Newsroom

Newsroom

Ουκρανία: Ηχούν οι σειρήνες του πολέμου με τη Ρωσία

Με την κατάσταση στην Ουκρανία να επιδεινώνεται δραματικά, το Spiegel αναφέρει πως οι ΗΠΑ προειδοποιούν τους συμμάχους τους για ενδεχόμενη ρωσική επίθεση ακόμα και μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη

1000 2 0

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών εξέδωσαν την πιο επείγουσα προειδοποίηση προς τους συμμάχους του ΝΑΤΟ για άμεσο κίνδυνο ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία. Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel, τόσο η CIA όσο και η υπηρεσία πληροφοριών του στρατού ενημέρωσαν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν κι άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, σήμερα, ότι με βάση νέες πληροφορίες, υπάρχουν φόβοι ότι η επίθεση αυτή μπορεί να γίνει ακόμα και μέχρι την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου. 

Όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό, αρκετοί διπλωμάτες και στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ έδωσαν πολλές λεπτομέρειες στους συμμάχους γι’ αυτές τις ενημερώσεις. Αναφέρονται συγκεκριμένες διαδρομές για μια πιθανή ρωσική εισβολή, καθώς και ποια θα είναι τα καθήκοντα συγκεκριμένων ρωσικών μονάδων.

Παρότι δεν έγιναν γνωστές στο Βερολίνο σε ποιες ακριβώς πληροφορίες βασίζονται αυτές οι εκτιμήσεις των Αμερικανών, Γερμανοί αξιωματούχοι ανέφεραν στο Spiegel ότι η ενημέρωση από την Ουάσιγκτον ήταν πολύ λεπτομερής και βασίζεται σε πολλές πηγές. Ωστόσο, γράφει το Spiegel, δεν μπορεί να γίνει ακριβής εκτίμηση και πρόβλεψη για το εάν είναι άμεση η πιθανότητα ρωσικής επίθεσης. Καιρό τώρα, θεωρούνταν το χρονικό διάστημα γύρω στα μέσα Φεβρουαρίου ως πιθανός χρόνος έναρξης της επιχείρησης, ωστόσο υπάρχουν κι αυτοί που πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ σκοπίμως μεταφέρουν αυτές τις πληροφορίες, προκειμένου να τορπιλίσουν τα σχέδια της Μόσχας για επίθεση. 

Δυτικοί στρατιωτικοί και διπλωμάτες ανέφεραν ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες πιθανότατα υπέκλεψαν ενδείξεις ότι η ρωσική ηγεσία ετοιμάζει τον στρατό για την ερχόμενη Τετάρτη. Ωστόσο εάν αυτό αποτελεί πράγματι απόφαση, δεν μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα αυτήν τη στιγμή. 

Έκκληση του Λευκού Οίκου στους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν την Ουκρανία

Σε άμεση εγκατάλειψη της Ουκρανίας καλεί τους Αμερικανούς πολίτες ο Λευκός Οίκος καθώς σύμφωνα με τον σύμβουλο ασφαλείας της κυβέρνησης Μπάιντεν το ενδεχόμενο ρωσικών βομβαρδισμών είναι υπαρκτό.

«Μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα μπορούσε να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή και πιθανότατα θα ξεκινήσει με αεροπορικούς βομβαρδισμούς», δήλωσε ο σύμβουλος ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν.

Μιλώντας στην ενημέρωση των δημοσιογράφος, ο Σάλιβαν δήλωσε ότι όποιος Αμερικανός βρίσκεται ακόμα στην Ουκρανία θα πρέπει να αποχωρήσει τις επόμενες 24-48 ώρες καθώς μια αεροπορική επιδρομή θα κάνει δύσκολες τις αναχωρήσεις, προσθέτοντας ότι στο μέλλον μπορεί να μην υπάρχει η δυνατότητα.

Ο ίδιος, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο abc πρόσθεσε δε ότι «εξακολουθούμε να βλέπουμε ενδείξεις κλιμάκωσης από τη ρωσική πλευρά, συμπεριλαμβανομένης και της άφιξης νέων δυνάμεων στο ουκρανικό μέτωπο», ωστόσο ξεκαθάρισε ότι «δεν λέμε ότι ο Πούτιν έχει λάβει την τελική του απόφαση».

BREAKING: White House updates on Ukraine:

– Further signs of Russian escalation
– “We are in the window when an invasion could begin at any time”
– Invasion could begin during Olympics, “despite a lot of speculation that it would only happen after”
– “We are ready either way.” pic.twitter.com/4ANN9fdc19

— ABC News Politics (@ABCPolitics) February 11, 2022

Παράλληλα, ο σύμβουλος ασφαλείας της κυβέρνησης των ΗΠΑ σημείωσε ότι οι Δυτικοί σύμμαχοι επιδεικνύουν «αξιοσημείωτη ενότητα» απέναντι στη Ρωσία, σχολιάζοντας ότι αν η Μόσχα αποφασίσει να εισβάλει στην Ουκρανία η επιρροή της δεν θα αυξηθεί, αντιθέτως θα μειωθεί.

«Ό,τι κι αν συμβεί, η Δύση είναι πιο ενωμένη απ’ ό,τι ήταν εδώ και χρόνια, το ΝΑΤΟ ενισχύθηκε», διαβεβαίωσε ο Τζ. Σάλιβα

 

Συνομιλία Μπάιντεν – Πούτιν

Οι πρόεδροι της Ρωσίας και των ΗΠΑ, Βλαντίμιρ Πούτιν και Τζο Μπάιντεν, θα συνομιλήσουν τηλεφωνικά σήμερα Σάββατο, μετέδωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής το πρακτορείο RIA, επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε αφού η Ουάσινγκτον κατηγόρησε την Ρωσία ότι έχει συγκεντρώσει αρκετές στρατιωτικές δυνάμεις κοντά στην Ουκρανία για να εξαπολύσει μια μεγάλη εισβολή, η οποία θα μπορούσε να ξεκινήσει με μια αεροπορική επίθεση. Ο Πεσκόφ είπε ότι το τηλεφώνημα γίνεται με πρωτοβουλία των ΗΠΑ.

«Αναμένω ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα συζητήσει τηλεφωνικά με τον πρόεδρο Πούτιν (την κρίση στην Ουκρανία) αλλά δεν έχω κάτι να ανακοινώσω προς το παρόν», είχε πει νωρίτερα ο Τζέικ Σάλιβαν.

 

 

Πάνω από 30 ρωσικά πολεμικά βγήκαν στη Μαύρη Θάλασσα

Περισσότερα από 30 πολεμικά πλοία του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας απέπλευσαν από τα λιμάνια της Σεβαστούπολης και του Νοβοροσίσκ στο πλαίσιο ναυτικής άσκησης, ανακοίνωσε η διοίκηση του ρωσικού στόλου.  Την Πέμπτη επιπλέον έξι ρωσικά πολεμικά πλοία έφθασαν για ναυτικές ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στη χερσόνησο της Κριμαίας που η Μόσχα προσάρτησε το 2014 από την Ουκρανία, προερχόμενα από τη Μεσόγειο.

 

H EE δεν προχωρά σε εκκένωση στην Ουκρανία 

H EE δεν προχωρά σε εκκένωση στην Ουκρανία αναφέρει ο Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, σημειώνοντας ότι προς το παρόν έχει δοθεί η δυνατότητα τηλεργασίας εκτός συνόρων στο μη απαραίτητο προσωπικό.

Ειδικότερα, επισημαίνει ότι «συνεχίζουμε να αξιολογούμε την κατάσταση καθώς εξελίσσεται σύμφωνα με το καθήκον φροντίδας που έχουμε απέναντι στο προσωπικό μας και σε στενή διαβούλευση και συντονισμό με τα κράτη μέλη της ΕΕ». «Δεν προχωράμε σε εκκένωση. Προς το παρόν, έχει δοθεί η δυνατότητα τηλεργασίας εκτός συνόρων στο μη απαραίτητο προσωπικό» συμπληρώνει.

273596508 888589141819412 9017205066744874455 n 252863 302459 type13260

 

 

«Βλέπουμε πολλές ταινίες» – Τι λέει η ερευνήτρια του ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος» για τον καρχαρία στη Γλυφάδα (video)

Καρχαρία Γλυφάδα

«Βλέπουμε πολλές ταινίες» – Τι λέει η ερευνήτρια του ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος» για τον καρχαρία στη Γλυφάδα (video)

Η Αναστασία Μήλιου εξήγησε τι ακριβώς συμβαίνει με την εμφάνιση του γαλάζιου καρχαρία στη Γλυφάδα

Πάτρα: Συγκλονίζει ο αδερφός της 48χρονης που έπεσε με το αμάξι απ’ το λιμάνι – «Θα έχω έναν άγγελο στον ουρανό»

πατρα λιμανι 1

Πάτρα: Συγκλονίζει ο αδερφός της 48χρονης που έπεσε με το αμάξι απ’ το λιμάνι – «Θα έχω έναν άγγελο στον ουρανό»

Δεν μπορεί να πιστέψει αυτό που συνέβη ο αδερφός της 48χρονης γυναίκας απ' την Πάτρα