Ως «Ισραηλινούς» μεταφράζει το Facebook τους... Παλαιστίνιους (εικόνα)

Η αυτόματη μετάφραση του Facebook δεν φαίνεται να μεταφράζει και με τόσο αθώο τρόπο

Αντώνης Ρηγόπουλος 20/02/2020 | 17:15

Μόνο ως «κουτοπονηριά» μπορεί να χαρακτηριστεί η επιλογή του Facebook να μεταφράζει ως «Ισραηλινούς» τους Παλαιστίνιους στην υπηρεσία αυτόματης μετάφρασης που παρέχει στους χρήστες.

Το σοβαρό αυτό ζήτημα που είναι καθαρά πολιτικό και καθόλου... γλωσσολογικό, υπέπεσε στην αντίληψή μας με αφορμή την ανάρτηση της Παλαιστινιακής Παροικίας Ελλάδος όπου παρατίθεται άρθρο του αντιπρέδρου της Παροικίας στην εφημερίδα Τα Νέα.

Στην ανάρτηση αναφέρεται στα ελληνικά και τα αραβικά: «Σημερινό άρθρο του αντιπροέδρου της Παλαιστινιακής Παροικίας Ελλάδας, Μούσταφα Αζούζ, στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ και στο in.gr, για τη λεγόμενη «συμφωνία του αιώνα» και στη συνέχεια παρατίθεται το άρθρο σε αραβική μετάφραση.

Ωστόσο, η υπηρεσία αυτόματης μετάφρασης του Facebook στα αγγλικά, αναφέρει τον Μούσταφα Αζούζ ως «αντιπρόεδρο της Ισραηλινής Κοινότητας Ελλάδος (Vice-President of the Israeli community of Greece).

Σε επικοινωνία που είχε το Κουτί της Πανδώρας με τον κ. Αζούζ, ο ίδιος δήλωσε ότι γνωρίζει το ζήτημα καθώς στο παρελθόν το έχουν παρατηρήσει και έχουν ενημερώσει την παροικία τόσο Έλληνες, όσο και Παλαιστίνιοι, αναφερόμενοι σε άλλες αναρτήσεις.

Όπως δήλωσε ο κ. Αζούζ, το ζήτημα είναι πολιτικό καθώς σε καμία περίπτωση δε θα μπορούσε να μεταφράζεται ως Ισραηλινός ένας Παλαιστίνιος ή το αντίθετο, ενώ ξεκαθάρισε ότι η Παροικία δεν έχει καμία παρέμβαση στον τρόπο με τον οποίο το Facebook μεταφράζει τις αναρτήσεις.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η ίδια υπηρεσία αυτόματης μετάφρασης, στη συνέχεια μεταφράζει πολλές φορές ορθώς τη λέξη «Palestinians», συνεπώς η αντιστοίχηση ανάμεσα στις έννοιες είναι καταγεγραμμένη, προκαλώντας ακόμη περισσότερα ερωτήματα σχετικά με την επιλογή να μεταφραστεί η λέξη «Παλαιστινακή» ως «Israeli» στην αρχή της ανάρτησης.

 

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.