Πέντε εκθέματα που θα δούμε σε ένα μελλοντικό Εθνικό Μουσείο Κορονοϊού

Ο Σπύρος Ξενίδης τσουβαλιάζει σε πεντάδες και σατιρίζει την επικαιρότητα

anna gru nJ2qzR9 6Qo unsplash

1.      Το κεντρικό έκθεμα του μουσείου θα είναι το θρυλικό φανελάκι που φορούσε ο Σωτήρης Τσιόδρας όταν εμβολιάστηκε κατά του κορονοϊού. Ένα αντικείμενο-φετίχ με συναισθηματική και ιστορική αξία που ξεπερνά ακόμα και τις παντόφλες του Γέροντα Παΐσιου.

2.      Μία αίθουσα θα είναι αφιερωμένη στις πιο εμβληματικές φωτογραφίες της περιόδου της πανδημίας, τυπωμένες σε μεγάλο μέγεθος και κορνιζαρισμένες μεγαλοπρεπώς: ο Κυριάκος Μητσοτάκης με φόντο το ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης, ο Σωτήρης Τσιόδρας να ψέλνει σε μία άδεια εκκλησία, ο Νίκος Χαρδαλιάς να επιθεωρεί δύο κιβώτια με εμβόλια, και πολλές άλλες.

3.      Ένα video installation όπου θα προβάλλονται κωμικά σκετς, όπως η διαδικασία με την οποία οι λοκνταουνιασμένοι Έλληνες έστελναν μηνύματα στο 13033 (και αυτό απαντούσε το ίδιο πράγμα με ένα «ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ» μπροστά), ένα βίντεο-αφιέρωμα στην παρωδία του click-away, σκηνές από το φιάσκο της τηλεκπαίδευσης, αλλά και το σποτ του Σπύρου Παπαδόπουλου για το πλύσιμο των χεριών.

4.      Μία πτέρυγα του μουσείου θα είναι αφιερωμένη στους αφανείς ήρωες της πανδημίας: τα αντιβακτηριδιακά τζελ, τα Dettol, τα μαντιλάκια, τα γάντια, και κυρίως τις μάσκες. Θα εκτίθενται μάλιστα και εμβληματικά κομμάτια, όπως η μάσκα με το τριφύλλι του Παναθηναϊκού που φόρεσε ο Νίκος Δένδιας ή η διάσημη προσωπίδα που φόρεσε κάποτε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

5.      Δεν θα μπορούσε να λείπει και ένα μνημείο του αγνώστου υγειονομικού, αφιερωμένο στους γιατρούς, τους νοσηλευτές και το υπόλοιπο προσωπικό που πάλεψε για να σώσει ζωές στη διάρκεια της πανδημίας. Το μνημείο θα αποτελείται από δύο τμήματα: στο κέντρο το άγαλμα δύο κατάκοπων γιατρών-νοσηλευτών που λυγίζουν από το βάρος της κούρασης, και τριγύρω ένα γλυπτό που θα απεικονίζει μπαλκόνια γεμάτα κοστουμαρισμένους τύπους που χειροκροτούν. 

* Το koutipandoras.gr επισημαίνει ότι το κείμενο της νέας στήλης «Πέντε Πράγματα» του Σπύρου Ξενίδη, αποτελεί σατιρικό κείμενο.

 

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη