Όταν η "επαναστάτρια" ΝΔ πρότεινε να πουλήσει το σπίτι του όποιος δεν μπορεί να πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ (ΒΙΝΤΕΟ)

Το λάβαρο της επανάστασης με αφορμή τα ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ που έφτασαν στους φορολογούμενους, σήκωσε ξαφνικά η ΝΔ λησμονώντας προφανώς αφ’ ενός ότι πρόκειται για φόρο που η ίδια μαζί με το ΠΑΣΟΚ θέσπισε και αφ’ ετέρου όσα τα στελέχη της έλεγαν στο όχι και πολύ μακρινό παρελθόν. Πρόκειται δε για την ίδια ΝΔ η οποία ενώ σήμερα λυπάται τους «εξαντλημένους από φόρους πολίτες» καταψήφισε τη μείωση του άδικου ομολογουμένως φόρου για τα μεσαία και χαμηλά στρώματα που ήρθε με τη δεύτερη αξιολόγηση.

59a2755f1dc52421268b459c

Η υποκριτική στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αποτυπώνεται βέβαια μόνο στις ανακοινώσεις και τις δεσμεύσεις περί μείωσης του φόρου, αλλά και σε όσα μέχρι πρόσφατα υποστήριζαν πρωτοκλασάτα στελέχη της. Με πρώτον, όπως ίσως φαντάζεστε, τον Άδωνη Γεωργιάδη οποίος δεν άφησε εκπομπή για εκπομπή στην οποία να μην υποστηρίξει τον «επί της αρχής δίκαιο φόρο» όπως χαρακτήριζε τον ΕΝΦΙΑ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2013 σε τηλεοπτική εκπομπή, ο σημερινός αντιπρόεδρος της ΝΔ υπερθεμάτιζε υπέρ του ΕΝΦΙΑ λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «είναι ένας τύπος φορολογίας που υπάρχει σε πάρα πολλές άλλες χώρες του δυτικού κόσμου. Είναι ένας φόρος που θα υπάρχει από εδώ και μπρος για πάντα». Συνέχιζε δε τονίζοντας ότι «η συνολική φορολογική επιβάρυνση στην Ελλάδα ήταν χαμηλότερη απ’ ότι στον μέσο όρο της Ευρώπης».

Κατά τον Γεωργιάδη «με τον ΕΝΦΙΑ, η φορολόγηση στα ακίνητα στην Ελλάδα είναι στο 1,8% του ΑΕΠ όταν ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ είναι στο 2% του ΑΕΠ». Ο ίδιος άνθρωπος κατέληγε ως εξής: «ή θέλουμε να κάνουμε το κράτος ένα κανονικό κράτος ή όχι. Αν θέλουμε να κάνουμε το κράτος ένα κανονικό κράτος, πρέπει να έχει έσοδα. Χώρες που δεν έχουν τον ΕΝΦΙΑ -ας πούμε η Γερμανία- συζητούν πώς θα τον βάλουν. Χώρα που έχει τον ΕΝΦΙΑ, να τον βγάλει δεν υπάρχει».

Αργότερα, ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν θα δίσταζε να πει από το τηλεοπτικό στασίδι του ΑΝΤ1 ότι όποιος δεν μπορεί να πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ, να πουλήσει το σπίτι του. Όταν επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ πια, ο Γιώργος Παπαδάκης του υπενθύμισε εκείνη τη δήλωση, ο Γεωργιάδης απάντησε «το είχα πει βεβαίως. Δεν το αρνήθηκα ότι το έχω πει». Και συνέχιζε λέγοντας ότι «ο ΕΝΦΙΑ μπαίνει σε όλον τον δυτικό κόσμο και καμία χώρα δεν βγάζει φόρο ακινήτων, όλες βάζουν».

«Πάμε να φτιάξουμε την Οικονομία να πληρώνουμε λιγότερο. Αλλά έτσι πάει μπροστά ο κόσμος. Συμφώνησα να υπάρξει πρόβλεψη για εκείνος που δεν μπορεί να πληρώσει και για εκείνον που για αντικειμενικούς λόγους δεν μπορεί να πουλήσει (σ.σ. το σπίτι του) γιατί η αγορά δεν το δέχεται, να μην του γίνεται κατάσχεση. Αν μπει εισοδηματικό κριτήριο στον ΕΝΦΙΑ δεν είναι ΕΝΦΙΑ, είναι άλλο. Ο έλληνας πολίτης θα είναι όπως ο αμερικανός, ο αυστραλός και ο καναδός πολίτης. Αν θέλουμε να φτιάξουμε Οικονομία που να δουλεύει. Τι να κάνουμε τώρα;» κατέληγε ο άνθρωπος που σήμερα διαμορφώνει με τις ευλογίες του Κυριάκου Μητσοτάκη την ατζέντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 



Η θέση της Έλενας Ακρίτα για την υπόθεση Καλλιάνου: «Με όλο το σεβασμό στον πόνο του…»

Ακρίτα

Η θέση της Έλενας Ακρίτα για την υπόθεση Καλλιάνου: «Με όλο το σεβασμό στον πόνο του…»

«H δήλωση του βουλευτή («εκλιπαρεί» υπουργό να…μεσολαβήσει) είναι ηθικά και πολιτικά ελεγκτέα», αναφέρει με εμφατικό…

Νέα προφυλάκιση για τη δολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή ο «Κοντός», ηθικός αυτουργός της επίθεσης

ΜΑΤπΡέντη

Νέα προφυλάκιση για τη δολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή ο «Κοντός», ηθικός αυτουργός της επίθεσης

Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε ένας ακόμη εκ των πέντε ηγετικών στελεχών της εγκληματικής οργάνωσης των χουλιγκαν…