Παπακωνσταντίνου: Θα γινόμασταν βομβιστές αυτοκτονίας αν λέγαμε "όχι" στο πρώτο μνημόνιο

Τους χειρισμούς της πρώτης μνημονιακής κυβέρνησης υπεραμύνθηκε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, λέγοντας πως αν η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν υπέγραφε το πρώτο μνημόνιο, τότε θα «γινόμασταν βομβιστές αυτοκτονίας». Παράλληλα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών τόνισε, μιλώντας στο Real FM, πως η εμπλοκή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ήταν επιθυμία της Μέρκελ.

58e2128e1dc524944b8b4755

Στο ερώτημα αν θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα αν λέγαμε, πριν μπούμε στο πρώτο μνημόνιο, ότι δεν το υπογράφουμε αν δεν «κουρευτεί» το χρέος ο πρώην υπουργός Οικονομικών απάντησε: 

«Η γνωστή λογική του “βομβιστή αυτοκτονίας”. Είδαμε τι καλά που δούλεψε αυτή η λογική το 2015, πάρα πολύ ωραία. Που το 2015 είχαμε και πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ το 2010 είχαμε πρωτογενές έλλειμμα 24 δισ. Αυτοί οι “βομβιστές αυτοκτονίας” εκ του ασφαλούς να’ ρθουν να μου πούνε ποιος θα πλήρωνε μισθούς και συντάξεις το 2010».

Στο ερώτημα αν με όσα λέει εννοεί ότι θα ήταν “βομβιστές αυτοκτονίας” αν ζητούσαν κούρεμα του χρέους πριν από την υπογραφή του πρώτου μνημονίου ο κ. Παπακωνστανίνου απάντησε: «Ναι, διότι όλοι θα έλεγαν τότε: “αφού η Ελλάδα απειλεί ότι θα αυτοκτονήσει, ότι θα κρατήσει την αναπνοή της μέχρι να σκάσει, τότε να της χαρίσουμε όλο το χρέος και να της δώσουμε και λεφτά από πάνω”».

Και πρόσθεσε: «Τους μύθους αυτούς καλό είναι να τους εξηγούμε γιατί παραμένουν και ο κόσμος τους πιστεύει. Πιστεύει ότι υπήρχε τρόπος το 2010 να μας χαρίσουν όλα μας τα χρέη. Δεν υπήρχε περίπτωση να μην περάσει η Ελλάδα από τη λιτότητα που πέρασε».

Αναφορικά για το ποιος ζήτησε βοήθεια από τον τότε επικεφαλής του Ταμείου, είπε: «Αυτό είναι κομμάτι της ιστορικής κατάθεσης και μη ρωτάτε εμένα. Μην ρωτάτε εμένα, ρωτήστε τη Γερμανία. Φέρτε εδώ πέρα κάποιον Γερμανό να τον ρωτήσετε: Γιατί μπήκε το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα; Και θα σας απαντήσει: Οχι επειδή το ήθελε η Γερμανία, επειδή το ήθελε η Άνγκελα Μέρκελ. Διότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ο κ. Σόιμπλε, μαζί με σύσσωμο το Eurogroup, μαζί με τον κ. Τρισέ, μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όλοι μαζί, λέγαμε δεν θέλουμε το ΔΝΤ, θέλουμε αμιγώς ευρωπαϊκή λύση».

Μούκανος για τον τραγικό θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου: Εκτινάχθηκε και έπεσε σε ένα φρεάτιο (video)

1291496

Μούκανος για τον τραγικό θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου: Εκτινάχθηκε και έπεσε σε ένα φρεάτιο (video)

«Ήμουν απέναντι. Έπεσαν οι μηχανές, σερνόντουσαν οι αναβάτες. Φωνές, πανικός, ουρλιαχτά», περιέγραψε για ο Αλέξανδρος…

Ηράκλειο: Ζευγάρι προκαλούσε προβλήματα σε πτήση και έγινε αναγκαστική προσγείωση για να τους διώξουν – Ζητοκραύγαζε το κοινό (video)

Πτήση

Ηράκλειο: Ζευγάρι προκαλούσε προβλήματα σε πτήση και έγινε αναγκαστική προσγείωση για να τους διώξουν – Ζητοκραύγαζε το κοινό (video)

Παράξενα πράγματα σε μια πτήση της EasyJet