Newsroom

Newsroom

Παρέμβαση εισαγγελέα για τα πανεπιστήμια

«Πόλεμος» στην πανεπιστημιακή κοινότητα μετά την αναφορά του υπουργού Παιδείας, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου στον Άρειο Πάγο, η οποία προκάλεσε την παρέμβαση…

«Πόλεμος» στην πανεπιστημιακή κοινότητα μετά την αναφορά του υπουργού Παιδείας, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου στον Άρειο Πάγο, η οποία προκάλεσε την παρέμβαση της δικαιοσύνης. Συγκεκριμένα η εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών, Παναγιώτα Φάκου, διέταξε τη διενέργεια έρευνας, την οποία θα αναλάβει η Ασφάλεια, προκειμένου να διερευνηθούν ενδεχόμενες αξιόποινες πράξεις των υπευθύνων για την αναστολή λειτουργίας ορισμένων πανεπιστημίων.

Η αναταραχή που έχει δημιουργηθεί οφείλεται στην απόφαση της κυβέρνησης να θέσει σε καθεστώς διαθεσιμότητας περί τους 1.350 διοικητικούς υπαλλήλους, με τις διοικήσεις των πανεπιστημίων να δηλώνουν πως είναι αδύνατο να λειτουργήσουν.

Ενδεικτική είναι η πρόσφατη επιστολή που απέστειλε η ΠΟΣΔΕΠ στον Πρωθυπουργό. Μεταξύ άλλων, υποστηρίζει πως υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης της λειτουργίας των Πανεπιστημίων, καθώς, όπως λέει, ακόμη κι αν υποτεθεί ότι υπάρχει πλεονάζον προσωπικό, δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη να τα ΑΕΙ να λειτουργήσουν με 40% λιγότερο προσωπικό.

Οι πρυτάνεις έχουν επίσης διαμηνύσει πως τα οκτώ ιδρύματα, τα οποία αφορά η κυβερνητική απόφαση για τη διαθεσιμότητα, θα καταθέσουν προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η οποία θα αφορά σε αίτηση ακύρωσης και αίτησης αναστολής της σχετική Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τους 1.349 διαθέσιμους.

Παράλληλα, με αφορμή έγγραφο του υπουργείου Παιδείας στο οποίο αναγνωρίζεται η ύπαρξη δυσχερειών κατά την περίοδο των εγγραφών των πρωτοετών φοιτητών, το Προεδρείο της Συνόδου Πρυτάνεων επισημαίνει πως «τα Πανεπιστήμια στο πλαίσιο της αυτοδιοίκησης τους, και προκειμένου να διευκολύνουν με το καλύτερο δυνατό τρόπο την εγγραφή των πρωτοετών φοιτητών θα μεριμνήσουν για την παράταση της περιόδου των εγγραφών και για τον ορισμό νέων ημερομηνιών».

Το Προεδρείο πάντως επισημαίνει πως οι δυσχέρειες αυτές οφείλονται στην ανακοίνωση του μέτρου της διαθεσιμότητας 1.349 διοικητικών υπάλληλων από 8 ΑΕΙ της χώρας και στην έκδοση της σχετικής ΚΥΑ.

Τη Δευτέρα το Προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων έχει προγραμματίσει να δώσει συνέντευξη Τύπου, στις 12 το μεσημέρι, στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ.

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

ΦΙΤΕΣΕ

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

Η Φίτεσε υποβιβάστηκε εφέτος από την πρώτη κατηγορία για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια,…