Παρέμβαση Γιούνκερ: Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη για πρόσθετα μέτρα – Δεν είναι αυτοσκοπός να ικανοποιηθεί το ΔΝΤ

Νέα πλοκή στην «υπόθεση» των πρόσθετων μέτρων ύψους 3,5 δισ. ευρώ που έφερε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το ΔΝΤ φέρνει δήλωση του Γιούνκερ. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Κομισιόν, η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη να λάβει πρόσθετα μέτρα ενώ ταυτόχρονα υπογραμμίζει πως «δεν είναι αυτοσκοπός να ικανοποιηθεί το ΔΝΤ».

571766c41dc524fd5e8b471d

Η δήλωση αυτή έρχεται μια ημέρα πριν την ανακοίνωση των δημοσιονομικών στοιχείων για το 2015 από την Eurostat.

Ο Ζαν Κλοντ Γιουνκερ φαίνεται πως επέλεξε να υποστηρίξει προς το παρόν τουλάχιστον, την ελληνική πλευρά στο ζήτημα των πρόσθετων μέτρων που ζητά το ΔΝΤ να ψηφίσει η Ελλάδα από τώρα ώστε να ενεργοποιηθούν αυτόματα σε περίπτωση που το ελληνικό πρόγραμμα αποτύχει το 2018.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν σε συνέντευξή του στο ΜΝΙ και το Euro2day.gr, ξεκαθαρίζει πως η άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται να πάρει μέτρα έκτακτης ανάγκης αλλά και πως η εν λόγω πρόταση δεν αποτελεί ένα πλάνο που θέλει να ακολουθήσει η Κομισιόν. Βέβαια, αφήνει ένα «παραθυράκι» για τα πρόσθετα μέτρα σημειώνοντας πως η Κομισιόν θα την εξετάσει σοβαρά μόνο εάν όλα τα μέρη συμφωνήσουν και πάντα σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση.

«Τα μέτρα έκτακτης ανάγκης είναι μια επιλογή, όμως η Κομισιόν δεν θα προτείνει αυτή την επιλογή», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Γιούνκερ ενώ προσθέτει: «Κατανοώ πλήρως τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Εμείς, ως Κομισιόν, είμαστε της άποψης πως όλα τα στοιχεία μας είναι σωστά και δεν υπάρχει ανάγκη για έκτακτα μέτρα».

«Αν όμως, προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ των θεσμών, παρουσιαστεί στην ελληνική κυβέρνηση η επιλογή, τότε θα την εξετάσουμε σοβαρά. Όμως αυτός δεν είναι ο δρόμος που θα πρέπει να πάρουμε», διευκρινίζει, αφήνοντας «παραθυράκι» για τη λήψη νέων πρόσθετων μέτρων.

Απαντώντας τι θα συμβεί εάν όλες οι πλευρές εκτός της ελληνικής κυβέρνησης συμφωνήσουν είπε: «Φτάνουμε σε μια κρίσιμη στιγμή και δεν θέλω να προσθέσω δυσκολίες επί δυσκολιών, λέγοντας τι θα κάνει ή τι δεν θα κάνει η Κομισιόν σε μια συγκεκριμένη περίπτωση. Δεν έχει νόημα για την ώρα».

Τα στοιχεία της Eurostat – Το «κρυφό όπλο» της κυβέρνησης

Ως «κρυφό όπλο» στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές παρουσιάζονται τα στοιχεία της Eurostast για τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2015 που θα έρθουν στη δημοσιότητα αύριο, Πέμπτη 21 Απριλίου. Όπως λέγεται, τα στοιχεία θα δείχνουν την Ελλάδα να έχει επιτύχει πέρυσι (2015) πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 0,2%- 0,4% του ΑΕΠ, ενώ ο αρχικός στόχος ήταν για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, η καλύτερη αυτή επίδοση θα έχει θετικές επιπτώσεις και τα επόμενα χρόνια, περιορίζοντας το ύψος των μέτρων που πρέπει να ληφθούν.

Ο Γιούνκερ εμφανίζεται πεπεισμένος ότι τα στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύονται την Πέμπτη θα δικαιώσουν την Κομισιόν, κάτι που έχει αναφέρει στην κατ’ ιδίαν συνάντησή του με την Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον.

Επικαλούμενος τα στοιχεία που αναμένονται δηλώνει: «σύμφωνα με τα στοιχεία μας, δεν υπάρχει ανάγκη για αυτή την κίνηση, όμως αν οι άλλοι είναι της άποψης πως τα έκτακτα μέτρα προσφέρουν διέξοδο στην κατάσταση και αν αυτά τα μέτρα προταθούν, τότε είμαστε έτοιμοι να τα εκτιμήσουμε, αλλά σε στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση».

«Ο στόχος μας δεν είναι να ικανοποιήσουμε το ΔΝΤ. Αυτό που προσπαθούμε να πετύχουμε είναι ο στόχος του 3,5% να τηρηθεί από όλους», προσθέτει ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Πιστεύουμε πως η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες και αυτό τώρα πρέπει να ελεγχθεί με βάση τα στοιχεία της Eurostat που θα ανακοινωθούν στις 21 Απριλίου, αν είμαστε ή δεν είμαστε εκεί. Δεν έχω δογματική προσέγγιση. Δεν έχει να κάνει με την επιβολή δογμάτων στους άλλους και νομίζω πως η Ελλάδα, ως μια από τις παλαιότερες δημοκρατίες του κόσμου, χρειάζεται περιθώριο προκειμένου να αποφασίσει από μόνη της με τη δική μας συμφωνία για την ακριβή δομή των προσπαθειών που θα πρέπει να γίνουν. Όμως οι ελληνικές αρχές χρειάζονται περιθώριο για να λάβουν τις δικές τους αποφάσεις. Επιμένω στην ανάγκη η Ελλάδα να κάνει «κτήμα» της τα μέτρα που θα αποφασιστούν».

Για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα

Ο επικεφαλής της Κομισιόν ναι μεν παραδέχεται ότι η διαφορά με το ΔΝΤ πρέπει να γεφυρωθεί λέγοντας πως το Ταμείο δεν πιστεύει στα στοιχεία τους, αλλά υπογραμμίζει δε ότι πρέπει να παραμείνει στο πρόγραμμα. ” Δεν μπορώ να φανταστώ το ΔΝΤ να φεύγει από το πρόγραμμα” λέει ενώ τονίζει από την άλλη μεριά πως δεν «είναι αυτοσκοπός να ικανοποιηθεί το ΔΝΤ πάση θυσία».

Για το χρέος

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του «σκληρού» Σόιμπλε πως δεν χρειάζεται αν συζητηθεί τώρα το χρέος ο πρόεδρος της Κομισιόν επισήμανε ότι είναι ένα θέμα που πρέπει να συζητηθεί.

«Νομίζω πως αυτό που έλεγε ο κ. Σόιμπλε είναι πως δεν υπάρχει βραχυπρόθεσμα η ανάγκη να συζητηθεί το θέμα. Όμως υπάρχει μια πολιτική ανάγκη», συνέχισε ο Γιούνκερ ενώ ξεκαθάρισε πως ο ίδιος είναι της άποψης ότι το θέμα του χρέους πρέπει να συζητηθεί.

«Δεν μπορούν να με αναγκάσουν για το ακριβώς αντίθετο! Θέλουμε να μιλήσουμε για το ζήτημα του χρέους και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να μας απαγορεύσει να το συζητήσουμε και να το σκεφθούμε», απάντησε στο ερώτημα τι θα γίνει αν αρνηθούν κάποιοι υπουργοί.

Μεταξύ άλλων ο Γιούνκερ είπε για το χρέος: «Χάσαμε πολύ χρόνο συζητώντας την προσέγγιση του «κουρέματος» επί του ονομαστικού χρέους. Αυτό έχει εξαφανιστεί και ευτυχώς δεν αποτελεί πλέον θέμα συζήτησης. Είμαι της άποψης ότι θα πρέπει να εμμείνουμε σε αυτά που αποφασίσαμε το 2012 και αυτά τα μέτρα που σχετίζονται με το χρέος θα πρέπει να συζητηθούν όσο το δυνατόν συντομότερα. Απ’ όσο γνωρίζω, αυτή είναι η πρόθεση του Προέδρου του Eurogroup.

Σε ό,τι αφορά στην ελάφρυνση του χρέους, αν και τα μέτρα που έχουν περιγραφεί δεν έχουν βραχυχρόνια στήριξη, πρέπει να εφαρμοστούν, διότι νομίζω πως πρέπει να δώσουμε ένα σήμα πως κάτι έχει αλλάξει και τώρα είναι στο δικό μας χέρι να κάνουμε ένα βήμα προς την κατεύθυνση της ελάφρυνσης χρέους».

Hράκλειο: Χωρίς τέλος ο κύκλος ενδοοικογενειακής βίας- Χτύπησε και έσπρωξε τη σύντροφό του από τη σκάλα

1100 60343c25 6efb 49de 87e1 679834a1ac5a

Hράκλειο: Χωρίς τέλος ο κύκλος ενδοοικογενειακής βίας- Χτύπησε και έσπρωξε τη σύντροφό του από τη σκάλα

Θύμα ξυλοδαρμού κατήγγειλε ότι έπεσε από τον πρώην σύντροφό της μία γυναίκα από τη Ρουμανία,…