Ομοσπονδιακός δικαστής "παγώνει" το ρατσιστικό διάταγμα Τραμπ – Τί απαντά ο Λευκός Οίκος

Ένα άτυπο μπρα-ντε-φερ φαίνεται πως διεξάγεται στις ΗΠΑ μεταξύ Εκτελεστικής και Δικαστικής Εξουσίας, μετά την απόφαση αναστολής του ρατσιστικού διατάγματος του Τραμπ από τον ομοσπονδιακό δικαστή Τζέιμς Ρόμπαρτ. Άμεση ήταν η απάντηση του Λευκού Οίκου.

589591351dc5245e238b49c7

Ο Τζέιμς Ρόμπαρτ αποφάσισε να «παγώσει» το αντιμεταναστευτικό διάταγμα του νέου Προέδρου, το οποίο προβλέπει τον αποκλεισμό μουσουλμάνων πολιτών από επτά συγκεκριμένες χώρες. Η προσωρινή δικαστική εντολή του δικαστή ισχύει για το σύνολο των ΗΠΑ, με τον κ. Ρόμπαρτ να απορρίπτει την προσφυγή των νομικών της κυβέρνησης, στην οποία αναφερόταν ότι οι Πολιτείες δεν έχουν την αρμοδιότητα να αμφισβητήσουν το προεδρικό διάταγμα.

Η απάντηση του Λευκού Οίκου ήταν άμεση, με τη σχετική ανακοίνωση να διευκρινίζει πως το υπουργείο Δικαιοσύνης θα κινηθεί νομικά κατά της απόφασης του δικαστή. «Το διάταγμα του προέδρου αποσκοπεί στην προστασία της χώρας. Ο πρόεδρος έχει την αρμοδιότητα από το Σύνταγμα και την ευθύνη να προστατέψει τον αμερικανικό λαό» σημειώνεται.

«Ο πρόεδρος δεν είναι υπεράνω νόμου»

Την ίδια ώρα, ο κυβερνήτης της Ουάσινγκτον, Τζέι Ινσλι, πανηγύριζε για την απόφαση, κάνοντας λόγο για νίκη της πολιτείας, ενώ πρόσθεσε: «Κανένας, ούτε καν ο πρόεδρος, δεν είναι υπεράνω νόμου».

«Αυτή η απόφαση δείχνει ότι οι ομοσπονδιακοί δικαστές σε όλη τη χώρα βλέπουν σοβαρά συνταγματικά προβλήματα στο διάταγμα», σχολίασε ο Νίκολας Εσπίριτου, δικηγόρος του Εθνικού Νομικού Κέντρου Μετανάστευσης.

Ποιους αφορούσε το ρατσιστικό διάταγμα του Τραμπ

Υπενθυμίζεται πως το ασαφές και ρατσιστικό διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ είχε προκαλέσει χάος στα αεροδρόμια των ΗΠΑ, αφού υπήρχαν θολά και αδιευκρίνιστα σημεία, με αποτέλεσμα εκατοντάδες πολίτες να εγκλωβιστούν στους αμερικανικούς αερολιμένες. 

Το διάταγμα του Τραμπ αφορά: 

Πρόσφυγες

Απαγόρευε την είσοδο στις ΗΠΑ όλων των προσφύγων, ανεξαρτήτως εθνικότητας, για διάστημα 120 ημερών. Μετά την ημερομηνία αυτή, οι ΗΠΑ θα δεχθούν στο έδαφός τους μέχρι 50.000 πρόσφυγες το 2017, έναντι του ετήσιου ορίου των 110.000 που είχε θέσει ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Το πρόγραμμα υποδοχής προσφύγων είχε ήδη παγώσει για τρεις μήνες μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Σύροι

Απαγορεύεται η είσοδος στο αμερικανικό έδαφος όλων των Σύρων, προσφύγων και μη, «μέχρι νεωτέρας». Επίσης, απαγόρευσε την είσοδο στις ΗΠΑ πολιτών από: Ιράν, Ιράκ, Υεμένη, Σομαλία, Σουδάν και Λιβύη. για 90 ημέρες, χρόνος που χρειάζεται για να αναθεωρηθούν τα κριτήρια για την παροχή βίζας.

Πράσινη Κάρτα

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, το διάταγμα δεν επηρέαζε όσους διαθέτουν άδεια παραμονής στις ΗΠΑ (πράσινη κάρτα). Όμως οι υπήκοοι των επτά χωρών που πλήττονταν από τις κυρώσεις και όποιοι διέθεταν πράσινη κάρτα υποβάλλονταν σε ενισχυμένους ελέγχους στα σύνορα.

Κάτοχοι βίζας

Το διάταγμα αφορούσε όλους τους κατόχους βίζας για τις ΗΠΑ, οι οποίοι προέρχονται από τις επτά προαναφερθέντες χώρες, με εξαίρεση όσους διαθέτουν διπλωματική βίζα ή βίζα από διεθνείς θεσμούς όπως το ΝΑΤΟ ή τον ΟΗΕ.

Διπλή υπηκοότητα

Η κατάσταση των ατόμων που έχουν διπλή υπηκοότητα παρέμενε ασαφής. Οι αμερικανικές αρχές είχαν ανακοινώσει ότι οι αμερικανοί πολίτες που διαθέτουν διαβατήριο από μία από τις επτά χώρες δεν επηρεάζονταν από το διάταγμα. Αντίθετα, αν κάποιος είχε πρώτη υπηκοότητα από μία από τις επτά χώρες και διέθετε και την αμερικανική δεν θα μπορούσε να εισέρχεται στο αμερικανικό έδαφος.

Εξαιρέσεις για τον Καναδά και τη Βρετανία

Η Βρετανία και ο Καναδάς έλαβαν από τις αμερικανικές αρχές εξαίρεση για τους πολίτες τους, που διαθέτουν επίσης υπηκοότητα από μία από τις επτά χώρες. Μπορούσαν να εισέρχονται στις ΗΠΑ, όμως υπήρχε το ενδεχόμενο να υποβάλλονται σε επιπλέον ελέγχους, σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον.

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή