Π. Ρήγας: Ο ΣΥΡΙΖΑ προχωράει ενωμένος με στόχο την ολοκλήρωση της μεγάλης προσπάθειας

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και παραμένει κόμμα ανοιχτό στο διάλογο. Προχωράμε ενωμένοι προς την έξοδο της χώρας από την επιτροπεία. Θα κριθούμε στο τέλος της τετραετίας» δήλωσε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, Πάνος Ρήγας

Μιλώντας στον Real Fm, ο κ. Ρήγας σημείωσε ότι «η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσε την προσπάθεια που γίνεται. Το κόμμα είναι προσανατολισμένο στην ολοκλήρωση της προσπάθειας αυτής, η οποία θα κριθεί από τον ελληνικό λαό στο τέλος της θητείας μας ως κυβέρνηση. Το κείμενο που κατατέθηκε από 13 μέλη της ΚΕ, κατατέθηκε ως κείμενο συμβολής και δεν επηρεάζει την απόφαση της ΚΕ που λήφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία».

Αναφερόμενος στο Eurogroup της Μάλτας, ο γραμματέας στάθηκε σε τρία σημεία:

Πρώτον, υποστήριξε “αποφύγαμε την εφαρμογή των παράλογων απαιτήσεων του ΔΝΤ για νέα μέτρα λιτότητας με δημοσιονομικό αποτέλεσμα 2% επί του ΑΕΠ.

Δεύτερον, αντικρούσαμε τις επίσης παράλογες απαιτήσεις στα εργασιακά. Συμφωνήθηκε η επαναφορά των αρχών της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας για τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας από τον Σεπτέμβρη του 2018 και επιτεύχθηκε η μη τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου για το lockout, δηλαδή την ανταπεργία, καθώς και η μη αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων. Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά στο πλαίσιο της μεγάλης προσπάθειας που γίνεται για την καλύτερη λειτουργία της αγοράς εργασίας που παραλάβαμε σε πλήρη απορρύθμιση.

Τρίτον, τα μέτρα που συμφωνήθηκαν δεν περιλαμβάνουν επιπλέον δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά αποτελούν ένα διαφορετικό δημοσιονομικό μίγμα, το οποίο περιέχει μέτρα 1% προς μία κατεύθυνση και αντίστοιχα μέτρα 1% προς την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους , των θεσμικών τομών και όλων των υπολοίπων δράσεων που θα μας βοηθήσουν να διαμορφώσουμε ένα διαφορετικό τοπίο».

Ο Π. Ρήγας τόνισε ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να βγει η Ελλάδα στις αγορές στο τέλος του 2018 και να ολοκληρωθεί το υπάρχον πρόγραμμα. «Τότε θα μπορέσουμε να βγούμε από τη λογική της επιτροπείας και των δεσμεύσεων που δημιουργεί μια δανειακή σύμβαση, ώστε να σταθεί η χώρα στα πόδια της» ανέφερε.

«Εμείς θα παραμείνουμε συνεπείς σε όσα έχουμε συμφωνήσει, αλλά θεωρούμε πως η συνέχιση της ανοδικής πορείας της οικονομίας σε συνδυασμό με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τον καθορισμό του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων μπορεί να διαμορφώσει ένα δημοσιονομικό χώρο που θα μας δίνει το περιθώριο περαιτέρω συζήτησης. Άλλωστε δεν μπορούμε να προβλέψουμε με σιγουριά τι αλλαγές μπορεί να υπάρξουν στην σκέψη και τον προσανατολισμό της Ευρώπης μέσα στην επόμενη διετία» σημείωσε σε άλλο σημείο της συνέντευξης.

Όσον αφορά στο θέμα του χρέους, τόνισε ότι «περιμένουμε θετικές εξελίξεις, όπως διαφαίνεται από τις δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων, πρόσφατα δε ακόμα και του κ. Σόιμπλε. Το κεντρικό πολιτικό συμπέρασμα λοιπόν, είναι πως η επιμονή μας την τελευταία διετία έχει διαμορφώσει ένα διαφορετικό τοπίο. Αναγκαστικά θα πειστούν πολλοί πως η συνταγή της ακραίας λιτότητας δεν έχει βοηθήσει την Ευρώπη μέσα στο πλαίσιο της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας».

Ο αδιευκρίνιστος Άδωνης Γεωργιάδης ξεπερνά σε αθλιότητα τον δόλιο Παπαθανάση

Ο αδιευκρίνιστος Άδωνης Γεωργιάδης ξεπερνά σε αθλιότητα τον δόλιο Παπαθανάση

Η κυβερνητική αντίδραση ταχεία και απολύτως βδελυρή… Ο αδιευκρίνιστος Αδ. Γεωργιάδης με ανάρτηση του στο…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε Παπαθανάση: Μήπως σήμερα θυμάται να μας ενημερώσει εάν ισχύει το σημερινό ρεπορτάζ του Documento

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε Παπαθανάση: Μήπως σήμερα θυμάται να μας ενημερώσει εάν ισχύει το σημερινό ρεπορτάζ του Documento

Με σκληρή ανακοίνωση σχολιάζει το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία την αποκάλυψη του Documento για…

Νάσος Ηλιόπουλος για αποκάλυψη Documento: Νόμος Παπαθανάση για τα στελέχη και τους φίλους του Μητσοτάκη

Νάσος Ηλιόπουλος για αποκάλυψη Documento: Νόμος Παπαθανάση για τα στελέχη και τους φίλους του Μητσοτάκη

Ο Νάσος Ηλιόπουλος επιτίθεται με στον Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή την υπόθεση του αν. υπουργού…

Μετρό και Σιδηρόδρομος: Στο βωμό της εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων

Μετρό και Σιδηρόδρομος: Στο βωμό της εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων

Στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής, βρίσκεται η ικανοποίηση των συμφερόντων των ιδιωτών που κατασκευάζουν τα…