Κώστας Παπαδάκης

Κώστας Παπαδάκης: Την Τετάρτη η οργή του λαού θα συμπυκνωθεί στη συγκέντρωση

«Εάν γίνει δεκτή η εισαγγελική πρόταση, θα αθωωθούν όλοι οι κατηγορούμενοι για το αδίκημα της ένταξης ή διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, θα εκπεμφθεί ένα ισχυρό μήνυμα ατιμωρησίας και κρατικής ασυλίας»

5010383 1

Ο δικηγόρος της Πολιτικής Αγωγής για την υπόθεση των Αιγύπτιων ψαράδων Κώστας Παπαδάκης, μίλησε στο Κουτί της Πανδώρας και τον Αντώνη Ρηγόπουλο με αφορμή το μεγάλο αφιέρωμα για τη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Η σημασία της κατηγορίας της εγκληματικής οργάνωσης

Η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης είναι το κυριότερο ζήτημα για το οποίο καλείται να πάρει θέση η δικαστική απόφαση δεδομένου ότι αφενός βαρύνει τους 65 από τους 68 κατηγορούμενους. Μάλιστα, από αυτούς τους 65, οι 20 έχουν την επιβαρυντική κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης -ο Μιχαλολιάκος και τα ηγετικά στελέχη- και κατά συνέπεια το μείζον που περιμένουμε από το δικαστήριο είναι αν θα κηρύξει ενόχους κάποιους από τους κατηγορούμενους, όχι κατ’ ανάγκη όλους, για το αδίκημα της ένταξης και διεύθυνησης εγληματικής οργάνωσης.

Εάν το δικαστήριο αποφανθεί καταφατικά, σημαίνει ότι θα έχει κρίνει ότι η Χρυσή Αυγή αποτελεί εγκληματική οργάνωση και αυτό θα αποτελέσει τη δικαίωση της προσπάθειας των συνηγόρων της Πολιτικής Αγωγής, οι οποίοι υποστηρίζουμε ήδη από την πρώτη στιγμή ότι η δολοφονία του Φύσσα, η απόπειρα δολοφονίας των αιγύπτιων ψαράδων και η απόπειρα δολοφονίας των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, καθώς και τα δεκάδες άλλα συνεξεταζόμενα περιστατικά δεν αποτελούν τυχαία μεμονομένα και ασύνδετα συμβάντα, αλλά αποτελούν εγκληματικές πράξεις που έχουν τελεστεί στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης, εκπορεύονται από τους σκοπούς της και υλοποιούνται από τα μέλη της. 

Αυτό είναι το βασικό ερώτημα στο οποίο περιμένουμε απάντηση στις 7 Οκτωβρίου. 

Όσον αφορά τη σημασία της δίκης είναι προφανές. Σκεφτείτε ότι εάν γίνει δεκτή η εισαγγελική πρόταση, θα αθωωθούν όλοι οι κατηγορούμενοι για το αδίκημα της ένταξης ή διεύθυνησης εγκληματικής οργάνωσης, και θα καταδικαστούν 8 άτομα, δηλαδή οι δράστες των ενεργειών: ο Ρουπακιάς για τον Φύσσα, οι πέντε δράστες των αιγυπτίων ψαράδων και άλλοι δύο για την απόπειρα του ΠΑΜΕ. Όλοι οι υπόλοιποι θα αθωωθούν και θα εκπεμπφθεί έτσι ένα ισχυρό μήνυμα ατιμωρησίας και κρατικής ασυλίας.

Ο ρόλος του αντιφασιστικού κινήματος

Το αντιφασιστικό κίνημα είναι ο παράγοντας που ανέτρεψε τις εξελίξεις και οδήγησε τη Χρυσή Αυγή στην ποινική δίωξη μετά τη δολοφονία του Φύσσα. Μέχρι τότε η Χρυσή Αυγή τα τελευταία δύο χρόνια και ιδίως μετά την κοινοβουλευτική της ανάδειξη είχε μια αυξανόμενη καθημερινή εγκληματική δράση υπό την ανοχή του κράτους και της αστυνομίας.

Η αποφασιστική επέμβαση, αφύπνηση, ενεργοποίηση του αντιφασιστικού κινήματος άλλαξε τη ροή των πραγμάτων και υποχρέωσε την κυβέρνηση Σαμαρά να ασκήσει ποινική δίωξη και τη δικαιοσύνη, η οποία μέχρι τότε ανεχόταν. Η παρουσία του αντιφασιστικού κινήματος είναι συνεχής καθόλη τη διάρκεια της δίκης και συνέβαλε και στον αγώνα για την όποια δημοσιοποίηση είχε η δίκη, και στον αγώνα για να μην περιθωριοποιηθεί, για να έρθει στο Εφετείο, να επιταχυνθεί.

Όσον αφορά στον τελευταίο μήνα, διαπιστώνω ότι υπάρχει ένα τεράστιο ενδιαφέρον για τη δίκη, δεν αναφέρομαι μόνο στον κόσμο που προσέρχεται και συμμετέχει σε διάφορες ενημερωτικές εκδηλώσεις, παρουσιάσεις βιβλίων μας κλπ.. Είναι διάχυτο και τεράστιο το ενδιαφέρον του κόσμου και πιστεύω ότι θα έχουμε μια πολύ μεγάλη συγκέντρωση στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας εκείνη τη μέρα. Η οργή του λαού πραγματικά θα συμπυκνωθεί και θα εκφραστεί. Ακόμη και άνθρωποι που δεν έχουν συμμετάσχει παλαιότερα σε κινητοποιήσεις θα είναι παρόντες εκείνη τη μέρα γιατί δεν είναι ανεκτή σε κανέναν η προοπτική της αθώωσης. 

Απόρροια όλης αυτής της δράσης ήταν όχι μόνο η αναστολή της εκληματικής δράσης των ταγμάτων εφόδου, αλλά και η ίδια η πολιτική απαξίωση και περιθωριοποίηση της Χρυσής Αυγής που οδήγησε στην έξοδό της από τη Βουλή και τη διάσπασή της. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά το υπερασπιστικό αφήγημα ότι πρόκειται για πολιτική δίωξη εκ μέρους του κατεστημένου των πολιτικών δυνάμεων εναντίον της χωρίς στοιχεία δήθεν, δεν υπήρξε ούτε μία φωνή από όλον τον πολιτικό κόσμο υπερ της, πράγμα το οποίο στην Ελλάδα είναι πολύ συνηθισμένο. Όταν υπάρχουν πολιτικές διώξεις, δημιουργούνται ευρύτερα μέτωπα συμπαράστασης. Αυτό επισφραγίζει την πολιτική της απομόνωση και σηματοδοτεί τα αποτελέσματα της δράσης του αντιφασιστικού κινήματος, που ελπίζω να τα δούμε και την Τετάρτη.

Απαντώντας στο ερώτημα του αν ξεχωρίζει κάποια από τα δεκάδες περιστατικά που συνέβησαν μέσα στη δικαστική αίθουσα αυτά τα πέντε χρόνια, ο κ. Παπαδάκης απαντά:

Δεν μπορώ να πω ότι ξεχωρίζω κάποια σκηνή. Είναι συγκλονιστικές  οι στιγμές που καταθέτουν τα θύματα και οι αυτόπτες μάρτυρες, και παρά τις πιέσεις που δέχονται ιδίως από την πλευρά ορισμένων συναδέλφων συνηγόρων υπεράσπισης, κατηγορηματικά αυθόρμητα και χωρίς καμία περιστροφή δείχνουν τους δράστες, καταθέτουν την αλήθεια, διαψεύδουν τα υπερασπιστικά τους επιχειρήματα. 

Είναι συγκλονιστική η παρουσία της Μάγδας Φύσσα, είναι συγκλονιστικό δυστυχώς το θράσος των χρυσαυγιτών τραμπούκων να έρχονται είτε την πρώτη ημέρα και να χτυπάνε μάρτυρες κατηγορίας είτε να βιαιοπραγούν εναντίον της Μάγδας Φύσσα, είτε να προκαλούν με διάφορους τρόπους. Θυμίζω ότι έχουμε και δύο σπασμένα κεφάλια δικηγόρων, της Ευγενίας Κουνιάκη και της Ελευθερίας Τομπατζόγλου. 

Και αυτοί όμως αναγκάστηκαν να παύσουν να έρχονται από την κατακραυγή που υπήρξε και εμφανίστηκαν μόνο στην απολογία του Μιχαλολιάκου καμιά 20ριά άτομα για να χαιρετίσουν ναζιστικά, να προκαλέσουν, και πάλι εξαφανίστηκαν. 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή