Παρέλαση πρωτοκλασάτων πολιτικών μαζί με τα ρουσφέτια τους στην Εξεταστική για την Υγεία

Για τρίτη φορά ο υπόδικος και προφυλακισμένος Ανδρέας Μαρτίνης κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή για τα σκάνδαλα στην Υγεία. Ο πρώην πρόεδρος του ΚΙΕΝ κατεύθυνε την Επιτροπή ως προς τα πρόσωπα που πρέπει να ανοιχθούν οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί, με την συνεδρίαση να μετατρέπεται σε «ροντέο» όταν άρχισαν να παρατίθενται ονόματα πρωτοκλασάτων πολιτικών που ζητούσαν ρουσφέτια από τον Μαρτίνη.

594919d71dc5241f728b45db

του Άγγελου Προβολισιάνου

Κατά την πρώτη του κατάθεση στην Εξεταστική Επιτροπή, ο Μαρτίνης αποκάλυψε όλο το παρασκήνιο που οδήγησε στο ξεπούλημα του νοσοκομείου στην τράπεζα Πειραιώς κατά τις θητείες των Ανδρέα Λοβέρδου, Άδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη στο υπουργείο Υγείας.

Εντύπωση προκάλεσε φυσικά και η ένταση με την οποία ο μάρτυρας καταφέρθηκε κατά του Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Διαβάστε σχετικά: Απασφάλισε ο Μαρτίνης: Τα «χατίρια» στον Σαμαρά και η πεθερά του Αβραμόπουλου

Μετά την πολύκροτη πρώτη κατάθεση, ο υπόδικος και προφυλακισμένος πρώην πρόεδρος του «Ερρίκος Ντυνάν», κατά τη δεύτερη κατάθεση στην Εξεταστική Επιτροπή για τα σκάνδαλα της Υγείας, αποκάλυψε μεταξύ άλλων πως μετά από παράκληση του Δημήτρη Αβραμόπουλου διόρισε στο «Ντυνάν» την πεθερά του πρώην υπουργού.

Ο Ανδρέας Μαρτίνης είχε κάνει λόγο και για τις εξυπηρετήσεις που ζητούσε ο Αντώνης Σαμαράς.

Διαβάστε σχετικά: Μαρτίνης: Τα «χατίρια» στον Σαμαρά και ο διορισμός της πεθεράς του Αβραμόπουλου

Διαβάστε επίσης: «Καίει» Αβραμόπουλο, Λοβέρδο, Γεωργιάδη και Σαμαρά ο Μαρτίνης για το ξεπούλημα του «Ντυνάν»

Η αρχή της συνεδρίασης

Ανοίγοντας τη διαδικασία, ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, Αντώνης Μπαλωμενάκης, ανέφερε μία σειρά από αιτήματα στα οποία προέβη το προεδρείο, με τις αρμόδιες Αρχές να μην έχουν και τα πιο γρήγορα αντανακλαστικά. Ανάμεσά στις ενέργειες αυτές ήταν και το αίτημα για να λάβει τις λίστες των διορισμένων εργαζομένων αλλά και των VIP ασθενών. «Έφτασε στην επιτροπή η λίστα για τους εργαζομένους του ΚΙΕΝ αλλά και των ασθενών. Έχουν σημαντικό ενδιαφέρον, καθώς σημειώνεται ποιος σύστησε ποιον…» είπε με νόημα ο κ. Μπαλωμενάκης.

Ο κ. Μπαλωμενάκης ζήτησε από τις αρμόδιες Αρχές και ένα πόρισμα του ΣΔΟΕ που είχε επικαλεστεί κατά το παρελθόν ο τότε ανεξάρτητος βουλευτής, Παναγιώτης Κουρουμπλής. Το προεδρείο αιτήθηκε να λάβει και την αλληλογραφία του μάνατζερ Θεμιστοκλή Χαραμή -που φέρεται να έχει φιλική σχέση με την πεθερά του Σαμαρά- με το υπ. Ανάπτυξης. Ως προς το περιβόητο ημερολόγιο της γραμματέως του Μαρτίνη, Ειρήνης Δαγκωνάκη, ο πρόεδρος της Επιτροπής ενημέρωσε τα μέλη πως το ζήτησε, αλλά για κάποιο ανεξήγητο λόγο το ημερολόγιο έφτασε στο ΔΣ της ΗΜΙΘΕΑ, με την ίδια την γραμματέα του Μαρτίνη να απαντά ότι «δεν έχει τέτοιο πράγμα». «Παραμένει το θέμα αν υπάρχει ημερολόγιο και τι έγινε» επισήμανε ο κ. Μπαλωμενάκης.

Παράλληλα,  ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής ανέφερε πως το προεδρείο επέστρεψε το CD με τα VIP πρόσωπα που είτε πλήρωναν με έκπτωση, είτε καθόλου τα νοσήλιά τους πίσω στην αρμόδια Αρχή, καθότι πρόκειται για στοιχεία που άπτονται σε προσωπικά δεδομένα εξαιτίας του ιατρικού απορρήτου. Τότε, ο κ. Νικολόπουλος παρενέβη, ζητώντας να ξανά έρθει στην Επιτροπή ο κ. Μαρτίνης, όταν η λίστα αυτή θα δοθεί σε όλα τα μέλη της χωρίς τα απόρρητα στοιχεία. «Για να πει αν οι ωφελημένοι δέχθηκαν την ωφέλεια και ποιοι είναι οι ηθικοί αυτουργοί. Πώς θα αποδειχθεί το νταλαβέρι; Ότι δεν πήγαν να πληρώσουν…» ανέφερε χαρακτηριστικά. Να σημειωθεί δε, πως ακούστηκε η ιδέα η οικονομική αστυνομία να αφαιρέσει τα στοιχεία που αφορούν απόρρητα ιατρικά δεδομένα. 

«Αυτών οι λογαριασμοί πρέπει να ανοίξουν»

Ο Μαρτίνης κατά την εισηγητική τοποθέτησή του, ανέφερε ένα προς ένα τα ονόματα που η Επιτροπή πρέπει -κατά την άποψή του- να ζητήσει το άνοιγμα των τραπεζικών τους λογαριασμών. «Αν έχω το δικαίωμα, προτείνω να ανοίξουν οι λογαριασμοί των Αυγερινού και Καϋμενάκη. Ανθρώπων της ΔΟΥ Κηφισιάς, του διευθυντή της συγκεκριμένης ΔΟΥ, κ. Κολαϊτη, του Γιαννίκου (υπάλληλος ΣΔΟΕ), της Μπερετάνου και του κ. Παπαγεωργίου που μαζί με τον Γιαννίκο έκαναν όλους τους ελέγχους» είπε.

Ταυτόχρονα, ζήτησε το άνοιγμα του λογαριασμού του κ. Χαραμή, αλλά και του Λιαρόπουλου. «Του νυν συνδικαλιστή του Ντυνάν κ. Πανταζόπουλου και επίσης του Κοντογιαννόπουλου και του Στριγκάρη που ήταν μέλη της Επιτροπής για την προμήθεια του εξοπλισμού» πρόσθεσε.


Πριν από το «σεντράρισμα», ο κ. Μαρτίνης έκανε λόγο και για non-paper που έστελνε ο διευθυντής του γραφείου του Νότη Μηταράκη, κ. Κωνσταντίνου, ο οποίος αλληλογραφούσε με κάποιον άλλον από το νοσοκομείο και όχι με τον ίδιο. Αναφορικά με τη γραμματέα του, η οποία απάντησε στην Επιτροπή πως δεν έχει ιδέα για το περιβόητο ημερολόγιο, υπογράμμισε πως «έχει δίκιο να σκιάζεται για τη θέση της».

Επιπλέον, ο κ. Μαρτίνης είπε πως συνήγορός του τού είχε ζητήσει να ονοματίσει την εταιρία Agiorit για να αποφυλακιστεί. «Πράγματι αυτή η εταιρία είχε βάλει λεφτά σε κοινό λογαριασμό με την γυναίκα μου, διαχειριστής ήταν τότε ο κ. Κάμπης. Γιατί δεν εκλήθη ο κ. Κάμπης που πήρε το νοσοκομείο από τα μπετά και το άφησε για να ασχοληθεί με πετρέλαια;» ρώτησε και απάντησε αυτομάτως: «Δεν εκλήθη να καταθέσει στον εισαγγελέα γιατί θα ήμουν τώρα εκτός φυλακής». 

Αποκάλυψε για πρώτη φορά μία ακόμα σύμβαση του νοσοκομείου που δεν είχε γίνει γνωστή. Κατά τα λεγόμενα του, η συγκεκριμένη σύμβαση είχε συνυπογραφεί μεταξύ του ΚΙΕΝ, του ΥΓΕΙΑ και της Πειραιώς, με όρο να μπει στο ΔΣ ο κ. Τουτζουράκης.

Ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Βλάχος, κατά την εξέταση του μάρτυρα αποπειράθηκε να αποδείξει πως τα ρουσφέτια του Δημήτρη Αβραμόπουλου μέσω του Ντυνάν, δεν έγιναν ποτέ. Ο κ. Βλάχος ανέφερε μόνο 15 μεταθέσεις, αν και αυτές ήταν πολλαπλάσιες μόνο από το Ερρίκος Ντυνάν. Μάλιστα, πολλοί εκ των ωφελημένων προσλαμβάνονταν αυθημερόν από το ΚΙΕΝ και με διαδικασίες fast-track μεταπηδούσαν στην Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Υγείας.

Διαβάστε επίσης: Τα «ρουσφέτια» του Αβραμόπουλου στο υπουργείο Υγείας

Ο Μαρτίνης κατά την απάντησή του προσπάθησε να λειάνει τις γωνίες που ο ίδιος είχε δημιουργήσει στην προηγούμενη κατάθεσή του. Η τελευταία τοποθέτησή του επί του θέματος δεν είχε καμία σχέση με όσα είχε υποστηρίξει την προηγούμενη φορά, όταν αποκάλυπτε πελατειακές εξυπηρετήσεις του νυν Επιτρόπου Μετανάστευσης της Κομισιόν πίσω από την πλάτη του. «Εγώ δεν είπα πως κάποιος υπουργός επέλεξε τον έναν ή τον άλλον, αλλά πως επέλεξε αυτή τη διαδικασία» ήταν τα προσεκτικά του λόγια.

Η παρακάτω αποστροφή του μάρτυρα προς τον Νίκο Νικολόπουλο δίνει μία ξεκάθαρη εικόνα για τους λόγους που δεν είναι τόσο καταγγελτικός όσο τις προηγούμενες φορές. «Στις εκπομπές σας λέτε, λέτε, λέτε, αλλά ονόματα δεν λέει κανένας. Εγώ θα τρώω τις μηνύσεις;» διερωτήθηκε. 

Στη συνέχεια της εξέτασης του Μαρτίνη, ο κ. Βλάχος έφτασε στο σημείο να υπερασπίζεται ακόμα και τις πρακτικές του Ανδρέα Βγενόπουλου, όταν ο θανών είχε καταγγείλει τη δανειακή σύμβαση κατά του Ντυνάν, λειτουργώντας όχι ως τραπεζίτης αλλά ως κλινικάρχης. «Να διαβάσει τη δικογραφία του Στραγάλη» είπε ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος προς τον βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού είναι κοινά αποδεκτό πως αν ο Μαρτίνης δεν είχε αποσύρει τα ένδικα μέσα κατά του Βγενόπουλου, μετά την παρέμβαση-εκβιασμό του τότε υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου, ο μακαρίτης μεγαλοεπιχειρηματίας είχε πολλές πιθανότητες να καταδικαστεί για εκβιασμό.

Εν συνεχεία, ένταση προκλήθηκε μετά από ανάρτηση στο Twitter του Νίκου Νικολόπουλου, ο οποίος έβγαλε φωτογραφία τη λίστα με αιτήματα διορισμών που έγιναν από την κ. Κυπραίου προς τη διοίκηση του ΚΙΕΝ. Στην ανάρτηση σχολιάζει: «Έτσι μάζευε ο ΚΟΥΛΗΣ τους ψήφους… Πρόκειται για ΔΩΡΟΔΟΚΙΑ; Από το ΝΤΥΝΑΝ άλλος έπαιρνε βιδάνιο, άλλος διορισμούς, άλλος δουλειές κ.α.».

Η ανάρτηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση των εκπροσώπων της ΝΔ, οι οποίοι χαρακτήρισαν το γεγονός ως διαρροή. Τότε, παρενέβη ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Μπουκώρος, και με υψηλούς τόνους μπέρδεψε τη διαρροή με την καταστροφή των εγγράφων και τον Παύλο Πολάκη με κάποιον… Πουλάκη! 

Μετέπειτα, ο Ανδρέας Μαρτίνης, απαντώντας σε ερώτηση του Σπύρου Λάππα, τόνισε πως είναι τιμή του να τον αποκαλεί ψεύτη ο Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ για τον Σαμαρά είπε πως είναι πολύ νέος για να… ξεχνά! «Υπάρχουν προσωπικές αλληλογραφίες και δεν θέλω να αναφερθώ σε αυτές» υπογράμμισε και συμπλήρωσε δηκτικά πως κάποτε τον εμπιστευόταν ο Σαμαράς και πως τώρα γι’ αυτόν μπορεί να είναι… ψεύτης και κλέφτης.

Ο κ. Μπουκώρος παίρνοντας το λόγο για να εξετάσει τον Μαρτίνη, υποστήριξε πως

η λίστα με τα αιτήματα εξυπηρετήσεων που έφτασε στην Επιτροπή δεν πρέπει να εξεταστεί, καθόσον ο μάρτυρας δεν την αναγνωρίζει. 

«Τη Χριστίνα Αποστόλου την ξέρετε; Ήταν υπάλληλος στο γραφείο σας» ρώτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνος Μορφίδης, με τον Μαρτίνη να δίνει αποστομωτική απάντηση: «Το θυμάται το γραφείο μου; Η απάντηση μου είναι αν θυμάται το γραφείο μου γιατί ήρθε μια φορά». «Για δύο χρόνια δεν είχε έρθει στη δουλειά και πληρωνόταν 3.000 ευρώ» εξήγησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Πριν διακοπεί η συνεδρίαση για ολιγόλεπτο διάλειμμα προκλήθηκε εκ νέου ένταση για το αν ο Μαρτίνης αναγνωρίζει τη λίστα των διορισμένων υπαλλήλων του «Ντυνάν», με τον κ. Μπουκώρο να επιμένει πως ο πρώην πρόεδρος του ΚΙΕΝ δεν εγγυάται για την αξιοπιστία της συγκεκριμένης λίστας. «200 από έναν (σ.σ. διορισμοί), ο καθένας έβαζε κόσμο, να δούμε ποιος είναι ο πρωταθλητής… Ο αρχιερέας του ρουσφετιού…» είπε ο Νίκος Νικολόπουλος, με τον κ. Μπαλωμενάκη να λέει: «Ανοίξαμε την πύλη της κολάσεως».

«Ροντέο» στην επιτροπή

Σε ροντέο εξελίχθηκε η Επιτροπή, καθώς η συμφωνία που είχε συνομολογηθεί από όλα τα μέλη της Επιτροπής «έσπασε» από τους εκπροσώπους της ΝΔ. Συγκεκριμένα, η συμφωνία αφορούσε τη λίστα με τα ρουσφέτια και όσους πολιτικούς αιτήθηκαν τους διορισμούς στο Ντυνάν, με τη ΝΔ να κάνει αποσπασματική χρήση της στην περίπτωση του Κουρουμπλή και του Νικολόπουλου. 

Όταν όμως έφτασε η ώρα για τα ονόματα των πρωτοκλασάτων πολιτικών της ΝΔ, η λίστα -κατά τους εκπροσώπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης- χαρακτηρίστηκε ως ανακριβής! Οι εκπρόσωποι της ΝΔ «πάτησαν» στο γεγονός πως ο Μαρτίνης νίπτει τα χείρας του και δηλώνει πως ούτε αρνείται, αλλά ούτε επιβεβαιώνει την αξιοπιστία της εν λόγω λίστας επειδή προέρχεται από ένα μέλος της δοτής διοίκησης του ΚΙΕΝ αλλά και γιατί δεν την έχει υπογράψει ο ίδιος. 

Όλα ξεκίνησαν όταν ο πρόεδρος της Επιτροπής, Αντώνης Μπαλωμενάκης, με την επανεκκίνηση της διαδικασίας έβγαλε στη «σέντρα» τον Σταϊκούρα για τον οποίο είπε πως σύμφωνα με τη λίστα έχει βάλει το… χεράκι του για 35 διορισμούς. Η αναφορά του αυτή προκάλεσε την έκρηξη των βουλευτών της ΝΔ, οι οποίοι επέμεναν πως ο μάρτυρας δεν αναγνωρίζει τη λίστα. Πιο συγκεκριμένα, ο εισηγητής της ΝΔ, Γιώργος Γεωργαντάς, ζήτησε φωνάζοντας να έρθει στην Επιτροπή ο Χρήστος Φαραντάτος, ο οποίος είναι γ.γ. του «Ντυνάν» και μεταβίβασε το έγγραφο στην Εξεταστική Επιτροπή. Οι πληροφορίες του koutipandoras.gr αναφέρουν πως η περίπτωση Σταϊκούρα είναι «πταίσμα» μπροστά στα υπόλοιπα ρουσφέτια νυν προβεβλημένων τομεαρχών και πρώην υπουργών της ΝΔ.

Ο Νίκος Νικολόπουλος, του οποίου το όνομα υπάρχει στην εν λόγω λίστα με 5 αιτήματα διορισμών, υποστήριξε πως δεν προέβη σε κανένα σχετικό αίτημα, ενώ στη συνέχεια έκανε λόγο για 200 ονόματα-αιτήματα για διορισμούς που βρίσκονται δίπλα από το επώνυμο της ιδιαιτέρας του αποθανόντος, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, κυρίας Κυπραίου. Επίσης, έκανε λόγο και για 70 ονόματα δίπλα από το όνομα της Ντόρας Μπακογιάννη. Εκεί, ξεκίνησε ένας νέος γύρος έντασης από τους εκπροσώπους της ΝΔ, με τον Αντώνη Μπαλωμενάκη να τους επισημαίνει πως εκείνοι «άνοιξαν το λάκκο των λεόντων».

Η εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Εύη Χριστοφιλοπούλου, παρενέβη και ισχυρίστηκε πως πέρα από τους διορισμούς πρέπει να αξιολογηθεί αν ήταν… αναγκαίοι οι διορισμοί για τη λειτουργία του ΚΙΕΝ, με τον κ. Μπουκώρο -που ήταν εκ των πρωτεργατών για να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου- να αντιλαμβάνεται πως πολλά από τα ονόματα που εμπεριέχονται μπορεί να μην έχουν διοριστεί, αν και πριν λίγη ώρα στοχοποιούσε τον κ. Κουρουμπλή. «Κάνατε 3,5 ώρες να το καταλάβετε αυτό» του είπε με ειρωνικό ύφος ο Αντώνης Μπαλωμενάκης.

Βουλευτές της πλειοψηφίας, εξηγώντας τη στάση του Μαρτίνη αναφορικά με τη μη αναγνώριση της λίστας, τόνισαν πως το συγκεκριμένο στοιχείο ουσιαστικά βλάπτει και τον ίδιο τον μάρτυρα, αφού πιθανότατα ήταν αυτός που ενέκρινε τους διορισμούς! 

Έπειτα, ήρθε η σειρά του Δημήτρη Βέττα, ο οποίος κατονόμασε, επικαλούμενος την επίμαχη λίστα, σειρά πρωτοκλασάτων πολιτικών που φέρονται να ζήτησαν ρουσφέτι στο Ντυναν. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατονόμασε τους: Σιούφας, Σκουλάκης, Λιάπης, Μανιάτης, Κυπραίου, Παπαϊωάννου, Βαρβιτσιώτης, Γιακουμάτος, Μπακογιάννη, Πατουλης, Βενιζέλος, Μητσοτάκης, Μπεχράκης, Βουδούρης, Τσιπλάκος, Καραμανλής Αχιλλέας, Σημίτης, Σαμαράς, Καρατζαφέρης, Δήμας ,Μεϊμαράκης, Σταϊκούρας, Μιχαλολιάκος, Μαρκογιαννάκης, Αβραμόπουλος, Σουφλιάς. Και στη συνέχεια ζήτησε από τον Μαρτίνη να απαντήσει με ένα ναι ή όχι για το αν αυτοί όντως ζήτησαν ρουσφέτι. Αρχικά, ο Μαρτίνης είπε: «Η πόρτα μου ήταν πάντα ανοιχτή» και στη συνέχεια αποκρίθηκε με πιο ξεκάθαρο τρόπο: «Ναι». 

Ο κ. Βέττας αναφέρθηκε και στη θητεία του Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος κατά τα λεγόμενα του Μαρτίνη διόριζε πίσω από την πλάτη του υπαλλήλους στο Ντυνάν και στη συνέχεια τους μετέφερε στην Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Υγείας. Το ερώτημα του κ. Βέττα προς τον Μαρτίνη αφορούσε το αν ο τότε υπουργός Υγείας ζητούσε την έγκριση του -όπως όριζε η φωτογραφική διάταξη- για τη μετάταξη των υπαλλήλων στο υπουργείο, με τον πρώην πρόεδρο του ΚΙΕΝ να λέει πως πλην 2-3 περιπτώσεων σ’ όλες τις υπόλοιπες δεν υπήρχε έγκριση. Το γεγονός αυτό, όπως επισημάνθηκε και στην Επιτροπή, συνιστά παράβαση καθήκοντος από τον κ. Αβραμόπουλο. Για το θέμα αυτό, ο υπόδικος μάρτυρας «σέντραρε» τον Σταϊκούρα, λέγοντας: «Ο Σταϊκούρας δεν ερχόταν μόνο για τη Φθιώτιδα, αλλά κουβαλούσε όλα τα αιτήματα του κόμματος».

«Σας είπα εξ αρχής δεν είναι ίσως το μεγαλύτερο, δεν ξέρω αν είναι σκάνδαλο, αλλά είναι η συμπύκνωση της διαπλοκής (σ.σ. το Ντυνάν). Αν ο Μπούρας είπε ότι είμαι ψεύτης και κλέφτης να του χαρίσω έναν καθρέφτη» απάντησε ο Μαρτίνης σε σχετική ερώτηση του Σπύρου Λάππα. 

Κλείνοντας τη διαδικασία, ο Αντώνης Μπαλωμενάκης ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής πως την Πέμπτη θα κληθούν οι δύο μάρτυρες κ.κ. Κωνσταντάκος και Σούρλας. Ο πρώτος είναι ο δικαστικός επιμελητής και θα κληθεί να εξηγήσει τον τρόπο που αποτίμησε τα άυλα περιουσιακά στοιχεία του ΚΙΕΝ κατά τον πλειστηριασμό και ο δεύτερος είναι ο πρώην Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης το επίμαχο διάστημα. Τέλος, συναποφασίστηκε πως μετά την εξέταση όλων των άλλων μαρτύρων θα κληθούν να καταθέσουν οι εμπλεκόμενοι υπουργοί Υγείας στην Επιτροπή.

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη