Παραδέχθηκε προβλήματα υποστελέχωσης στις ΔΟΥ ο Θεοχάρης

cover
NewsRoom 07/02/2014 | 22:45

Προβλήματα υποστελέχωσης στις εφορίες και στα τελεωνεία, εντόπισε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, σε δηλώσεις του από τη Θεσσαλονίκη, κάνοντας γνωστό πως το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει σε προσλήψεις 1.000 εφοριακών και 150 τελωνειακών υπαλλήλων.

Ο κ. Θεοχάρης, που ήταν κεντρικός ομιλητής σε παρουσίαση βιβλίου του οικονομικού επιθεωρητή του υπουργείου Οικονομικών Γιάννη Μάρκοβιτς, με τίτλο: «Στα ίχνη του οικονομικού εγκληματία: Ένα εγχειρίδιο θεωρίας και πρακτικής», υπογράμμισε πως οι οργανωτικές αλλαγές, που πραγματοποιούνται στις εφορίες της χώρας, αποσκοπούν στον έλεγχο του προσωπικού, σε σχέση με το φόρτο εργασίας κάθε υπηρεσίας, ενώ, όπως είπε, με το νέο οργανόγραμμα δεν θα γίνονται άσκοπες μετακινήσεις.

Απαντώντας στις επικρίσεις  για τις παραβάσεις, τα πρόστιμα, αλλά και το νέο τρόπο υποβολής φορολογικών συγκεντρωτικών καταστάσεων, είπε πως η φοροδιαφυγή δεν εντοπίζεται με ευχολόγια.

«Αν δεν το κάναμε δεν θα μπορούσαμε να ελέγξουμε τη φοροδιαφυγή και να απελευθερώσουμε τους νόμιμους φορολογούμενους. Η φοροδιαφυγή δεν πιάνεται με ευχολόγια, αλλά με συγκεκριμένες ενέργειες. Σκοπός είναι να αλλάξει το μοντέλο λειτουργίας, που ήταν να ταλαιπωρούμε τον κόσμο για να πιάνουμε λίγους που φοροδιαφεύγουν. Να συγκεντρώνουμε τα στοιχεία στην πηγή και με αυτά να στοχεύσουμε στους ελέγχους» σημείωσε.

Σε ερώτηση αν υπάρχει γραφειοκρατία στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, ανέφερε ότι αυτά που έγιναν μέσα σε έξι μήνες, σε άλλες χώρες δεν γίνονται ούτε σε πέντε χρόνια και σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε το 2009, μόνο το 30% των φορολογικών δηλώσεων είχε υποβληθεί ηλεκτρονικά και το 2013 το 97%.

Στη διάρκεια επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη, ο κ.Θεοχάρης επισκέφθηκε τρεις ΔΟΥ και επισήμανε ότι όπως διαπίστωσε υπάρχουν ζητήματα, αλλά και πολλά ενθαρρυντικά σημάδια, όπως είπε χαρακτηριστικά.