Guardian: Πλάνο από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Χίτλερ σε βίντεο του ΕΟΤ

Η ελληνική κυβέρνηση αναγκάστηκε να αποσύρει ένα βίντεο που παρουσιάστηκε στο Λονδίνο αυτήν την εβδομάδα, επειδή περιείχε πλάνα από τους…

olympic games

Η ελληνική κυβέρνηση αναγκάστηκε να αποσύρει ένα βίντεο που παρουσιάστηκε στο Λονδίνο αυτήν την εβδομάδα, επειδή περιείχε πλάνα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες που πραγματοποιήθηκαν στο Βερολίνο το 1936, υπό τον Χίτλερ, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Guardian.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το προσβλητικό βίντεο, στο οποίο προβάλλονταν εικόνες από την τελετή αφής της Ολυμπιακής φλόγας στους Αγώνες του Βερολίνου, θα «αφαιρεθεί αμέσως», δήλωσαν αξιωματούχοι, οι οποίοι ενημερώθηκαν για την γκάφα από τη βρετανική εφημερίδα.

Όπως επισημαίνεται, το βίντεο «κατέβηκε» χθες το βράδυ από το YouTube.

«Ήταν ένα εορταστικό βίντεο για τα 100 χρόνια του ελληνικού οργανισμού τουρισμού, που παρουσιάστηκε στη Μεγάλη Βρετανία για πρώτη φορά και θέλαμε να περιλαμβάνει υλικό από τους Ολυμπιακούς αγώνες», εξήγησε στον Guardian ο γ.γ. του υπουργείου Τουρισμού, Πάνος Λειβαδάς. «Μία σκηνή από τους Ολυμπιακούς αγώνες του 1936 συμπεριλήφθηκε κατά λάθος, την οποία θα αφαιρέσουμε αμέσως και θα επανορθώσουμε», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Χίτλερ είχε εκμεταλλευθεί τους Ολυμπιακούς αγώνες του Βερολίνου για να προωθήσει τη φυλετική ανωτερότητα και τα ιδεώδη του Ναζισμού. Στο βίντεο, ένας ξανθός, γαλανομάτης αθλητής- στα ιδανικά της προπαγάνδας του Χίτλερ- εμφανίζεται να κρατά την Ολυμπιακή δάδα ενώ ανεβαίνει τα σκαλιά για να ανάψει το βωμό. Η σκηνή κρατά ελάχιστα, πριν εμφανιστεί μία άλλη, από πιο πρόσφατες αντίστοιχες τελετές.

Αξιωματούχοι απέδωσαν το λάθος σε τεχνική παράβλεψη, λέγοντας ότι δεν πρέπει να δοθεί αδικαιολόγητη έμφαση σε αυτό, τη στιγμή που ο τουρισμός της Ελλάδας καταγράφει εξαιρετικές επιδόσεις. 

Πέρα από αυτή τη γκάφα όμως, ο Guardian επισημαίνει ότι το συγκεκριμένο βίντεο δεν έτυχε της καλύτερης απόκρισης. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, αρκετοί στο διαδίκτυο αναφέρονται σε μια «τετριμμένη» παρουσίαση της Ελλάδας ως τη γη των θεών, των μύθων και των αρχαίων ηρώων. 

«Το βίντεο διάρκειας περίπου 12 λεπτών, το οποίο για ανεξήγητους λόγους ξεκινά με ένα πλάνο της Νέας Υόρκης και αφηγητής είναι ένας Αμερικανός (που μετείχε στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες του 1984), δεν περιλαμβάνει σχεδόν καθόλου εικόνες από τη σύγχρονη ζωή ή τους νέους, καινοτόμους Έλληνες», αναφέρει το δημοσίευμα.

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη