Newsroom

Newsroom

Ουκρανία: Μπάιντεν και Ζελένσκι συμφώνησαν να συνεχίσουν τη “διπλωματία”

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι συμφώνησαν να συνεχίσουν τη "διπλωματία" και την "αποτροπή" έναντι της Ρωσίας, κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία σήμερα που διήρκησε 50 λεπτά, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.  

AP22020041850813.0 1

“Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν για τη σημασία της συνέχισης της διπλωματίας και της αποτροπής σε απάντηση στη ρωσική στρατιωτική ενίσχυση στα σύνορα της Ουκρανίας”, σύμφωνα με την αναφορά της αμερικανικής κυβέρνησης.

Κατά τη συνομιλία αυτή, ο Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε εκ νέου “γρήγορη και αποφασιστική” απάντηση των ΗΠΑ, σε συντονισμό με τους συμμάχους τους, σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης. 

Λίγο μετά ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η «επικείμενη» απειλή της ρωσικής στρατιωτικής δράσης στην Ουκρανία δικαιολογεί την εκκένωση της αμερικανικής πρεσβείας στο Κίεβο. Προηγουμένως ο πρόεδρος της Ουκρανίας συνέστησε ηρεμία, λέγοντας ότι ο μεγαλύτερος εχθρός είναι ο πανικός.

Απ’ την πλευρά του Κιέβου έγινε γνωστό ότι ο Ζελένσκι ζήτησε από τον Μπάιντεν μεγαλύτερη στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη, καθώς και να επισκεφθεί την Ουκρανία. Ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος, ο οποίος ενημερώθηκε για τη συνομιλία, είπε στο CNN ότι ο Ζελένσκι προώθησε στη συνομιλία «συγκεκριμένες ιδέες για τη μείωση της ρωσικής απειλής για την Ουκρανία».

Ο Ζελένσκι τόνισε επίσης την ανάγκη για ένα σημαντικό οικονομικό πακέτο για την Ουκρανία, σύμφωνα με τον αξιωματούχο. Ο αξιωματούχος είπε στο CNN ότι ο Ουκρανός ηγέτης τόνισε στον Αμερικανό ομόλογό του ότι η ισχυρή οικονομική υποστήριξη θα έδειχνε στον Πούτιν ότι η Δύση στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας και ότι ο αντίκτυπος της κλιμάκωσης του Πούτιν δεν θα αποφέρει καρπούς»

Σύμφωνα με τον Ουκρανό αξιωματούχο, ο Ζελένσκι ζήτησε επίσης από τον Μπάιντεν να επισκεφθεί την Ουκρανία το συντομότερο δυνατό, αλλά δεν υπήρξε θετική απάντηση από τον Μπάιντεν. Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι ένα ταξίδι του Μπάιντεν στην Ουκρανία είναι εξαιρετικά απίθανο.

 

Γερμανός Αντικαγκελάριος: Μπορεί να βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός πολέμου στην Ευρώπη:

Λίγο νωρίτερα, ζοφερό προέβλεψε το μέλλον της εν λόγω υπόθεσης ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Μπορεί να βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός πολέμου στην Ευρώπη, δήλωσε ο Αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας και Πολιτικής για το Κλίμα Ρόμπερτ Χάμπεκ, αναφερόμενος στην ουκρανική κρίση.

«Έχουμε μεγάλους στρατούς με τεθωρακισμένα παραταγμένους από τη μία πλευρά και από την άλλη. Είναι απολύτως ανησυχητικό και απειλητικό», επισήμανε ο κ. Χάμπεκ μιλώντας στα τηλεοπτικά δίκτυα ntv/RTL. Αναφερόμενος ακόμη στην επικείμενη επίσκεψη του Καγκελάριου Όλαφ Σολτς αύριο στο Κίεβο και την Τρίτη στη Μόσχα, έκανε λόγο για δείγμα αφενός ότι «δεν αφήνουμε την Ουκρανία μόνη» και αφετέρου ότι «προσπαθούμε να χτίσουμε μια γέφυρα η οποία δεν είναι απαραίτητα ορατή αυτή τη στιγμή».

 

Πάνω από 130.000 Ρώσοι στρατιώτες στα σύνορα με Ουκρανία

Οι ΗΠΑ αναθεώρησαν προς τα πάνω την εκτίμησή τους για το πόσες ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται τώρα κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας σε περισσότερες από 130.000, από τις 100.000 που ανέφεραν τις προηγούμενες εβδομάδες. Ένας Αμερικανός αξιωματούχος έδωσε την εκτίμηση, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε σήμερα πως μια ρωσική εισβολή θα μπορούσε να ξεκινήσει οποιαδήποτε ημέρα και οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να μοιράζονται τα στοιχεία των υπηρεσιών πληροφοριών με τις άλλες χώρες, προκειμένου να στερήσουν από τη Μόσχα τη δυνατότητα να στήσει μια αιφνίδια επιχείρηση αντιπερισπασμού προκειμένου να εξαπολύσει μια επίθεση.

Μιλώντας στην εκπομπή του CNN “State of the Union”, ο Σάλιβαν απέφυγε να πει εάν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών πιστεύουν ότι η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο μιας επίθεσης την προσεχή Τετάρτη, σύμφωνα με ορισμένες αναφορές.

«Δεν μπορούμε να προβλέψουμε απόλυτα την ημέρα, όμως λέμε εδώ και κάποιο καιρό ότι βρισκόμαστε κοντά και μια εισβολή θα μπορούσε να ξεκινήσει, μια μεγάλη στρατιωτική δράση θα μπορούσε να ξεκινήσει από τη Ρωσία στην Ουκρανία οποιαδήποτε ημέρα τώρα. Αυτό περιλαμβάνει την επόμενη εβδομάδα πριν από το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων», σημείωσε ο Σάλιβαν.

Από την πλευρά του, πάντως, ο εκπρόσωπος τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δήλωσε σήμερα ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες ότι η Ρωσία σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία την Τετάρτη.

«Δεν είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω αυτές τις αναφορές», δήλωσε ο Κίρμπι κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο “Fox News Sunday”, προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι μια «μεγάλη στρατιωτική δράση θα μπορούσε να συμβεί οποιαδήποτε ημέρα τώρα».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα κάλεσε πάντως σε συνεδρίαση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), επικαλούμενος την αποτυχία της Ρωσίας να ανταποκριθεί στο αίτημα της Ουκρανίας για «λεπτομερείς εξηγήσεις σχετικά με τις στρατιωτικές δραστηριότητες στις περιοχές που γειτνιάζουν με το έδαφος της Ουκρανίας και στην προσωρινά κατεχόμενη Κριμαία».

Ουκρανική σύσταση προς αεροπορικές εταιρείες

Η Ουκρανία συνέστησε στις αεροπορικές εταιρείες να αποφεύγουν τις πτήσεις πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα από τη Δευτέρα έως το Σάββατο, λόγω των ρωσικών ναυτικών ασκήσεων που πραγματοποιούνται εκεί, αναφέρει το Reuters.

Περισσότερα από 30 ρωσικά πλοία ξεκίνησαν ασκήσεις κοντά στη χερσόνησο της Κριμαίας στο πλαίσιο ευρύτερων ασκήσεων του ναυτικού, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

«Από αύριο, οι αεροπορικές εταιρείες συμβουλεύονται να μην πετούν… πάνω από αυτήν την περιοχή και να σχεδιάζουν εκ των προτέρων τα βέλτιστα δρομολόγια, λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα κατάσταση», ανέφερε η κρατική υπηρεσία εναέριας κυκλοφορίας της Ουκρανίας.

Ο εναέριος χώρος της Ουκρανίας παραμένει ανοιχτός και νωρίτερα την Κυριακή ένας σύμβουλος του επιτελάρχη του προέδρου είπε ότι «δεν έχει νόημα» να κλείσει.

«Το πιο σημαντικό σημείο είναι ότι η ίδια η Ουκρανία δεν βλέπει νόημα να κλείσει ο ουρανός. Αυτό είναι ανοησία. Και, κατά τη γνώμη μου, μοιάζει κάπως με ένα είδος μερικού αποκλεισμού», είπε ο Mykhailo Podolyak στο Reuters, αφότου η ολλανδική αεροπορική εταιρεία KLM ανέστειλε τις πτήσεις προς την Ουκρανία.

 

Σέρμπος: Σάλος με τις δηλώσεις του για τον ΣΥΡΙΖΑ – «Σας επιτρέψαμε να κυβερνήσετε 4 χρόνια…» (video)

6189189

Σέρμπος: Σάλος με τις δηλώσεις του για τον ΣΥΡΙΖΑ – «Σας επιτρέψαμε να κυβερνήσετε 4 χρόνια…» (video)

Μαθήματα ιστορίας και πολιτικής φαίνεται πως χρειάζεται ο Σωτήρης Σέρμπος της ΝΔ

«Βλέπουμε πολλές ταινίες» – Τι λέει η ερευνήτρια του ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος» για τον καρχαρία στη Γλυφάδα (video)

Καρχαρία Γλυφάδα

«Βλέπουμε πολλές ταινίες» – Τι λέει η ερευνήτρια του ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος» για τον καρχαρία στη Γλυφάδα (video)

Η Αναστασία Μήλιου εξήγησε τι ακριβώς συμβαίνει με την εμφάνιση του γαλάζιου καρχαρία στη Γλυφάδα