Newsroom

Newsroom

Παραίτηση-πλήγμα για Μέρκελ

Ενα ισχυρό χαρτί για την προσέλκυση συντηρητικών ψηφοφόρων έχασε χθες η Γερμανίδα καγκελάριος. Τον αγαπημένο της υπουργό και ένα «ισχυρό…

2

Ενα ισχυρό χαρτί για την προσέλκυση συντηρητικών ψηφοφόρων έχασε χθες η Γερμανίδα καγκελάριος.

Τον αγαπημένο της υπουργό και ένα «ισχυρό χαρτί» για την προσέλκυση συντηρητικών ψηφοφόρων έχασε χθες η Ανγκελα Μέρκελ.

Ο σάλος που προκάλεσαν οι κατηγορίες για λογοκλοπή στη διδακτορική διατριβή του υπουργού Αμυνας Καρλ Τέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ οδήγησαν στην παραίτηση του δημοφιλέστερου Γερμανού πολιτικού, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Αιφνιδιασμένη η καγκελάριος εξέφρασε τη λύπη της για την απόφαση του τσου Γκούτενμπεργκ, την οποία δέχτηκε με «βαριά καρδιά». «Δεν είναι τώρα η κατάλληλη ώρα» για διορισμό του διαδόχου του, δήλωσε ωστόσο και τόνισε ότι θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να οριστεί νέος υπουργός Αμυνας, ο οποίος, σύμφωνα με την κατανομή χαρτοφυλακίων ανάμεσα στα κόμματα του συνασπισμού, θα πρέπει να προέρχεται, όπως ο τσου Γκούτενμπεργκ, από τη βαυαρική Χριστιανοκοινωνική Ενωση (CSU).

«Συνεπή» χαρακτήρισε την απόφασή του για παραίτηση ο ΥΠΕΞ και πρόεδρος των Φιλελευθέρων Γκίντο Βεστερβέλε, «επιβεβλημένη και αναπότρεπτη» το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, ενώ οι Πράσινοι έκαναν λόγο για «τεράστιο κόλαφο» για τη Μέρκελ.

Ο σάλος ξεκίνησε με δημοσίευση αποσπασμάτων της διατριβής, για τα οποία δεν υπήρχαν παραπομπές, ενώ στη συνέχεια έγινε γνωστό ότι ο υπουργός έκανε διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο του Μπαϊρόιτ -παρά τον χαμηλό βαθμό πτυχίου- χάρη στον πρύτανη που ανήκε πολιτικά στο CSU.

Αποδοκιμασία
Η ομόφωνη αποδοκιμασία της ακαδημαϊκής κοινότητας και η κατακραυγή των ΜΜΕ ενέτειναν το αρνητικό κλίμα, ενώ το βράδυ της Δευτέρας ο πρόεδρος του CSU, Χορστ Ζέεχοφερ, έδωσε τη χαριστική βολή δηλώνοντας ότι το κόμμα θα αποφασίσει οριστικά για το πολιτικό μέλλον του υπουργού όταν το Πανεπιστήμιο αποφανθεί για τις κατηγορίες περί λογοκλοπής. Σύμφωνα με την Deutsche Welle, η απόφαση, που θα ήταν σίγουρα σε βάρος του, θα παρέπεμπε την υπόθεση στην Εισαγγελία.

http://www.ethnos.gr