Παναγία Ελεούσα, Γιάτρισσα, Παρηγορήτρα

Εάν είναι αριστερός ή όχι ο ΣΥΡΙΖΑ, θα το κρίνουν οι πράξεις του όταν κυβερνήσει. Όχι οι θεωρητικές κουβέντες και αναλύσεις που φτάνουν στα όρια του μαζοχισμού.

EK SYRIZA 0

«Ο λαός μας τιμά σήμερα την Παναγία. Την Aνύμφευτη Nύμφη, την Υπέρμαχο Στρατηγό, την Ελεούσα, τη Γιάτρισσα, τη Θαλασσινή, την Παρηγορήτρα. Τη Μάνα που προστατεύει τους αδύναμους και σκέπει τους αδικημένους. Που συγχωρεί και δεν τιμωρεί, και το όνομά της βρίσκεται στα χείλη όσων αισθάνονται ότι έχουν την ανάγκη της»…

Απόσπασμα από το μήνυμα  του Αλέξη Τσίπρα  για τον Δεκαπενταύγουστο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα βρίσκεται σε ταραχή. Έχει μπερδευτεί μεταξύ του «πάτερ ημών» και του «πιστεύω εις ένα Θεόν». Προσπαθεί από ένα «τυπικό» μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα για τον Δεκαπενταύγουστο, να βγάλει πολιτικά συμπεράσματα. Άραγε εξακολουθεί να είναι αριστερός και ριζοσπαστικός; ‘Η μήπως στα πλαίσια της «Πασοκοποίησης» έχει πάει σ’ άλλες πολιτείες σοσιαλδημοκρατικές; Γίνεται ένα αριστερό κόμμα να μιλά για την Παναγία την Ανύμφευτη Νύμφη, την Ελεούσα, την Παρηγορήτρα; Γίνεται ένας αριστερός ηγέτης να μιλά για την Υπέρμαχο Στρατηγό, την Γιάτρισσα, την Θαλασσινή; 

Ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 έγινε κυβέρνηση, περπατώντας τον δρόμο που άνοιξαν τα μνημόνια και η προσωρινή όπως αποδείχτηκε, κατάρρευση του παλιού πολιτικού συστήματος που αντιπροσώπευαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. 
Σήμερα  προκειμένου να ξανακυβερνήσει, πρέπει να ανοίξει μόνος του τον δρόμο. Να συνομιλήσει με την κοινωνία. Να γνωριστεί με την κοινωνία. Διότι ακόμα δεν έχει προλάβει να γνωριστεί καλά. Οι ευαισθησίες της κοινωνίας δεν είναι απαραίτητο ότι ταυτίζονται σε όλα, με τις ευαισθησίες της αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως η αριστερά πρέπει να τις ανιχνεύσει, να τις ερμηνεύσει  και εφόσον δεν παραβιάζουν τις αρχές της, να τις κατανοήσει. Να μην είναι υποχόνδρια και μυγιάγγιχτη. Δεν είναι τυχοδιωκτισμός, ούτε δεξιά στροφή να συμμετέχεις με τον τρόπο σου στην λαϊκή μυθολογία  της θρησκείας. Η θρησκεία παίζει ρόλο στις ζωές όλων μας,  είτε πιστεύουμε, είτε όχι. Τα Χριστούγεννα, το Πάσχα, η κοίμηση της Θεοτόκου, είναι μέρος της ζωής μας. Της παιδικής μας ηλικίας. Μας ενώνουν με το παρελθόν μας και τους δικούς μας ανθρώπους. Κανείς αριστερός ή αριστερότερος δεν μπορεί να το αγνοεί και να μην το λαμβάνει αυτό υπ’ όψιν του. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντί να μεμψιμοιρεί, να γκρινιάζει και να ενδοσκοπεί, οφείλει να ενδιαφερθεί  απρόσκοπτα και αταλάντευτα για τον τρόπο που θα ξανακυβερνήσει. Μόνο έτσι τα οράματα του για την ανοιχτή κοινωνία της ισότητας και των δικαιωμάτων, μπορούν να γίνουν πράξη. Όσο είναι έξω απ’ τον χορό, δεν θα μπορεί να  διαμορφώνει τις εξελίξεις. Εάν είναι αριστερός ή όχι, θα το κρίνουν οι πράξεις του όταν κυβερνήσει. Όχι οι θεωρητικές κουβέντες και αναλύσεις που φτάνουν στα όρια του μαζοχισμού.

Σήμερα μας κυβερνά μια ταξική, τοξική συμμαχία νεοφιλελεύθερων-ακροδεξιών. Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να σταματήσει αυτή την πολιτική κακοσμία. Όσο κοιτάζει εντός, όσο αρνιέται να κοιτάξει προς τα έξω και εμπρός, τόσο δίνει το φιλί της ζωής στον  Μητσοτάκη και το διαπλεκόμενο οικονομικό παρακράτος που μας κυβερνά και διαχειρίζεται την καθημερινότητα σε βάρος των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. 

Ο κορονοϊός- Covid 19 έβλαψε σοβαρά τον ΣΥΡΙΖΑ. Του δημιούργησε τεράστιο εκνευρισμό. Από κει που το συνέδριο του προγραμματιζόταν για τον περασμένο Μάιο, ξαφνικά η επ΄ αόριστον αναβολή του, πάγωσε τις διαδικασίες και ξεπάγωσε τις  εκκρεμότητες. Αριστερίζουσες εκκρεμότητες τις ονομάζει άκομψα και σίγουρα όχι συναινετικά η Θεοδώρα Τζάκρη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αντιμετωπίσει τον κορονοϊό. Επειγόντως. Άμεσα. Να κάνει το συνέδριο του. Ζωντανό, ψηφιακό, με διακτινισμό. Με οποιονδήποτε συναινετικό τρόπο. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να λυτρωθεί και να αναπνεύσει. Να απαλλαγεί από την εσωστρέφεια, που τον φρενάρει και τον αποπροσανατολίζει. Εδώ και τώρα. 
Αν υποψιαστώ ότι στο επόμενο μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα, για την 28η Οκτωβρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει ολοκληρώσει το συνέδριο του θα πεθάνω…

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Μούκανος για τον τραγικό θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου: Εκτινάχθηκε και έπεσε σε ένα φρεάτιο (video)

1291496

Μούκανος για τον τραγικό θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου: Εκτινάχθηκε και έπεσε σε ένα φρεάτιο (video)

«Ήμουν απέναντι. Έπεσαν οι μηχανές, σερνόντουσαν οι αναβάτες. Φωνές, πανικός, ουρλιαχτά», περιέγραψε για ο Αλέξανδρος…

Ηράκλειο: Ζευγάρι προκαλούσε προβλήματα σε πτήση και έγινε αναγκαστική προσγείωση για να τους διώξουν – Ζητοκραύγαζε το κοινό (video)

Πτήση

Ηράκλειο: Ζευγάρι προκαλούσε προβλήματα σε πτήση και έγινε αναγκαστική προσγείωση για να τους διώξουν – Ζητοκραύγαζε το κοινό (video)

Παράξενα πράγματα σε μια πτήση της EasyJet

Αμβρόσιος: Σκληρή επίθεση σε Ιερώνυμο για τη συνάντηση με Μητσοτάκη – «Με ποιο δικαίωμα Μακαριώτατε διαπράττετε αυτό το ηθικό έγκλημα;»

6210363

Αμβρόσιος: Σκληρή επίθεση σε Ιερώνυμο για τη συνάντηση με Μητσοτάκη – «Με ποιο δικαίωμα Μακαριώτατε διαπράττετε αυτό το ηθικό έγκλημα;»

Ο Μητροπολίτης πρώην Καλαβρύτων, Αμβρόσιος, κατηγορεί τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ότι αμνηστεύει τους «καταφρονητές των νόμων…

Επικός πιτσιρικάς ξενέρωσε στο λιμάνι του Πειραιά: «Μόλις κατάλαβα ότι σε μια εβδομάδα αρχίζει το σχολείο» (video)

Πιτσιρικάς

Επικός πιτσιρικάς ξενέρωσε στο λιμάνι του Πειραιά: «Μόλις κατάλαβα ότι σε μια εβδομάδα αρχίζει το σχολείο» (video)

Ο μικρός ταξίδευε για τη Σύρο από τον Πειραιά αλλά από ότι φαίνεται δεν ήταν…