Καταγγελία στο Κουτί της Πανδώρας: «Ανάκριση μαθητών» από αστυνομικούς μέσα σε σχολείο

«Παιδιά στοιβαγμένα το ένα δίπλα στο άλλο και μπροστά τους, όρθιοι αστυνομικοί να τους κάνουν ερωτήσεις» - Η Ανθούλα Γιαννακοπούλου, Πρόεδρος του ΔΣ της Ένωσης συλλόγων γονέων και κηδεμόνων δήμου Περιστερίου, καταγγέλλει στο Κουτί της Πανδώρας ένα πρωτοφανές περιστατικό 

5057703

Για παράνομη παρουσία αστυνομικών δυνάμεων εντός του σχολείου και για προκλητική απόπειρα «ανάκρισης μαθητών», κάνει λόγο η Ανθούλα Γιαννακοπούλου, Πρόεδρος του ΔΣ της Ένωσης συλλόγων γονέων και κηδεμόνων δήμου Περιστερίου, μιλώντας στο Κουτί της Πανδώρας.

«Το πρωί της Παρασκευής ενημερωθήκαμε από γονείς μαθητών για την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στα συστεγαζόμενα 7ο κ΄10ο Γ.Ε.Λ. Περιστερίου. Κρίναμε σκόπιμο να επισκεφτούμε τον χώρο άμεσα, δύο μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης για να έχουμε ιδία άποψη σχετικά», αναφέρει η Α. Γιαννακοπούλου, πού ήταν παρούσα στο απίστευτο συμβάν και προσθέτει:

«Η εικόνα που αντιμετωπίσαμε ήταν η εξής. Ο αύλειος χώρος ήταν γεμάτος μαθητές της Α΄ και Β΄ τάξης έκτος από τους μαθητές της Γ΄ τάξης, που όπως ενημερωθήκαμε έκαναν μάθημα κανονικά στις αίθουσές τους.  Αναζητώντας τους διευθυντές των σχολείων για να διασταυρώσουμε τι έχει συμβεί, πληροφορηθήκαμε ότι βρίσκονται με την αστυνομία στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου»

Η εικόνα που αντίκρισαν μπαίνοντας στη συγκεκριμένη αίθουσα ήταν σοκαριστική, τονίζει χαρακτηριστικά η Α. Γιαννακοπούλου

«Οι πόρτες στην αίθουσα ήταν κλειστές, σφραγιστές και μόλις ανοίξαμε και μπήκαμε μέσα γίναμε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς κατάστασης.

Γύρω στα 30 παιδιά στοιβαγμένα το ένα δίπλα στο άλλο στα σκαλιά της αίθουσας και μπροστά τους, τρεις αστυνομικοί να στέκονται όρθιοι και να τους κάνουν ερωτήσεις. Το όλο σκηνικό θα μπορούσε κάλλιστα να παραπέμπει σε «ανάκριση» και μάλιστα συντελούταν παρουσία των διευθυντριών και μερίδας εκπαιδευτικών του σχολείου. Σημειωτέον, ότι δεν τηρούνταν κανένα υγειονομικό πρωτόκολλο και ο συνολικός αριθμός ατόμων ξεπερνούσε τα 30 άτομα».

«Κατευθείαν παρεμβήκαμε για να σταματήσει η παράνομη διαδικασία. Ρωτήσαμε τους αστυνομικούς για τον λόγο της παρουσίας τους σε αίθουσα του σχολείου και αν έχουν λάβει τη συναίνεση γονέων ώστε να «ανακρίνουν» ανήλικους μαθητές ή αν έχουν γίνει προσαγωγές. Λάβαμε την απίστευτη απάντηση ότι κλήθηκαν από τις διευθύντριες και ότι η παρέμβαση και η «συζήτηση» είχε τη σύμφωνη γνώμη τους».

Όπως εξηγεί η Πρόεδρος της Ένωσης: «Η υποτιθέμενη δικαιολογία  για την πρόσκληση της αστυνομίας ήταν μικρές και απόλυτα φυσιολογικές διαφωνίες και προστριβές μεταξύ των μαθητών για θέματα που αφορούν αποκλειστικά το σχολικό περιβάλλον. Αλίμονο αν δεν επιτρέπουμε στους μαθητές να κουβεντιάζουν δημοκρατικά, να συμφωνούν ακόμα και να διαφωνούν έντονα και να παίρνουν τις αποφάσεις τους», σημειώνει η Α. Γιαννακοπούλου και σχολιάζει πως «το μείζον ζήτημα είναι το πώς επιτρέπεται σε έναν αστυνομικό να απευθύνει το λόγο, να κάνει ερωτήσεις σε μαθητές εντός του σχολείου χωρίς την έγκριση των γονιών τους.

Η αστυνομία δεν έχει κανένα λόγο ύπαρξης μέσα στο σχολεία, δεν μπορεί και δεν πρέπει να λύνει διαφορές και διαφωνίες μεταξύ μαθητών. Αναλογιστείτε πως η αστυνομική παρουσία όχι απλά δεν θα μπορούσε να αμβλύνει το περιστατικό αλλά αντιθέτως θα μπορούσε να πυροδοτήσει μεγαλύτερες διαφωνίες και αντιπαλότητες. Ειδικά από τη στιγμή που καμία σοβαρή και επικίνδυνη εστία έντασης δεν υπήρχε».

Όπως σε πολλά σχολεία της χώρας έτσι και στο Περιστέρι, οι μαθητές καλούνται να δώσουν μεγάλο αγώνα για τη μόρφωσή τους κάτω από αντίξοες συνθήκες. Τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα για τους μαθητές των σχολείων που βρίσκονται στη Χωράφα.

«Να σημειωθεί  πως οι μαθητές στα σχολεία της συγκεκριμένης περιοχής (Χωράφα), όντως αντιμετωπίζουν προβλήματα. Υπάρχουν πολλά γυμνάσια και λύκεια μαζί, δημιουργείται συνωστισμός μαθητών που καλούνται να λειτουργήσουν κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες αλλά προφανώς το όποιο πρόβλημα προκύπτει μπορεί να επιλυθεί με μια αρμονική συνεργασία μεταξύ των μαθητών των εκπαιδευτικών και των γονέων», εξηγεί η εκπρόσωπος των γονέων της περιοχής.

«Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να νομιμοποιηθεί η παρουσία και η παρέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων στη σχολική κοινότητα, και σε κάθε περίπτωση πρέπει να καταγγελθεί η όποια «πρωτοβουλία» ανοίγει το δρόμο για τέτοιου είδους αστυνομικές παρεμβάσεις», καταλήγει η Ανθούλα Γιαννακοπούλου, θέτοντας συμπερασματικά ένα καίριο ερώτημα… «Ας αναρωτηθούμε επιτέλους ποιος είναι ο πραγματικός ρόλος του εκπαιδευτικού;».

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Περιστερίου, με αναλυτική ανακοίνωση έχει αναδείξει το ζήτημα και καταγγέλλει:

-Την υποδιευθύντρια (με χρέη διευθύντριας) του 7ου κ΄ την διευθύντρια του 10ου Γ.Ε.Λ. Περιστερίου που με την πρόσκληση τους επέβαλαν κι επέτρεψαν  την παρουσία της αστυνομίας στο εσωτερικό του σχολείου.

-Τις διευθύντριες και όσα μέλη των συλλόγων διδασκόντων των παραπάνω σχολείων μεθόδευσαν και παγίδευσαν ανήλικους μαθητές σε μια «ανακριτική» διαδικασία μέσα στον χώρο του σχολείου τους με άκρως χειριστικές κι εξουσιαστικές πρακτικές και χωρίς την έγγραφη άδεια των γονέων τους.

 -τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας που με την εντολή του (?) ή και την ανοχή του(?)  εφαρμόζονται οι κυβερνητικές  πρακτικές κατάργησης του ασύλου και  παρουσίας της αστυνομίας, μετά τα πανεπιστήμια, στα σχολεία.

Καλούμε τους μαζικούς φορείς τις δημοτικές παράταξης τον κάθε δημοκράτη Περιστεριώτη να πάρει θέση.

Tο Δ.Σ.

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

ΦΙΤΕΣΕ

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

Η Φίτεσε υποβιβάστηκε εφέτος από την πρώτη κατηγορία για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια,…