Newsroom

Newsroom

Παρασκήνιο και κρυφτούλι με τους Ρώσους για ΔΕΠΑ

Σε “θρίλερ” εξελίσσεται απο τη Δευτέρα μέχρι και τις τελευταίες ώρες, σε Αθήνα, Μόσχα αλλά και …Τελ Αβίβ, το σε…

Σε “θρίλερ” εξελίσσεται απο τη Δευτέρα μέχρι και τις τελευταίες ώρες, σε Αθήνα, Μόσχα αλλά και …Τελ Αβίβ, το σε ποιον θα μείνει ο “μουτζούρης” της Πολιτικής απόφασης και της αντίστοιχης ευθύνης για την “εκκαθάριση” από τους…ενοχλητικούς Ρώσους,της λίστας των υποψηφίων αγοραστών της ελληνικής επιχείρησης φυσικού αερίου ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ που διαχειρίζεται αγωγούς και υποδομές.
Σύμφωνα με πληροφορίες του www.koutipandoras.gr, μέχρι και αργά τη νύχτα αναζητούνταν σε ένα παζάρι, οι “καταλληλότερες” δικαιολογίες μεταξύ των γραφείων των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου, του Υπουργείου Οικονομικών, μελών του ΔΣ του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, των συμβούλων Τραπεζών UBS-Alpha- Rothchild, με σκοπό “ποιος θα αναλάβει προσωπικά και με ποιο επιχείρημα” την ευθύνη αλλά και τις διπλωματικές και νομικές συνέπειες για τον αποκλεισμό από τη διαδικασία ειδικά του Fund Energy, ιδιοκτησίας του πρώην υπουργού Ενέργειας της Ρωσίας και νυν συμβούλου του Πούτιν, Ιγκόρ Γιουσουφοβ.
Μάλιστα συνέβη και το αμίμητο, ο μεν κ. Γιουσουφοβ βρέθηκε στην Αθήνα χτες για επαφές με την Κυβέρνηση και το Ταμείο, ενώ ο επικεφαλής του τελευταίου κ. Κωνσταντίνος Μητρόπουλος πέταξε απο το Τελ Αβίβ στη…Μόσχα την ίδια μέρα μήπως και δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και να μην είναι ο ίδιος που θα φέρει τη “λυπητερή” του αποκλεισμού.
Όπως είναι γνωστό λίγες μέρες πριν την προθεσμία υποβολής ενδιαφέροντος για την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, ο ειδικός απεσταλμένος του State Department Πρέσβης Μορνινγκσταρ, επισκέφθηκε την Αθήνα και σε συναντήσεις του με τον κ. Δήμα, Υπ. Εξωτερικών,τον κ. Μωραϊτη, Υφυπουργό αρμόδιο για ενεργειακά θέματα, σε δηλώσεις του ήταν καθαρός “Οχι ΔΕΠΑ και αγωγοί στους Ρώσους”.
Έλα όμως που ο ίδιος ο κ. Δήμας προσωπικά ειχε συνοδεύσει τον Αντώνη Σαμαρά στη Μόσχα πριν ένα μήνα διακηρύττοντας σε όλους τους τόνους την ανάγκη Ρωσικών επενδύσεων στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Ενέργεια!
Τελικά στη λίστα των ενδιαφερομενων για ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ βρέθηκαν σαν υποψήφιοι τόσο ο Ρωσικός γίγαντας Gazprom, που έκανε καθαρό ότι ενδιαφέρεται ΜΟΝΟ για το εμπορικό κομμάτι της ΔΕΠΑ και όχι για τη ΔΕΣΦΑ, όσο και το Fund του Γιουσουφοβ με τις ευλογίες του Κρεμλίνου αλλά και Γερμανική υποστήριξη και κεφάλαια. Άρα ο μόνος τρόπος για να ικανοποιηθεί η απαίτηση Αμερικανών που απαιτούν Ισραηλινό έλεγχο σε ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, είναι να βρεθεί τυπική δικαιολογία για τον αποκλεισμό του Γιουσουφοβ που ενδεχομένως θα μπορούσε αν έκανε οικονομική προσφορά να εξαγοράσει τη ΔΕΣΦΑ. Αυτό συζητήθηκε τη Δευτέρα στις επαφές του κ Μητρόπουλου στο Τελ Αβίβ -αλλά και του κ. Παπαδήμου στην Κύπρο- που έσπευσε μετά στη Μόσχα μπας και τα μπαλώσει.
Τελικά κανείς ακόμα δεν ξέρει “ποιος θα μπει μπροστά” μιας και η απόφαση αποκλεισμού του Γιουσουφοβ θα θεωρηθεί “μείζονος πολιτικής και διπλωματικής σημασίας μήνυμα” από το Κρεμλίνο και πρόκριμα για τη μελλοντική συμπεριφορά απέναντι σε άλλες επενδύσεις στη χώρα.
Οι μεν πολιτικοί επιμένουν μιλώντας με τους Ρώσους “ότι εμείς σας στηρίζουμε και θέλουμε Ρωσικά κεφάλαια στη χωρα”, η ηγεσία του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων κρύβεται, γιατί είναι καθαρό πως κάτι τέτοιο είναι πολιτική απόφαση και γι’ αυτο εξάλλου τα πολιτικά κόμματα έχουν τους εκπροσώπους τους στο ΔΣ, κι απέμειναν κάποιοι χαμηλόβαθμοι αξιωματούχοι “να βγάλουν το φίδι από την τρύπα”.
Όπως και να γίνει, η ανακοιίνωση της λίστας των υποψηφίων για τη ΔΕΠΑ θα προκαλέσει έτσι κι αλλιώς τριγμούς σε Αθήνα, Βρυξέλλες, Μόσχα,Τελ Αβίβ, Ουάσιγκτον…Και στο τέλος, ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του!

ΘΕΡΣΙΤΗΣ

Μούκανος για τον τραγικό θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου: Εκτινάχθηκε και έπεσε σε ένα φρεάτιο (video)

1291496

Μούκανος για τον τραγικό θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου: Εκτινάχθηκε και έπεσε σε ένα φρεάτιο (video)

«Ήμουν απέναντι. Έπεσαν οι μηχανές, σερνόντουσαν οι αναβάτες. Φωνές, πανικός, ουρλιαχτά», περιέγραψε για ο Αλέξανδρος…

Ηράκλειο: Ζευγάρι προκαλούσε προβλήματα σε πτήση και έγινε αναγκαστική προσγείωση για να τους διώξουν – Ζητοκραύγαζε το κοινό (video)

Πτήση

Ηράκλειο: Ζευγάρι προκαλούσε προβλήματα σε πτήση και έγινε αναγκαστική προσγείωση για να τους διώξουν – Ζητοκραύγαζε το κοινό (video)

Παράξενα πράγματα σε μια πτήση της EasyJet

Αμβρόσιος: Σκληρή επίθεση σε Ιερώνυμο για τη συνάντηση με Μητσοτάκη – «Με ποιο δικαίωμα Μακαριώτατε διαπράττετε αυτό το ηθικό έγκλημα;»

6210363

Αμβρόσιος: Σκληρή επίθεση σε Ιερώνυμο για τη συνάντηση με Μητσοτάκη – «Με ποιο δικαίωμα Μακαριώτατε διαπράττετε αυτό το ηθικό έγκλημα;»

Ο Μητροπολίτης πρώην Καλαβρύτων, Αμβρόσιος, κατηγορεί τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ότι αμνηστεύει τους «καταφρονητές των νόμων…