Newsroom

Newsroom

Πετάμε φαγητό αξίας 590 ευρώ στα σκουπίδια

    Στα σκουπίδια συνεχίζουμε να πετάμε οι Έλληνες το φαγητό που περισσεύει χάνοντας ουσιαστικά ο καθένας περίπου 590 ευρώ…

spatali fagitou ellada 109046

 

 

Στα σκουπίδια συνεχίζουμε να πετάμε οι Έλληνες το φαγητό που περισσεύει χάνοντας ουσιαστικά ο καθένας περίπου 590 ευρώ το χρόνο σύμφωνα με έρευνα της Public Issue που διενεργήθηκε για λογαριασμό του WWF Eλλάς .

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1006 ατόμων καταγράφει μεγάλη σπατάλη τροφίμων στην Ελλάδα παρά το γεγονός οτι βιώνει μια τεράστια οικονομική κρίση.

Το 59% των Ελλήνων σπαταλάει φαγητό τουλάχιστον μια με δύο φορές τον μήνα με τους νέους ηλικίας 18 έως 34 ετών να “πρωταγωνιστούν”.

Τα είδη τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια, κατά κύριο λόγο είναι τα μαγειρεμένα φαγητά, τα φρούτα, τα λαχανικά και οι σαλάτες.

Από την έρευνα της Public Issue προκύπτει ακόμη ότι ένας στους πέντε Έλληνες πηγαίνει για ψώνια χωρίς να έχει σημειώσει από πριν αυτά που χρειάζεται, ενώ το 17% των πολιτών δεν καταναλώνει τις επόμενες μέρες το φαγητό που περίσσεψε. Επιπλέον, μόλις το 8% των πολιτών κάνει κομποστοποίηση των οργανικών απορριμμάτων.

Παγκοσμίως, 1,3 δισ. τόνοι τροφής καταλήγουν στα σκουπίδια την ίδια στιγμή που 868 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από υποσιτισμό. Κάθε χρόνο, ο μέσος Ευρωπαίος σπαταλά 179 κιλά τροφής, δηλαδή ουσιαστικά πετά στα σκουπίδια 590 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, η παραγωγή ενός κιλού βοδινού κρέατος απαιτεί 10.000 λίτρα νερού. Τα τρόφιμα που πετιούνται κάθε χρόνο στην Ε. Ε. έχουν τον δικό τους κύκλο ζωής και ευθύνονται για την κατανάλωση του 50% του νερού άρδευσης. Γι΄ αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει στη μείωση της σπατάλης τροφίμων κατά 50% έως το 2020. 

 

 

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη