ΣΟ

Σπύρος Οικόπουλος

Παντελής Φλατσούσης: Η Κυψέλη είναι πολυεθνική μητρόπολη της Αθήνας

Ο εμπνευστής του «New kids on the block» μιλάει για το πρότζεκτ που ανεβαίνει στο 15ο Γενικό Λύκειο Αθηνών στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. 

IMG 0215

Μια ακροβασία ανάµεσα σε κανονική παράσταση, θέατρο-ντοκουµέντο και ηχητικό περίπατο είναι το ιδιαίτερο πρότζεκτ «New kids on the block» του Παντελή Φλατσούση, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Με τον εµπνευστή και δηµιουργό βρεθήκαµε στον χώρο όπου θα φιλοξενηθεί η παράσταση, το 15ο Γενικό Λύκειο Αθηνών στην Κυψέλη.

Σε ποιους απευθύνεται η παράσταση;

Παρόλο που οι πρωταγωνιστές είναι παιδιά, απευθύνεται σε ενήλικο κοινό. Θίγουµε θέµατα της καθηµερινότητας της Κυψέλης, που είναι πραγµατικά µια σύγχρονη πολυεθνική µητρόπολη, ίσως η µοναδική στην Αθήνα. Η µεγαλύτερη πρόκληση ήταν τα ίδια τα παιδιά. Παρόλο που στην έρευνά µας µιλήσαµε και µε ενήλικους κατοίκους, οι αφηγήσεις των παιδιών είναι η ουσία. Τα παιδιά είναι το µεγαλύτερο ταµπού της σύγχρονης κοινωνίας, καθώς πάντα υπάρχει η απορία πώς µπορείς να συζητήσεις µαζί τους για κάτι και συνήθως τους πιστώνουµε σκέψεις και συµπεριφορές που δεν τους ανήκουν στην πραγµατικότητα.

Ποιες ήταν οι θετικές αλλά και οι αρνητικές αντιδράσεις για την παράσταση;

Οι θετικές αντιδράσεις προήλθαν ειδικά από τους γονείς των παιδιών αλλά και από τη διευθύντρια του σχολείου Αφροδίτη Πεβερέτου, την οποία θα ήθελα να ευχαριστήσω για την τεράστια βοήθεια. Επίσης, η συµµετοχή παιδιών που ακόµη δεν έχουν πάρει την ελληνική υπηκοότητα σε µια παράσταση του Φεστιβάλ Αθηνών ίσως βοηθήσει στη λύση αυτού του ζητήµατος. Οι αρνητικές αντιδράσεις ήταν κυρίως από µια µερίδα της ίδιας της θεατρικής κοινότητας που θεωρεί ένα πρότζεκτ τέτοιου είδους, το οποίο είναι παγκόσµια αποδεκτό, τουλάχιστον περιθωριακό, καθώς συνηθίζουν να βάζουν τα είδη σε κουτάκια και παίρνουν πολύ λίγα καλλιτεχνικά ρίσκα. Ακόµη και το ατελές πάντα έχει να δώσει κάτι κι αυτό είναι η αυθεντικότητα και το αληθινό. Υπάρχουν σενάριο, κατάλληλος φωτισµός και ήχος και το στήσιµο είναι ακριβώς το ίδιο όπως σε κάθε παράσταση. Εχουµε κάνει στοχευµένες ερωτήσεις σε µικρούς και µεγάλους, µε συγκεκριµένη σειρά, και δεν έχουµε αλλάξει ούτε λέξη στις απαντήσεις τους.

Ποιες είναι οι εθνικότητες και οι ηλικίες των παιδιών;

Τα παιδιά, 10 έως 14 χρόνων, είναι από την Ελλάδα, την Ουκρανία, το Κονγκό, τη Λιβερία, την Αιθιοπία, την Αλβανία και τη Ρουµανία. Πολλά από αυτά έχουν πάρει την υπηκοότητα, κάτι πολύ σηµαντικό καθώς είναι ένα από τα θέµατα που έθιξαν και τα παιδιά αλλά και οι ενήλικες κατά τη διάρκεια της έρευνάς µας. Μερικά γνωρίζονταν από το σχολείο, κάποια άλλα όχι. Ανάλογα µε την ηλικία, τις εµπειρίες και το φορτίο του κάθε παιδιού κινηθήκαµε αναφορικά µε το θέµα που θέλαµε να αναδείξουµε.

Η παράσταση µπορεί να ανέβει σε έναν καθαρά θεατρικό χώρο;

Θα ήταν άλλη παράσταση. Το 15ο Γενικό Λύκειο Αθηνών αποτελεί µέρος της πρότασής µας τόσο λόγω της περιοχής όσο και της χρήσης του κτιρίου, καθώς έχουµε να κάνουµε µε παιδιά. Η ιδέα προέκυψε γιατί ήθελα να κάνω κάτι για την Κυψέλη. Το ντοκιµαντέρ στο θέατρο είναι το αγαπηµένο µου είδος και ο συγκεκριµένος ιστορικός χώρος ήταν ιδανικός.

Ποια είναι τα στοιχεία που θίγει η παράσταση;

Η καθηµερινότητα στην Κυψέλη, η ταξική ανισότητα, τα ζητήµατα των µεικτών διεθνικών γάµων, η σεξουαλική εκµετάλλευση, η ξενοφοβία και ο ρατσισµός, που πολλές φορές ποικίλλει. Για παράδειγµα, σε ένα κορίτσι µαύρο στην προεφηβική ηλικία το φαινόµενο του ρατσισµού δεν είναι µόνο φυλετικό, αλλά αφορά και το ίδιο το φύλο. Η ταξική ανισότητα είναι κάτι που ισχύει ακόµη και για ανθρώπους που προέρχονται από την ίδια ήπειρο. 

Η «εσωτερική» µετανάστευση που παρατηρήθηκε στην περιοχή, οι γενικότερες αλλαγές στο αστικό περιβάλλον της Αθήνας (όπως τις καταγράψαµε µέσα από τις αφηγήσεις ενηλίκων) και κυρίως οι δυνατότητες που έχει η Κυψέλη για το µέλλον, αναφορικά µε την αρµονική συνύπαρξη (σε κοινωνική κια οικονοµική βάση) των κατοίκων της, ήταν επίσης τα ζητούµενα του «New kids on the block». Πολλοί παλιοί κάτοικοι της περιοχής µετακινήθηκαν σε διάφορες περιοχές και έτσι βρήκαν στέγη άνθρωποι από άλλες χώρες. ∆εν είναι µια ιστορική και νοσταλγική αναδροµή· µας ενδιαφέρει µόνο ως επάλληλη µνήµη. Είναι το παρόν που κλείνει το µάτι στο µέλλον.

Γιατί να έρθει να παρακολουθήσει κάποιος αυτή την παράσταση;

Πέρα από τα ζητήµατα που θίγει, µε την έρευνα που κάναµε είναι ένα πρότζεκτ που ελαστικοποιεί τα όρια της θεατρικής συνθήκης. ∆εν µπαίνει σε κάποιο καλούπι ή κουτί, δεν είναι µια επαναλαµβανόµενη φόρµα και ίσως είναι ο καλύτερος τρόπος για να ανακαλύψει κάποιος καινούργια πράγµατα καλλιτεχνικά. Ο θεατής θα δει κάτι που ζει καθηµερινά, την ίδια τη ζωή στην περιοχή.

INF0

1-4/7 στις 20.30, 15ο Γενικό Λύκειο Αθηνών, Κυψέλης 46 και Παξών.

Είσοδος ελεύθερη.

Παράσταση για 50 θεατές. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Οι θεατές να έχουν άνετα υποδήματα και ρούχα.

Θεσσαλονίκη: Σοκαριστικό περιστατικό βίας μεταξύ ανηλίκων – Την απείλησε με μαχαίρι, τη λήστεψε και την ξυλοκόπησε

via 252863 212661 type13262

Θεσσαλονίκη: Σοκαριστικό περιστατικό βίας μεταξύ ανηλίκων – Την απείλησε με μαχαίρι, τη λήστεψε και την ξυλοκόπησε

Ακόμα ένα περιστατικό με βία ανηλίκων που σοκάρει

Θρίλερ με τους πληροφοριοδότες που μίλησαν για τα ελαττώματα παραγωγής στην Boeing – Βρέθηκε και ο δεύτερος νεκρός

ap boet5

Θρίλερ με τους πληροφοριοδότες που μίλησαν για τα ελαττώματα παραγωγής στην Boeing – Βρέθηκε και ο δεύτερος νεκρός

Σαν σε ταινία βρέθηκε νεκρός και ο δεύτερος πληροφοριοδότης που μίλησε για τα ελαττώματα της…