Newsroom

Newsroom

Πέθανε ο σωματοφύλακας του Χίτλερ

Έφυγε χθες Πέμπτη από τη ζωή στα 96 του χρόνια, ένας από τους τελευταίους που είδαν τον Αδόλφο Χίτλερ, πριν…

Έφυγε χθες Πέμπτη από τη ζωή στα 96 του χρόνια, ένας από τους τελευταίους που είδαν τον Αδόλφο Χίτλερ, πριν αυτοκτονήσει. Ο Ρόχους Μις ήταν σωματοφύλακας του Χίτλερ από το 1940 μέχρι το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και μέχρι τώρα δήλωνε περήφανος που υπηρέτησε τον γερμανό δικτάτορα.

Ο Μις αποκαλούσε τον Χίτλερ “υπέροχο αφεντικό”, ενώ σε μια συνέντευξή του το 2005 είχε δηλώσει ότι “δεν ήταν σκληρός, ούτε τέρας”. Ο ίδιος έλεγε ότι δεν νιώθει ενοχές διότι δεν γνώριζε τίποτα για τα εγκλήματα του Χίτλερ και συγκεκριμένα για τη δολοφονία εκατομμυρίων Εβραίων.

Γεννημένος το 1917 σε μία μικρή πόλη που τώρα ανήκει στην Πολωνία, ο Μις έχασε τους γονείς του σε πολύ νεαρή ηλικία. Στα 20 αποφάσισε να μπει στα SS και προσφέρθηκε να μπει στην προσωπική φρουρά του Χίτλερ. «Ηταν ο αντικομουνισμός ενάντια στον Στάλιν, για την προστασία της Ευρώπης. Προσφέρθηκα να πολεμήσω ενάντια των Μπολσεβίκων, όχι για τον Χίτλερ», είχε πει.

Όταν πυροβολήθηκε και παραλίγο να πεθάνει στη Βαρσοβία, τον έστειλαν πίσω στη Γερμανία και το Μάιο του 1940 ήταν ο ένας από τους δύο που επιλέχθηκαν από τα SS ως σωματοφύλακες και γενικοί βοηθοί του Χίτλερ. Μετά από το τέλος του πολέμου κατέληξε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Σοβιετική Ενωση, όπου πέρασε εννιά χρόνια, πριν του επιτραπεί να επιστρέψει στο Βερολίνο το 1954.

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

ΦΙΤΕΣΕ

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

Η Φίτεσε υποβιβάστηκε εφέτος από την πρώτη κατηγορία για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια,…