Newsroom

Newsroom

Πάλι αδειάζει τον Στουρναρα ο Προβόπουλος για το έλλειμα εννιαμήνου

Διαψεύδεται για ακόμη μία φορά το «success story» των κυρίων Σαμαρά, Στουρνάρα και Βενιζέλου, αφού τα ταμειακά στοιχεία της Τράπεζας…

Διαψεύδεται για ακόμη μία φορά το «success story» των κυρίων Σαμαρά, Στουρνάρα και Βενιζέλου, αφού τα ταμειακά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν διεύρυνση του ελλείμματος στον Προϋπολογισμό για το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τα ταμειακά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε στα 8,88 δισ. ευρώ έναντι 6,53 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Τελικά υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα ή έλλειμμα;

Τα ταμειακά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, για κάποιον «ανεξήγητο» λόγο, που λογικά θα μπορεί να εξηγήσει ο κ. Στουρνάρας, διαφέρουν από τα αντίστοιχα που δημοσιοποιεί το υπουργείο Οικονομικών καθώς περιλαμβάνουν δαπάνες για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, δεν περιλαμβάνουν έσοδα από τη μεταφορά αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων από τις Κεντρικές Τράπεζες του ευρωσυστήματος, το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε στα 8,8 δισ. ευρώ έναντι 6,5 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Υπουργείο Οικονομικών και Τράπεζα της Ελλάδος μετρούν διαφορετικά τα στοιχεία, με συνέπεια να παρουσιάζεται διαφορετικό αποτέλεσμα. Στο πρωτογενές έλλειμμα των 3,32 δισ. ευρώ, λοιπόν, που παρουσιάζει η Τράπεζα της Ελλάδος, δεν έχουν προσμετρηθεί τα έσοδα 1,5 δισ. ευρώ από τη τη μεταφορά των αποδόσεων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου από τις κεντρικές τράπεζες του Υποσυστήματος και δεν έχουν αφαιρεθεί δαπάνες ύψους περίπου 4,82 δισ. ευρώ που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών – όπως το κάνει το υπουργείο Οικονομικών. Εάν υπολογιστούν αυτά, τότε το πρωτογενές έλλειμμα μετατρέπεται σε… πλεόνασμα ύψους 3 δισ. ευρώ.