Newsroom

Newsroom

Όταν οι ελεγκτικές αρχές κάνουν την "πάπια" για την Τράπεζα Πειραιώς

Μία περίεργη ιστορία η οποία γείρει πολλά ερωτηματικά, τόσο για τη συμπεριφορά στελεχών της Τράπεζας Πειραιώς όσο και των αρμόδιων…

Μία περίεργη ιστορία η οποία γείρει πολλά ερωτηματικά, τόσο για τη συμπεριφορά στελεχών της Τράπεζας Πειραιώς όσο και των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών, δημοσιεύει το www.koutipandoras.gr.

Ένας επιχειρηματίας εμφανίζεται πριν από μερικά χρόνια να λαμβάνει δάνειο από την Τράπεζα Πειραιώς στο Βόλο ύψους15.000 σαν κεφάλαιο κίνησης με την ονομασία “Ανοιχτό Επιχειρείν”. Το δάνειο, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει ο επιχειρηματίας Στάθης Κοττάς με έγγραφο του προς την εταιρεία KPMG, η οποία έχει αναλάβει επίτροπος της Τράπεζας Πειραιώς, ελήφθη από υποκατάστημα της Τράπεζας στο Βόλο. Παράλληλα ο επιχειρηματίας διέθετε και έναν “ανοικτό αλληλόχρεο λογαριασμό”, από τον οποίο μπορούσε να λαμβάνει χρήματα, υπό την προϋπόθεση ότι θα είχε καταθέσει ως ενέχυρο επιταγές και μέχρι του ποσού του 80%.

Λίγο μετά θα αρχίσει και ο Γολγοθάς του συγκεκριμένου επιχειρηματία. Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλει ο ίδιος στην KPMG, η Τράπεζα χωρίς λόγο έκλεισε και τους δύο τους λογαριασμούς του και απαίτησε προς πληρωμή ένα επιπλέον ποσό ύψους 30.000 ευρώ πέρα του δανείου του.

Ο ίδιος όμως όπως επισημαίνει δεν είχε λάβει ποτέ αυτά τα χρήματα. Αμέσως ζήτησε από την Τράπεζα να του χορηγήσει τα παραστατικά ανάληψης, καθώς ο ίδιος όπως καταγγέλλει ουδέποτε έλαβε χρήματα. Στο μεταξύ στην Καρτέλα Πελάτη της Τράπεζας εμφανίζονταν ο επιχειρηματίας να πραγματοποιεί μεγάλες αναλήψεις ποσών κάθε τρεις μέρες, τις οποίες ο ίδιος, όπως υποστηρίζει δεν τις έκανε ποτέ.

Από τις 19 Ιανουαρίου έως τις 8 Νοεμβρίου 2008 υπέβαλλε τρεις αιτήσεις προς την Τράπεζα, δίχως όμως ποτέ να λάβει απάντηση. Τελικά, μέσω της Δικαιοσύνης κατάφερε να λάβει τα παραστατικά, ενώ παράλληλα εκβιάζονταν όπως καταγγέλλει, να παραιτηθεί από τα ένδικα μέσα.


Τα παραστατικά είχαν υπογραφές

Όταν έλαβε τα παραστατικά, ο επιχειρηματίας έπεσε από τα σύννεφα. Τα έγγραφα είχαν πάνω τις δικές του υπογραφές, δίχως όπως ο ίδιος καταγγέλλει να ξέρει από που τις “πήραν και πως τις κόλλησαν”. Στην καταγγελία του ο επιχειρηματίας καταγγέλλει ότι οι υπογραφές του ήταν προϊόν πλαστογραφίας και προφανώς έγιναν μέσω σκαναρίσματος των υπογραφών του στις εκθέσεις επιδόσεις από το Δικαστικό Επιμελητή. Όταν ο ίδιος ζήτησε τα σχετικά αντίγραφα διαπίστωσε το εξής: Στις εκθέσεις από το αρχείο του Δικαστικού Επιμελητή καμία υπογραφή δεν ταίριαζε, ενώ η Τράπεζα έδωσε τις ίδιες φωτοτυπίες με αυτές του Επιμελητή, αποκρύπτοντας τις εκθέσεις επίδοσης του δικού της αρχείου.

Ο επιχειρηματίας καταγγέλλει πλαστογραφία των υπογραφών του από την πλευρά της Τράπεζας, καθώς επίσης και ότι υπάλληλοι της Τράπεζας προέβησαν σε υπεξαίρεση. Για το λόγο αυτό έχει ζητήσει επανειλημμένως να ανοιχθούν οι τραπεζικοί του λογαριασμοί, προκειμένου να διαπιστωθούν οι όποιες κινήσεις.

Προκλητική σιωπή των αρχών

Οι αρμόδιες αρχές όμως σιωπούν προκλητικά.Τόσο η ΤτΕ όσο και η KPMG, νίπτουν τας χείρας τους για την υπόθεση. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε δύο απαντητικές της επιστολές η KPMG αναφέρει ότι δεν μπορεί να διερευνήσει την καταγγελία επειδή η υπόθεση βρίσκεται στη Δικαιοσύνη, καθώς επίσης και ότι δεν είναι στο αντικείμενό της να διερευνήσει την καταγγελία.

Τα ερωτήματα όμως παραμένουν. Για παράδειγμα για ποιο λόγο η ΤτΕ δεν ενημέρωσε την αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος από τη στιγμή που είχε στη διάθεσή της συγκεκριμένες καταγγελίες;

Την ίδια ώρα ο επιχειρηματίας έχει καταβάλλει τεράστιο προσωπικό και οικονομικό κόστος. Με συνεχείς προσπάθειες προσπάθησε να συγκινήσει τους αρμόδιους δίχως όμως αποτελέσματα. Η απόγνωση του φαίνεται από τα όσα αναφέρει στην καταγγελία στην KPMG:

“Την βαρβαρότητα που από την αρχή της καταγγελίας μου σας περιγράφω ούτε σαν σενάριο φαντασίας θα μπορούσα να φανταστώ πριν την ζήσω, πολύ περισσότερο δε από μία Τράπεζα που όπως εσείς γνωρίζετε πολύ καλύτερα από εμένα το πρώτο πού προτάσσει είναι η αξιοπιστία της και η συμμόρφωσή της στις Κανονιστικές Διατάξεις. Εγώ και η οικογένειά μου πληρώσαμε αυτήν την βαρβαρότητα με ανεκτίμητο τίμημα πού δεν θέλω να σας το αναφέρω γιατί δεν πρέπει να επικαλεσθώ τα συναισθήματά σας. Αυτό πού θέλω και πρέπει να επικαλεσθώ είναι η επαγγελματική σας ακεραιότητα για την ανάδειξη των βαρβάρων”, υπογραμμίζει ο επιχειρηματίας.

Μούκανος για τον τραγικό θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου: Εκτινάχθηκε και έπεσε σε ένα φρεάτιο (video)

1291496

Μούκανος για τον τραγικό θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου: Εκτινάχθηκε και έπεσε σε ένα φρεάτιο (video)

«Ήμουν απέναντι. Έπεσαν οι μηχανές, σερνόντουσαν οι αναβάτες. Φωνές, πανικός, ουρλιαχτά», περιέγραψε για ο Αλέξανδρος…

Ηράκλειο: Ζευγάρι προκαλούσε προβλήματα σε πτήση και έγινε αναγκαστική προσγείωση για να τους διώξουν – Ζητοκραύγαζε το κοινό (video)

Πτήση

Ηράκλειο: Ζευγάρι προκαλούσε προβλήματα σε πτήση και έγινε αναγκαστική προσγείωση για να τους διώξουν – Ζητοκραύγαζε το κοινό (video)

Παράξενα πράγματα σε μια πτήση της EasyJet