Newsroom

Newsroom

Ουκρανία: Διευρυμένες εξουσίες στις περιφέρειες προτείνει ο Γιατσενιούκ

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ πρότεινε να παραχωρηθούν διευρυμένες εξουσίες στις περιφέρειες, σε μια προσπάθεια να αποδυναμώσει τους φιλορώσους…

oykrania 16

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ πρότεινε να παραχωρηθούν διευρυμένες εξουσίες στις περιφέρειες, σε μια προσπάθεια να αποδυναμώσει τους φιλορώσους αυτονομιστές που έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτίρια στις ρωσόφωνες πόλεις στα ανατολικά της χώρας. 

Στην περιοδεία του στο Ντονέτσκ και την πόλη Ντνιπροπετρόφσκ ο Γιατσενιούκ είπε ότι με βάση το προσχέδιο του νέου συντάγματος της χώρας θα παραχωρηθεί στις περιφέρειες σημαντικός αριθμός εξουσιών που σήμερα ασκούνται από το Κίεβο. Με τον τρόπο αυτό οι επαρχίες θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν ένα ποσοστό από τους φόρους για να ενισχύσουν την τοπική οικονομία και να προχωρήσουν σε έργα υποδομής. Οι προτάσεις για αποκέντρωση φαίνεται ότι έχουν εν μέρει ως στόχο να ικανοποιήσουν το αίτημα για διευρυμένη αυτονομία.

Συνεχίζονται οι καταλήψεις στα κυβερνητικά κτήρια- Δεν καταθέτουν τα όπλα στο Λουχάνσκ

Οι φιλορώσοι διαδηλωτές συνεχίζουν την κατάληψη των κυριότερων κυβερνητικών κτιρίων στο Ντονέτσκ, ενώ στο Λουχάνσκ οι ένοπλοι αντάρτες αρνήθηκαν την πρόταση του Κιέβου να μην τους ασκηθεί δίωξη εφόσον καταθέσουν τα όπλα και φύγουν από την έδρα των υπηρεσιών ασφαλείας. Ο Γιατσενιούκ έκανε και πάλι έκκληση στους αυτονομιστές να καταθέσουν τα όπλα τους. Οι αρχές έχουν ήδη αφήσει να λήξει ένα τελεσίγραφο που τους είχαν απευθύνει, χωρίς να κάνουν χρήση βίας για να τους εκδιώξουν από τα υπό κατάληψη κτήρια, όμως ο πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι η υπομονή του δεν είναι απεριόριστη.

«Υπάρχει ένα όριο για όλους. Πρέπει επομένως να γίνει κάτι ώστε αυτοί που έχουν καταλάβει κτίρια και οπλοφορούν να βγουν έξω από αυτά πριν γίνει χρήση βίας. Σήμερα, έχουμε αυτή τη δυνατότητα», τόνισε.

Στο Λουχάνσκ πάντως, οι αυτονομιστές που αυτοαποκαλούνται «Νοτιοανατολικός Στρατός» δεν δείχνουν ότι θα υποχωρήσουν από τα αιτήματά τους. «Ζητούμε να περάσει μέσα σε τρεις ημέρες ένας νόμος για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και να αναγνωριστούν οι δυνάμεις του Νοτιοανατολικού Στρατού ως στρατιωτική μονάδα», είπε ένας από τους ηγέτες τους, ο Βαλερί Μπουλάτοφ. Ένας άλλος, ο Αλεξέι Κοριάκιν, που βρίσκεται μέσα σε ένα κατειλημμένο κτήριο είπε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να ανακηρύξουν τη Δημοκρατία του Λουχάνσκ, όπως έκανε και το Ντονέτσκ στις αρχές της εβδομάδας.

Ρωσία: Να μην ασκηθεί βία στους διαδηλωτές

Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε την Παρασκευή τον ομόλογό του των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Κέρι να χρησιμοποιήσει την επιρροή που διαθέτει η Ουάσινγκτον για να πείσει την κυβέρνηση της Ουκρανίας να απόσχει από τη χρήση βίας εναντίον των διαδηλωτών στις ανατολικές και τις νότιες περιφέρειες της Ουκρανίας, σύμφωνα με μια ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών στη Μόσχα.

Ο Λαβρόφ είπε στον Κέρι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ότι η Ουάσιγκτον πρέπει να χρησιμοποιήσει την επιρροή της «ώστε να αποφευχθεί η χρήση βίας και να πιεστεί (η κυβέρνηση στο Κίεβο να αρχίσει) διάλογο με εκπροσώπους των περιφερειών, ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν μια πλήρη τροποποίηση του Συντάγματος» της χώρας, ανέφερε η ανακοίνωση της ρωσικής διπλωματίας.

Σε κρίσιμη κατάσταση το 5χρονο αγοράκι που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Πειραιώς

2ddc1139 418e 49d4 89e5 2ee2952e483b

Σε κρίσιμη κατάσταση το 5χρονο αγοράκι που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Πειραιώς

Διασωληνωμένο στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παίδων - Πιο ελαφρά τραυματίστηκαν τα δύο μεγαλύτερα αδέλφια του

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

4944461

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

Μετά την θύελλα αντιδράσεων ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας αναμένεται να ασκήσει έφεση στο βούλευμα, αναφέροντας ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν πληροί…