Newsroom

Newsroom

Παραιτήθηκε η κυβέρνηση του Ουμάρ

Ο πρωθυπουργός του Μαλί υπέβαλε την παραίτηση της κυβέρνησής του, η οποία είχε σχηματιστεί πριν από επτά μήνες, και αντικαταστάθηκε…

oymar

Ο πρωθυπουργός του Μαλί υπέβαλε την παραίτηση της κυβέρνησής του, η οποία είχε σχηματιστεί πριν από επτά μήνες, και αντικαταστάθηκε από τον υπουργό Πολεοδομίας και Χωροταξίας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Μπαμακό.

“Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας (…) έθεσε τέρμα στα καθήκοντα του πρωθυπουργού κ. Ουμάρ Τατάμ Λι με την υποβολή από τον τελευταίο της παραίτησης της κυβέρνησης”, αναφέρει ένα επίσημο ανακοινωθέν που μεταδόθηκε από τη δημόσια τηλεόραση. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο πρόεδρος Ιμπραήμ Μπουμπακάρ Κεϊτά “διόρισε τον κ. Μούσα Μάρα (νυν υπουργό Πολεοδομίας και Χωροταξίας) πρωθυπουργό (…) και του ανέθεσε το σχηματισμό νέας κυβέρνησης”.

Το ανακοινωθέν δεν διευκρινίζει τους λόγους για τους οποίους παραιτήθηκε η κυβέρνηση, μόλις επτά μήνες μετά τον διορισμό του Λι ως πρωθυπουργού τον Σεπτέμβριο, την επομένη της ανάληψης των καθηκόντων του προέδρου Κεϊτά.

Η εκλογή του Κεϊτά, τον Αύγουστο του 2013, έγινε έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια αναταραχών στο Μαλί, ύστερα από μια κρίση που ξέσπασε τον Ιανουάριο του 2012 στον Βορρά με μία επίθεση των ανταρτών Τουαρέγκ.

Ο Μούσα Μάρα, 39 ετών, ήταν υποψήφιος στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών το καλοκαίρι του 2013 τις οποίες κέρδισε ο Κεϊτά. Ο λογιστής Μάρα, δήμαρχος μιας κοινότητας του Μπαμακό, είχε κερδίσει το 1,5% των ψήφων ως υποψήφιος του κόμματός του Yelema (“Αλλαγή”) το οποίο ίδρυσε το 2010.

Είναι γιος του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Ζοζέφ Μάρα ο οποίος είχε φυλακιστεί για πέντε χρόνια στα τέλη της δεκαετίας του 1970, κατά την περίοδο της δικτατορίας του Μούσα Τραορέ.
Ο Λι, ένας 50χρονος τραπεζίτης, πρώην ειδικός σύμβουλος της Κεντρικής Τράπεζας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (BCEAO) ήταν ένας από τους εμπνευστές του οικονομικού προγράμματος του προέδρου Κεϊτά.

Γεννημένος στις 28 Νοεμβρίου του 1963 στο Παρίσι, πτυχιούχος ιστορικός και οικονομολόγος, ο Ουμάρ Τατάμ Λι είναι γιος του Ιμπραχίμα Λι, ενός ανθρώπου των γραμμάτων που δεν ζει πια, στρατευμένου στην αριστερά, και της Μαντίνα Ταλ Λι, διπλωμάτη και πρώην πρεσβευτού.

Πρώτος πρωθυπουργός του Μαλί μετά την κρίση, ο Λι είχε δεσμευτεί “να ανταποκριθεί στις προκλήσεις και στην αποστολή που του ανέθεσε ο πρόεδρος” Κεϊτά, κυρίως για την οικονομική ανάκαμψη και τη συμφιλίωση στο Μαλί, έπειτα από μία 18μηνη πολιτικο-στρατιωτική κρίση.

Η κρίση είχε ξεσπάσει τον Ιανουάριο του 2012 στον βορρά της χώρας από μία επίθεση των ανταρτών Τουαρέγκ. Σύντομα αυτοί εκτοπίστηκαν από εγκληματικές ομάδες και ένοπλους ισλαμιστές που συνδέονταν με την Αλ Κάιντα και οι οποίοι κατέλαβαν αυτή την τεράστια περιοχή μία εβδομάδα μετά την ανατροπή του προέδρου Αμάντου Τουμάνι Τουρέ με στρατιωτικό πραξικόπημα στις 22 Μαρτίου 2012.

Οι ισλαμιστές υπερίσχυσαν στη συνέχεια της εξέγερσης των Τουαρέγκ και του στρατού του Μαλί, πραγματοποιώντας αμέτρητες βιαιοπραγίες προτού εκδιωχθούν σε μεγάλο βαθμό, από τον Ιανουάριο του 2013, από μια γαλλο-αφρικανική στρατιωτική επέμβαση που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η σύγκρουση αναζωπύρωσε τις εντάσεις ανάμεσα στις κοινότητες των Τουαρέγκ, των Αράβων και των μαύρων και προκάλεσε τον εκτοπισμό περίπου 500.000 ανθρώπων.

Μούκανος για τον τραγικό θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου: Εκτινάχθηκε και έπεσε σε ένα φρεάτιο (video)

1291496

Μούκανος για τον τραγικό θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου: Εκτινάχθηκε και έπεσε σε ένα φρεάτιο (video)

«Ήμουν απέναντι. Έπεσαν οι μηχανές, σερνόντουσαν οι αναβάτες. Φωνές, πανικός, ουρλιαχτά», περιέγραψε για ο Αλέξανδρος…

Ηράκλειο: Ζευγάρι προκαλούσε προβλήματα σε πτήση και έγινε αναγκαστική προσγείωση για να τους διώξουν – Ζητοκραύγαζε το κοινό (video)

Πτήση

Ηράκλειο: Ζευγάρι προκαλούσε προβλήματα σε πτήση και έγινε αναγκαστική προσγείωση για να τους διώξουν – Ζητοκραύγαζε το κοινό (video)

Παράξενα πράγματα σε μια πτήση της EasyJet

Αμβρόσιος: Σκληρή επίθεση σε Ιερώνυμο για τη συνάντηση με Μητσοτάκη – «Με ποιο δικαίωμα Μακαριώτατε διαπράττετε αυτό το ηθικό έγκλημα;»

6210363

Αμβρόσιος: Σκληρή επίθεση σε Ιερώνυμο για τη συνάντηση με Μητσοτάκη – «Με ποιο δικαίωμα Μακαριώτατε διαπράττετε αυτό το ηθικό έγκλημα;»

Ο Μητροπολίτης πρώην Καλαβρύτων, Αμβρόσιος, κατηγορεί τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ότι αμνηστεύει τους «καταφρονητές των νόμων…