ΝΣ

Νίκος Σπυρόπουλος

Πήγαμε στη «Ζυθογνωσία» και δοκιμάσαμε τις πιο απίστευτες μπύρες (εικόνες)

Τι πιο ωραίο και δροσιστικό από μια παγωμένη ξανθιά μπύρα το μεσημεράκι μιας καυτής ημέρας του ελληνικού καλοκαιριού; Τί πιο απολαυστικό από μια δυνατή μαύρη μπύρα ένα κρύο βράδι του χειμώνα μπροστά από το τζάκι; Τί πιο ενδιαφέρον από μια λουλουδάτη και… ταξιδιάρικη IPA; Τί πιο ανέμελο και παρεΐστικο από ένα βαρελάκι μπύρας ένα απόγευμα Κυριακής σπίτι με φίλους; Και τί… πιο ωραίο από το να δοκιμάζεις διαφορετικά είδη μπύρας σ’ έναν και μόνο χώρο, ρωτώντας τους ίδιους του ζυθοποιούς τα «μυστικά» τους;

zythognosia 2018 7 medium

Αυτό ακριβώς κάναμε στη «Ζυθογνωσία». Τη μεγαλύτερη έκθεση μπύρας που φιλοξενήθηκε και φέτος σε έναν μαγευτικό χώρο στο Ζάππειο Μέγαρο και μας «ταξίδεψε» σε γεύσεις και αρώματα μοναδικά.

Η «Ζυθογνωσία» άνοιξε τις πύλες το Σάββατο 13 Οκτωβρίου και τις έκλεισε την Κυριακή 14, προσφέροντας σε «μυημένους» αλλά και άλλους όχι τόσο… «ψαγμένους» λάτρεις της μπύρας, τη δυνατότητα να γευτούν μοναδικές ετικέτες από ποιοτικά ελληνικά μικροζυθοποιία.

Όπως μας εξηγούν οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης, η εταιρία Vinetum (σ.σ διοργανωτές και της επιτυχημένης έκθεσης «Οινόραμα») η μικροζυθοποιία τα τελευταία χρόνια εξαπλώνεται ραγδαία σε όλη την υφήλιο.

«Είναι ένα καταπληκτικό φαινόμενο που έχει φέρει τα πάνω κάτω στο χώρο της μπύρας και είναι σίγουρο πως και στην Ελλάδα, σε μερικά χρόνια θα έχουμε να επιλέξουμε μεταξύ εκατοντάδων διαφορετικών, ελληνικών ζύθων, γιατί η συνεχής δημιουργία νέων προϊόντων είναι μέρος αναπόσπαστο της φιλοσοφίας της μικροζυθοποίησης».

Τί είναι η αφιλτράριστη και απαστερίωτη μπύρα

Αρκετά συχνά το τελευταίο διάστημα διαβάζουμε σε ολοένα και περισσότερες ετικέτες από ελληνικά μικροζυθοποιία τις λέξεις «αφιλτράριστη» και «απαστερίωτη». Τί ακριβώς όμως είναι αυτοί οι όροι; Πρέπει άραγε να τους προσέχουμε;

Όπως αναφέρει στο koutipandoras.gr, ο Πολ Εμμανουηλίδης, δημιουργός της Asylum beer και ιδιοκτήτης του Beerdeli.gr, του δημοφιλούς καταστήματος προϊόντων οικιακής ζυθοποίησης, ως αφιλτράριστη ορίζουμε εκείνη τη μπύρα που «δεν περνάει από κάποιο φίλτρο ώστε να αποκτήσει αυτή τη διαύγεια που συνήθως ξέρουν οι περισσότεροι».

«Έτσι, το τελικό προϊόν που παίρνουμε έχει πιο δυνατά γευστικά και αρωματικά χαρακτηριστικά. Βγαίνει μια πολύ καλύτερη ποιοτικά μπύρα σε σχέση με το αν την περνούσαμε από ένα φίλτρο», προσθέτει.

Την ίδια άποψη εκφράζει και η Λαμπρίνα Σούγια, φοιτήτρια Οινολογίας που τη συναντήσαμε στο περίπτερο της ζυθοποιίας Σαντορίνης που βγάζει της γνωστές ετικέτες Yellow Donkey, Red Donkey και Crazy Donkey. Φέτος, στην έκθεση ήπιαμε και τη Lazy Ass. «Έχει μεγάλη σημασία το φιλτράρισμα σε μια μπύρα. Μια αφιλτράριστη μπύρα έχει διαφορετικές γεύσεις και μυρωδιές από μια άλλη. Είναι πιο μεστή η γεύση της, κρατάει αρώματα τα οποία είναι πιο έντονα».

Ακόμη πιο συγκεκριμένα απαντά ο Γιώργος Παναγιώτου, συνιδιοκτήτης της Septem, ενός ελληνικού ζυθοποιείου που δεν θέλει καμία περισσότερη σύσταση, καθώς μιλάει εδώ και χρόνια μέσα από τις ετικέτες του. «Μια μπύρα αφιλτράριστη λέμε πολύ απλά εκείνη που δεν έχει περάσει από φίλτρα. Απαστερίωτη το ίδιο απλά, όταν έχει περάσει θερμική επεξεργασία η οποία θα την “αδυνάτιζε” γευστικά και αρωματικά. Προσέξτε όμως, δεν πρέπει να κρίνουμε κατά κανόνα ότι μια αφιλτράριστη και απαστερίωτη μπύρα θα είναι κατά βάση καλύτερη από μια φιλτραρισμένη και παστεριωμένη. Σαφώς και πρέπει να προτιμάμε αφιλτράριστες και απαστερίωτες, “φρέσκιες” μπύρες, απλά πάντα να γνωρίζουμε την ποιότητά τους και την ιστορία τους», τόνισε.

Μια απαστερίωτη μπύρα, όπως εξηγεί ο Πολ Εμμανουηλίδης, είναι αυτή που δεν έχει περάσει από παστερίωση. «Όλες οι μικροζυθοποιίες το προτιμούν. Χάνεις όμως στη διάρκεια ζωής της μπύρας που είναι συνήθως έξι με εννέα μήνες. Κερδίζεις όμως πάρα πολύ σε γεύση και άρωμα».

Γιατί ελληνικές μπύρες

«Η Ελλάδα παράγει μπύρες που είναι καλύτερες και ποιοτικότερες κατά μέσο όρο από αυτές που παράγονται σε μαζικό επίπεδο. Τις αδιάφορες αυτές βιομηχανικές μπύρες. Άλλωστε, αν πίνει κανείς ελληνικές μπύρες αισθάνεται σαν Έλληνας μια αξιοπρέπεια όταν την καταναλώνει. Είναι κάτι από τον τόπο του», δήλωσε στο koutipandoras.gr o Αλέξανδρος Κουρής, συνιδιοκτήτης της μπύρας «Νήσος» από την Τήνο.

Το ίδιο ανέφερε μεταξύ άλλων και η Σοφία Οικονομία από τη Levante, μια νέα μικροζυθοποιία από τη Ζάκυνθο, που ξεκίνησε αρχικά από αγάπη και μεράκι για το ποιοτικό και διαφορετικό.

«Ναι μεν ένας καταναλωτής θα βρει τις πιο “μεγάλες” μπύρες πιο εύκολα στο ράφι και πιο φτηνά σε σχέση με εμάς. Αυτό όμως που θα βρει σε εμάς, τις μικρές ζυθοποιίες είναι η ποιότητα. Η διαφορετικότητα στη γεύση και στα είδη. Κάνουμε πιο εξεζητημένα είδη μπύρας με πλούσια γεύση και αρώματα», επισημαίνει από τη μεριά του ο Ορέστης Θεριανός, μέλος της ομάδας της Strange Brew μαζί με τους Αντώνη Περιστέρη και Γιώργο Μαυροδάκο. Ενός gypsy ζυθοποιού ή αλλιώς nomads, όπως μας συστήθηκε ο Ορέστης.

Να προτιμούμε ελληνικές μπύρες συμβουλεύει και ο Γιάννης Μαρμαρέλλης, ιδιοκτήτης της μικροζυθοποιίας Σερρών “Voreia”, που πραγματικά κάθε της ετικέτα είναι ένα υπέροχο γευστικό ταξίδι. «Πρώτα απ’ όλες οι ελληνικές μπύρες. Έχουν πολύ καλή ποιότητα. Η ελληνική μικροζυθοποιία διαθέτει εξαιρετικά προϊόντα τα οποία πρέπει να υποστηρίξουμε όλοι για να δώσουμε ανάπτυξη στον τόπο μας».

«Οι ελληνικές μπύρες διαθέτουν εξαιρετικές βύνες. Ντόπιες και εξαιρετικά ποιοτικές», είπε και ο Κώστας Ντέμος, ιδιοκτήτης ενός του ιστορικού Οινοποιείου στο περιστέρι «Τρωιάνου» και δημιουργός της peristeri Beer.

Δείτε φωτογραφίες

 

 

Ο ανεκδιήγητος Τραμπ εξισώνει τους διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης με τους νεοναζί της Σάρλοτσβιλ

5a621d8a1dc5248e048b4573 1

Ο ανεκδιήγητος Τραμπ εξισώνει τους διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης με τους νεοναζί της Σάρλοτσβιλ

«Η Σάρλοτσβιλ δεν ήταν τίποτε απολύτως, τίποτε σε σύγκριση με το επίπεδο μίσους που έχετε…

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή