Παπαδημούλης: "Γενικόλογη" η απάντηση Μοσκοβισί για τη φοροδιαφυγή

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, είχε επισημάνει σε ερώτησή του προς τον επίτροπο Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, τα φορολογικά κενά στη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνδυασμό με τις αποκαλύψεις των Paradise Papers

NewsRoom 28/12/2017 | 15:32

Στην ερώτηση του επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για το «αν θα δημοσιοποιήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα στοιχεία και το μέγεθος της ζημίας που έχει η οικονομία της ΕΕ από το μέγεθος της φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής», ο επίτροπος Οικονομίας απάντησε ότι «δεν διαθέτει συγκεκριμένα στοιχεία», λόγω του «αδιαφανούς χαρακτήρα των συγκεκριμένων δραστηριοτήτων». Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι «η φοροαποφυγή και η φοροδιαφυγή προκαλούν σημαντικές ζημίες στους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών της ΕΕ».

Στο ερώτημα, «πώς θα κάμψει η Κομισιόν τις αντιστάσεις ορισμένων κρατών-μελών που δεν συμφωνούν με τη λήψη αυστηρών μέτρων φορολογικής διαφάνειας και ποιες συγκεκριμένες πολιτικές σχεδιάζει για να προστατεύσει τους Ευρωπαίους πολίτες από τα φορολογικά κενά που δημιουργούνται», ο Πιέρ Μοσκοβισί απέφυγε να δώσει απάντηση, όπως και στο αν θα επιβάλει κυρώσεις η Κομισιόν στα κράτη μέλη που παραβιάζουν τους κανόνες φορολογικής εναρμόνισης.

Ο κ. Μοσκοβισί τόνισε, πάντως, ότι «όλες οι προτάσεις φορολογικών μεταρρυθμίσεων που υπέβαλε η Επιτροπή από την αρχή της τρέχουσας θητείας της για τη βελτίωση της φορολογικής διαφάνειας έχουν συμφωνηθεί από όλα τα κράτη-μέλη» και έκανε έκκληση για «ταχεία έγκριση της πρότασης της Επιτροπής για τη δημόσια υποβολή εκθέσεων ανά χώρα, η οποία βρίσκεται ακόμη υπό διαπραγμάτευση στο Συμβούλιο».