Newsroom

Newsroom

Ουκρανία: Κερδίζει έδαφος έναντι της Ρωσίας – Ξανά δική της η Λιμάν

«Οι ουκρανικές αερομεταφερόμενες δυνάμεις εισήλθαν στη Λιμάν, στην επαρχία Ντονέτσκ», ανέφερε στο Twitter το υπουργείο. Βήμα για την απελευθέρωση ολόκληρου του Ντονέτσκ, η νέα νίκη του ουκρανικού στρατού.

oukrania 51

Ηχηρό “χαστούκι” δέχτηκε η Ρωσία το Σάββατο (01/10), μία μέρα μετά την φιέστα Πούτιν για την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών.

Ο ουκρανικός στρατός «εισήλθε» σήμερα στην πόλη Λιμάν, στην ανατολική Ουκρανία, έναν σιδηροδρομικό κόμβο κρίσιμης σημασίας για τη Μόσχα, ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Οι ουκρανικές αερομεταφερόμενες δυνάμεις εισήλθαν στη Λιμάν, στην επαρχία Ντονέτσκ», ανέφερε στο Twitter το υπουργείο.

Σε βίντεο διάρκειας ενός λεπτού που συνοδεύει την ανάρτηση εμφανίζονται δύο Ουκρανοί στρατιώτες που κουνούν και στη συνέχεια κρεμούν την ουκρανική σημαία σε μια ταμπέλα που γράφει «Λιμάν», στην είσοδο της πόλης.

Οι ουκρανικές δυνάμεις κατάφεραν να επανακτήσουν τον έλεγχο της πόλης Λιμάν, στην επαρχία Ντονέτσκ, μία από τις περιοχές που προσάρτησε η Μόσχα. Έως και 5.000 Ρώσοι στρατιώτες εκτιμάται ότι βρίσκονταν εκεί και είχαν περικυκλωθεί, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αναγκάστηκε να προχωρήσει σε απόσυρση των δυνάμεών του από τη Λιμάν, παραδεχόμενο έτσι την ήττα του.

«Λόγω της απειλής να περικυκλωθούν, τα στρατεύματα έχουν αποσυρθεί από τη Λιμάν σε καλύτερες θέσεις» τονίζεται στην ανακοίνωση, σύμφωνα με τα κρατικά πρακτορεία ειδήσεων της Ρωσίας.

Ο εκπρόσωπος των δυνάμεων της ανατολικής Ουκρανίας, Σέρχι Τσερεβάτι δήλωσε χαρακτηριστικά: “Η Λιμάν είναι σημαντική γιατί είναι το επόμενο βήμα προς την απελευθέρωση του ουκρανικού Ντονμπάς. Είναι μια ευκαιρία να πάμε πιο μακριά, στην Κρεμίνα και το Σιεβιεροντόνετσκ και είναι από ψυχολογικής πλευράς, πολύ σημαντικό”.

Από την πλευρά της, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι τα στρατεύματά της αποσύρθηκαν από την πόλη Λιμάν στην ανατολική Ουκρανία προκειμένου να αποφύγουν να περικυκλωθούν από τον ουκρανικό στρατό.

«Υπό την απειλή να βρεθούν περικυκλωμένα, τα συμμαχικά στρατεύματα αποσύρθηκαν από την πόλη Κράσνι Λιμάν σε πιο πλεονεκτικές θέσεις», δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, χρησιμοποιώντας το ρωσικό όνομα της πόλης.

Η σημασία της Λιμάν

Από τα τέλη Μαΐου, τα ρωσικά στρατεύματα είχαν μετατρέψει την πόλη Λιμάν στην περιοχή του Ντονέτσκ σε σημαντικό κόμβο υλικοτεχνικής υποστήριξης για την ανάπτυξη στρατευμάτων και τις προμήθειες πυρομαχικών.

Η πόλη είναι επίσης ένα βασικό σιδηροδρομικό κέντρο, που συνδέει τις περιοχές Ντονέτσκ, Λουχάνσκ και Χάρκοβο στα ανατολικά και βορειοανατολικά της Ουκρανίας.

Έως και 5.000 Ρώσοι στρατιώτες είχαν αναπτυχθεί στη Λιμάν και η ανακατάληψή της από την Ουκρανία είναι μια από τις χειρότερες στρατιωτικές ήττες της Ρωσίας από την έναρξη της εισβολής της στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Θα επιτρέψει στα ουκρανικά στρατεύματα να καθαρίσουν πλήρως το βόρειο τμήμα της περιοχής του Ντονέτσκ και να προχωρήσουν περαιτέρω στη γειτονική περιοχή του Λουχάνσκ.

Η απώλεια της Λιμάν αποτελεί νέο πλήγμα για τον ρωσικό στρατό μετά τις πολλές στρατιωτικές ήττες που έχει υποστεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου και την έναρξη της αντεπίθεσης του Κιέβου στο νότιο και ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας.

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη