Ούτε ο Καβάφης γλίτωσε από την προπαγάνδα της ΝΔ – Απίστευτη παραχάραξη των στίχων της "Ιθάκης"

Δεύτερη φύση έχει γίνει πλέον για τη ΝΔ, η παραχάραξη της πραγματικότητας και τα fake news. Έφτασαν στο σημείο να αλλοιώσουν στίχους, ποιήματος του Κωνσταντίνου Καβάφη.

5b7ad2ba1dc5245f0f8b456d

Κανονικά, όταν ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ έχει μπερδέψει το Μοντεσκιέ με το Ρουσσώ και διαδίδει από το βήμα της Βουλής ψευδή δήλωση του Αϊνστάιν, δε θα έπρεπε να μας εκπλήσσει το γεγονός, αλλά αυτή τη φορά οι “άριστοι” της ΝΔ, το “τερμάτισαν”. Έφτασαν στο σημείο να παραχαράξουν εν γνώση τους το ποίημα “Ιθάκη”, του Κωνσταντίνου Καβάφη.

Πιο συγκεκριμένα, το γραφείο Τύπου της ΝΔ, με αφορμή την είδηση για το αυριανό διάγγελμα του πρωθυπουργού στην Ιθάκη για το τέλος των μνημονίων, εξέδωσε ανακοίνωση, της οποίας το υστερόγραφο αναφέρει: 

«Καθώς φημολογείται ότι ο κ. Τσίπρας επέλεξε την Ιθάκη για τη νέα επικοινωνιακή φιέστα του, η Νέα Δημοκρατία του αφιερώνει προκαταβολικά τους στίχους του Καβάφη:

“Η Ιθάκη σ’ έδωσε τ’ ωραίο ταξείδι.

Χωρίς αυτήν δεν θα βγαινες στον δρόμο.

Αλλά δεν έχει να σε δώσει τίποτα πια”».

Φαινομενικά, όλα καλά. Έλα όμως που στο ποίημά του ο Κ. Καβάφης γράφει:

Μόνο που ο ποιητής έγραφε:

«Η Ιθάκη σ’ έδωσε τ’ ωραίο ταξείδι.

Χωρίς αυτήν δεν θά βγαινες στον δρόμο.

Άλλα δεν έχει να σε δώσει πια».

Όπως είναι προφανές, σε επίσημη ανακοίνωση της ΝΔ, πάρθηκε η απόφαση να αλλάξουν τόνο σε μία λέξη και το “Άλλα” να γίνει “Αλλά” και το χειρότερο, να προστεθεί επί τούτου ένα «τίποτα» στο τέλος του ποιήματος, ώστε να βολεύει το αντιπολιτευτικό αφήγημα.

Φυσικά, τα φιλικά ΜΜΕ, αναδημοσίευσαν με θριαμβευτικό τρόπο την έμπνευση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παραχαράξει το ποίημα του Κ. Καβάφη.


Ακόμα και ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Καραμανλή, Ευάγγελος Αντώναρος, σχολιάζοντας την ανακοίνωση της ΝΔ, έμεινε εμβρόντητος με την ανακοίνωση του κόμματος και απευθύνθηκε με πολύ σκληρούς χαρακτηρισμούς στους εμπνευστές της.

«Όσοι υποτίθεται ότι διαβάζουν ποίηση, καλό είναι να τη διαβάζουν σωστά. Κι όταν χρησιμοποιούν -με τη χυδαία έννοια της λέξης- τον Καβάφη να μην τον “προσαρμόζουν” στις πολιτικές τους ανάγκες. Γιατί δεν αποδεικνύουν μόνο ότι είναι αδιάβαστοι κι αμόρφωτοι. Αλλά κι ότι δεν έχουν και πραγματικά επιχειρήματα και χρειάζεται να προσθέσουν τη λέξη “τίποτα” για να φέρουν τον Καβάφη στα αξιοθρήνητα μέτρα τους. Ντροπή! Fake news και στην ποίηση αγροίκοι;», έγραψε ο Ευάγγελος Αντώναρος.

Δολοφονία Λυγγερίδη: «Οι αρχηγοί της Εγκληματικής φυγαδεύτηκαν με την ομάδα βόλεϊ του Ολυμπιακού από το Ρέντη»!

Ρέντη

Δολοφονία Λυγγερίδη: «Οι αρχηγοί της Εγκληματικής φυγαδεύτηκαν με την ομάδα βόλεϊ του Ολυμπιακού από το Ρέντη»!

Tην ίδια ώρα ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη, Μιχάλης Κουντούρης τσακωνόταν με αστυνομικό, διότι δεν ήθελε…

Πάτρα: 12 συλλήψεις για διακίνηση ναρκωτικών σε σχολεία!-Μαθητές ανάμεσα στους συλληφθέντες

gada51

Πάτρα: 12 συλλήψεις για διακίνηση ναρκωτικών σε σχολεία!-Μαθητές ανάμεσα στους συλληφθέντες

Κατάθεση μαθητή ο οποίος φέρεται να υποστήριξε ότι τον χτυπούσαν όταν δεν κατάφερνε να πουλήσει…