Newsroom

Newsroom

Πέθανε ο σκιτσογράφος Βαγγέλης Παυλίδης

Πέθανε σήμερα τα ξημερώματα σε ηλικία 74 χρονών ο γνωστός σκιτσογράφος Βαγγέλης Παυλίδης.

5ac9d6fc1dc524951b8b456f

 Ο Βαγγέλης Παυλίδης ήταν ιδιαίτερα γνωστός στο αναγνωστικό κοινό από την πολύχρονη συνεργασία του με την εφημερίδα «Βήμα» και άλλες αθηναϊκές εφημερίδες.

Επίσης είχε έντονη δραστηριότητα σε κοινωνικό, πολιτιστικό και πολιτικό επίπεδο στο νησί της Ρόδου, όπου στο παρελθόν είχε εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος, ενώ τη δεκαετία του 1970 είχε διατελέσει μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. 

Ποιος ήταν ο Βαγγέλης Παυλίδης

Ο Βαγγέλης Παυλίδης είναι από τους σημαντικότερους πολιτικούς σκιτσογράφους στην Ελλάδα. Ξεκίνησε το 1971, όταν ο Παναθηναϊκός βρέθηκε στον δρόμο για το Γουέμπλεϊ. Αυτή ήταν η αφορμή για να στείλει δύο σκίτσα στην εβδομαδιαία αθλητική εφημερίδα «Ομάδα», λέγοντας πως μπορούν να τα κάνουν ό,τι θέλουν. Την άλλη μέρα ήταν στο πρωτοσέλιδο και αυτή ήταν μόνο η αρχή.

Περίπου έναν μήνα αργότερα τον κάλεσαν από το «Βήμα», όπου ο Χρήστος Λαμπράκης τον ρώτησε αν ήθελε να συνεργαστούν. Ο Βαγγέλης Παυλίδης δέχθηκε την πρόταση, μέχρι που του είπαν πως θα έπρεπε να μετακομίσει στην Αθήνα. Τότε, είπε το μεγάλο «όχι» και κατάφερε να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Έτσι πέρασαν 40 χρόνια, χωρίς να χρειαστεί ποτέ να εγκαταλείψει τη Ρόδο. Σήμερα ζει στη Λαχανιά και συνεχίζει να δημιουργεί και να αναρτά τα σκίτσα του στο μπλογκ που διατηρεί.

Το 1976, σε έρευνα του Μουσείου του Χιούμορ και της Σάτιρας του Gabrovo, αναδείχτηκε ανάμεσα στους «100 καλύτερους σύγχρονους γελοιογράφους», ενώ το 1994 αναγράφηκε στην τιμητική λίστα της ΙΒΒΥ (Διεθνής Επιτροπή Βιβλίων για τη Νεότητα), για την εικονογράφηση. Επιπλέον, το 2002 τιμήθηκε από το CICOP (Διεθνές Κέντρο για τη Διάσωση της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς) για το βιβλίο «Ρόδος, 1306-1522: Μια ιστορία», ενώ το 2010, με την ευκαιρία των εορτασμών για τα 100 χρόνια της δημοκρατίας στην Πορτογαλία, τιμήθηκε απο τη Διεθνή Έκθεση Γελοιογραφίας της Amadora, ως γελοιογράφος «εκπρόσωπος της αρχαιότερης Δημοκρατίας στον κόσμο».

Η θέση της Έλενας Ακρίτα για την υπόθεση Καλλιάνου: «Με όλο το σεβασμό στον πόνο του…»

Ακρίτα

Η θέση της Έλενας Ακρίτα για την υπόθεση Καλλιάνου: «Με όλο το σεβασμό στον πόνο του…»

«H δήλωση του βουλευτή («εκλιπαρεί» υπουργό να…μεσολαβήσει) είναι ηθικά και πολιτικά ελεγκτέα», αναφέρει με εμφατικό…

Νέα προφυλάκιση για τη δολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή ο «Κοντός», ηθικός αυτουργός της επίθεσης

ΜΑΤπΡέντη

Νέα προφυλάκιση για τη δολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή ο «Κοντός», ηθικός αυτουργός της επίθεσης

Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε ένας ακόμη εκ των πέντε ηγετικών στελεχών της εγκληματικής οργάνωσης των χουλιγκαν…