Πανελλήνιες 2016: Στην τελική ευθεία για την είσοδο στο Πανεπιστήμιο

Εβδομάδα κρίσης για τους υποψηφίους των φετινών Πανελληνίων εξετάσεων θα είναι η ερχόμενη. Μέχρι την Παρασκευή, 8 Ιουλίου θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το μηχανογραφικό τους δελτίο καθώς περίπου ένας μήνας φαίνεται πως απομένει ακόμη μέχρι την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής. Έως την Τρίτη, 5 Ιουλίου οι βαθμολογίες στα ειδικά μαθήματα.

5778bb8e1dc52480018b45c6

Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσων διεκδικώντας περισσότερες από 43.000 θέσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Από την Τετάρτη 6 Ιουλίου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, θα ξεκινήσει η χορήγηση βεβαιώσεων συμμετοχής σε όσους υποψηφίους συμμετείχαν φέτος στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ με το νέο σύστημα.

Συγκεκριμένα, για τους υποψηφίους των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2016 θα χορηγηθεί Βεβαίωση Συμμετοχής που θα περιλαμβάνει τους γραπτούς βαθμούς όλων των πανελλαδικά εξεταζομένων μαθημάτων (Γενικής Παιδείας, Προσανατολισμού ή Ειδικότητας και Ειδικά Μαθήματα) καθώς και το σύνολο των μορίων ανά Επιστημονικό Πεδίο.

Οι μαθητές θα πρέπει να έχουν καταθέσει το Μηχανογραφικό Δελτίο τους έως και την Παρασκευή 8 Ιουλίου, δηλώντας τις σχολές που επιθυμούν να «περάσουν». Σε αντίθετη περίπτωση οι υποψήφιοι, παρά την όποια βαθμολογία έχουν συγκεντρώσει χάνουν την ευκαιρία να δηλώσουν φοιτητές από την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά.

Εντωμεταξύ, την Τρίτη 5 Ιουλίου θα ανακοινωθούν οι βαθμολογίες στα Ειδικά Μαθήματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η αποχή των υποψηφίων από τις εξετάσεις των Ειδικών Μαθημάτων, ήταν αυξημένη σε σχέση με πέρυσι. Οι ειδικοί αποδίδουν το γεγονός στην ανακοίνωση των βαθμολογιών των Πανελλαδικών, πριν από την έναρξη των εξετάσεων στα Ειδικά Μαθήματα, οπότε γνώριζαν εάν με τα μόρια που συγκέντρωναν μπορούσαν να εισαχθούν σε σχολή που απαιτεί Ειδικό Μάθημα.


Ανατροπές στις Βάσεις για το 2016

Καμία σύγκριση δεν υπάρχει φέτος με τις περσινές πανελλήνιες εξετάσεις και τις βάσεις φαίνεται να υποστηρίζουν ειδικοί καθώς το «τοπίο» που έχει διαμορφωθεί όπως λένε, θέλει στα ύψη Ιατρικές και Παραϊατρικές σχολές, πτώση των Πολυτεχνικών Σχολών, αυξομειώσεις στις ανθρωπιστικές σχολές, «γκρέμισμα» των Παιδαγωγικών τμημάτων και άνοδο στις Πυροσβεστικές και Αστυνομικές σχολές.

Οι βάσεις σε Αστυνομικές και Πυροσβεστικές σχολές που θα κινηθούν πολύ υψηλά ενώ και οι Στρατιωτικές σχολές θα κρατηθούν σε υψηλά επίπεδα.

Αναλυτικά οι εκτιμήσεις για τις Βάσεις

Στο 1ο επιστημονικό πεδίο, των Ανθρωπιστικών Σπουδών αυξομοιώσεις θα παρουσιάσουν οι βάσεις εισαγωγής. Οι αυξομοιώσεις αυτές θα αφορούν κυρίως στις Φιλοσοφικές και Ψυχολογικές σπουδές. Πτωτική πορεία είναι πιθανόν να ακολουθήσουν κάποιες Νομικές Σχολές ενώ μπορεί να σημειωθεί άνοδος σε χαμηλόβαθμες σχολές. Άνοδος αναμένεται και στις χαμηλόβαθμες σχολές.

Στο 2ο επιστημονικό πεδίο, το πλέον χαρακτηριστικό στοιχείο είναι οι πολύ καλές, σχεδόν άριστες επιδόσεις σε παραδοσιακά δύσκολα μαθήματα, όπως η φυσική. Στις Πολυτεχνικές σχολές πάντως αναμένεται πτώση, η οποία θα μεγαλώνει όσο κατηφορίζουμε προς τις χαμηλόβαθμες σχολές. Σε κάποιες Πολυτεχνικές σχολές που παραδοσιακά έχουν υψηλή βαθμολογία, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι θα σημειωθεί ακόμα και εντυπωσιακή πτώση.

Στο 3ο επιστημονικό πεδίο, η πολύ καλή εικόνα σε Φυσική, Χημεία και Βιολογία διατηρεί τις βάσεις στις περιζήτητες Ιατρικές στο ύψος τους οδηγώντας τις σε πολλές περιπτώσεις και σε άνοδο. Η αύξηση των βάσεων στο 3ο επιστημονικό πεδίο θα συμπαρασύρει προς τα πάνω τις Παραϊατρικές (Νοσηλευτικά τμήματα και ΤΕΙ) και τις Γεωπονικές σχολές.

Στο 4ο επιστημονικό πεδίο, ένα μεγάλο ποσοστό μαθητών των Ανθρωπιστικών σπουδών (περίπου 67%) έγραψε στα Μαθηματικά της Γενικής Παιδείας κάτω από τη βάση. Ωστόσο πολλοί εξ αυτών θα εισαχθούν στις Παιδαγωγικές σχολές της Ελληνικής Τριτοβάθμιας.

Στο 5ο επιστημονικό πεδίο, των σχολών Οικονομίας, Διοίκησης και Πληροφορικής αναμένεται μεγάλη πτώση των βάσεων λόγω των χαμηλών επιδόσεων των υποψηφίων στα Μαθηματικά, με ποσοστό περίπου 78% των υποψηφίων έγραψαν κάτω από τη βάση.


Συμβουλές για τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού

Αν και αυτός που θα έχει τον τελικό λόγο στη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού του Δελτίου είναι ο ίδιος ο υποψήφιος, υπάρχουν μερικές βασικές συμβουλές για να ακολουθήσει.

– Ο εν δυνάμει φοιτητής πρέπει να έχει καταλήξει σε ποια σχολή επιθυμεί να σπουδάσει. Σε πανεπιστήμιο της περιφέρειας ή σε ΤΕΙ της Αθήνας;

– Να γνωρίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα που απορρέουν από τη σχολή που θα διαλέξει.

– Να κάνει προεργασία στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού και να μην το υποβάλει μέχρι να έχει σαφή εικόνα των γραπτών εξετάσεών του. Ωστόσο, να μην ξεχάσει να κάνει την οριστική υποβολή του μηχανογραφικού.

– Πρέπει να επιλέξει τη σχολή που επιθυμεί, να έχει εναλλακτικές και να επιλέγει με βάση τη βαθμολογία του που έχει συγκεντρώσει στις εξετάσεις.

– Να επιλέξει στη συνέχεια και σχολές που δεν είναι στις τρεις πρώτες της προτίμησής του.

– Αναμένεται να υπάρξουν ευκαιρίες σε κλάδους σπουδών υψηλής ζήτησης που είναι όμως σε πανεπιστήμια της περιφέρειας. Ειδικότερα αναμένεται να υπάρξουν ευκαιρίες σε σχολές όπως η Μηχανολόγων Κοζάνης, η Πληροφορική στο Ηράκλειο, η Διοίκηση Επιχειρήσεων στη Χίο όπου αναμένεται να έχουν και χαμηλότερες βάσεις, λόγω του ότι δεν βρίσκονται στην Αθήνα.

– Όσοι έχουν χαμηλή βαθμολογία θα πρέπει να επιλέξουν αρκετές σχολές. Διορθώσεις γίνονται έως και την οριστικοποίηση του δελτίου ενώ οι ειδικοί συνιστούν όσοι είχαν χαμηλές επιδόσεις να επιλέγουν τμήματα από δύο πεδία.

Ο ανεκδιήγητος Τραμπ εξισώνει τους διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης με τους νεοναζί της Σάρλοτσβιλ

5a621d8a1dc5248e048b4573 1

Ο ανεκδιήγητος Τραμπ εξισώνει τους διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης με τους νεοναζί της Σάρλοτσβιλ

«Η Σάρλοτσβιλ δεν ήταν τίποτε απολύτως, τίποτε σε σύγκριση με το επίπεδο μίσους που έχετε…