AZ

Anna Zabel

Περί ταυτοτήτων και άλλων δαιμονίων

Από τη Σμύρνη στην Αθήνα

Στη φωτογραφία βλέπετε τον προ-προπαππού μου και την προγιαγιά μου με τα παιδιά της. Είναι τραβηγμένη πριν τη Μικρασιατική Καταστροφή, μάλλον κάπου στη Σμύρνη. Ο προ-προ παππούς Σταμάτης, ήταν αρχικά από τη Χίο, που είχε περάσει απέναντι και ζούσε στο Καράμπουρνου της Μικράς Ασίας. Η προγιαγιά μου, η Κρυστάλλω, ήταν τουρκόφωνη. Παντρεύτηκε το Δημήτρη, ο οποίος έφυγε μετανάστης στις ΗΠΑ μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, και πέθανε εκεί.

Ο παππούς μου, Κυριάκος, το μικρό αγόρι στη φωτογραφία, μετά την Καταστροφή βρέθηκε στη Χίο, μεγάλωσε, έγινε χωροφύλακας, έφυγε στη Μέση Ανατολή στη διάρκεια της Κατοχής όπου έμαθε αραβικά, γύρισε πίσω με την απελευθέρωση, τον έστειλαν στην Πελοπόννησο να κυνηγήσει κομμουνιστές, τον έπιασαν αυτοί, τον άφησαν, πήγε στη Μυτιλήνη με μετάθεση και γνώρισε τη γιαγιά μου. Έλεγε «είμαι Χιώτης».

Η γιαγιά μου, Πιπίτσα, μεγάλωσε στο Αιβαλί, πήγε στη Λήμνο μετά την καταστροφή με τα αδέλφια της ( η μία της αδελφή ζει ακόμα, λέει «είμαι Λημνιά», ο άλλος αδελφός μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Τα παιδιά του είναι «από τη Θεσσαλονίκη» και κάποια εγγόνια του «από την Αυστραλία»), παντρεύτηκε στην Καβάλα, έχασε τον άντρα της και τα παιδιά της στον πόλεμο πήγε στη Μυτιλήνη, όπου και γνώρισε τον παππού μου. Η γιαγιά μου έλεγε «είμαι Μυτιληνιά» και όντως ήταν, ω, πόσο ήταν.

Το μεγάλο αγόρι στη φωτογραφία, ο Διονύσης, έμεινε στη Χίο, ήταν αριστερός, αντάρτης με τον ΔΣΕ (ευτυχώς, δεν έβαλαν τον αδελφό του να τον κυνηγάει), έζησε ως τα γεράματα, έκανε παιδιά, είδε εγγόνια, που όλοι είναι Χιώτες.

Η Γεωργία, πέθανε στα 17 από φυματίωση (είναι ίδια η μαμά μου όταν ήταν μικρή). Η μαμά μου, που γεννήθηκε στη Μυτιλήνη, αλλά έζησε 50 χρόνια στην Αθήνα (λέει «είμαι Μυτιληνιά»), παντρεύτηκε τον μπαμπά μου, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ίμβρο, με καταγωγή από την Λευκάδα, Τούρκο στην υπηκοότητα και Έλληνα στην εθνικότητα (see what I did there?), o οποίος έζησε στην Αθήνα από τα 16 του, αλλά ήταν «από την Ίμβρο». Και έκαναν εμένα και τον αδελφό μου, που είμαστε «από την Αθήνα»,και εγώ ετοιμάζομαι να ζητήσω Βρετανική υπηκοότητα.

Και πού θέλω να καταλήξω με αυτό; Ότι είμαι 100% σίγουρη ότι προέρχομαι κατευθείαν από τον Μ. Αλέξανδρο βέβαια, πού αλλού;

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη