Newsroom

Newsroom

Πήγε για μαλλί, βγήκε κουρεμένος

Η Κύπρος πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένη. Το ηχηρό όχι της περασμένης εβδομάδας έγινε ένα συμβιβαστικό ναι και η…

Η Κύπρος πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένη. Το ηχηρό όχι της περασμένης εβδομάδας έγινε ένα συμβιβαστικό ναι και η περηφάνια του κυπριακού ελληνισμού τσαλακώθηκε βίαια, όπως ακριβώς επεδίωκε η σύγχρονη Ευρώπη.

Μπορεί ορισμένες παράμετροι της συμφωνίας να άλλαξαν και οι αήθεις προτάσεις της τρόικας και των ευρωπαίων εταίρων για «κούρεμα» σε όλες τις καταθέσεις να μην έγιναν δεκτές, ωστόσο η συμφωνία της Κυριακής δεν απέχει και πολύ από εκείνα που απαιτούσαν οι Ευρωπαίοι πριν από μια εβδομάδα.

Σημερινό άρθρο του Aditya Chakrabortty στη βρετανική Guardian, χαρακτηρίζει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη “Dead man walking”, υπονοώντας πως παρότι βρίσκεται λιγότερο από μήνα στην ηγεσία της κυπριακής κυβέρνησης, είναι «τελειωμένος».

Η επικριτική στάση της Guardian απέναντι στην πολιτική της Ευρώπης και τον συμβιβασμό της κυπριακής ηγεσίας, έχει ουσιαστική βάση, αν αναλογιστεί κανείς ότι κανένας από τους ηγέτες των κρατών που δέχθηκαν τα προγράμματα προσαρμογής της τρόικας, δεν κατάφερε να διατηρήσει τα ηνία.

Επιπλέον, παρότι οι ευρωπαίοι διατυμπανίζουν από χθες ότι κατάφεραν να αποσοβήσουν τη δεδομένη καταστροφή της μεγαλονήσου και ότι έπεισαν τις αγορές για το περιορισμένης έκτασης πρόβλημα της Κύπρου, στην πραγματικότητα επέφεραν τον περιορισμό στη διακίνηση χρήματος μέσα στην ευρωζώνη, διασώζοντας –πιθανώς προσωρινά- τη νομισματική ένωση.

Η επόμενη μέρα δημιουργεί εύλογες απορίες. Κυρίαρχη, το κατά πόσον Κύπρος και Ευρώπη θα «βολευθούν» σε αυτά τα πρώτα μέτρα. Διότι, όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα, αυτά δεν αποτελούν παρά την αρχή των προβλημάτων. Τι ακολουθεί; Βαθιά ύφεση, καταστροφή του εθνικού επιχειρηματικού μοντέλου και βαριά λιτότητα, στα πρότυπα εκείνης της λιτότητας που εφαρμόζεται σχεδόν μια τετραετία στην Ελλάδα.

Οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης Αναστασιάδη κρίνονται εκ του αποτελέσματος αποτυχημένες. Η άρνηση του κυπριακού κοινοβουλίου στις διαθέσεις των εταίρων, οδήγησε στην αποτυχημένη διαπραγμάτευση της Λευκωσίας με τη Μόσχα και στην επιστροφή στα σχέδια της ήδη νικήτριας Ευρώπης. Η Κύπρος έπεσε στο καναβάτσο και η διαφαινόμενη νίκη της, αυτή που έφερε χαμόγελα στον δοκιμαζόμενο από την ύφεση και τα μέτρα ευρωπαϊκό νότο, κατέληξε σε κάζο δίχως προηγούμενο.