Newsroom

Newsroom

Ολοκληρώθηκε η καταστροφή όλων των μηχανισμών παραγωγής χημικών όπλων στη Συρία

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων ανακοίνωσε την Πέμπτη την πλήρη καταστροφή όλων των δηλωμένων μηχανισμών παραγωγής χημικών…

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων ανακοίνωσε την Πέμπτη την πλήρη καταστροφή όλων των δηλωμένων μηχανισμών παραγωγής χημικών όπλων τους οποίους διέθετε το συριακό κράτος.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται μία ημέρα πριν από τη λήξη της σχετικής προθεσμίας την οποία είχε θέσει ο ίδιος ο Οργανισμός.

Ο έλεγχος και η καταστροφή του χημικού οπλοστασίου του συριακού καθεστώτος αποτελούν τμήμα συμφωνίας μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ, μετά την απειλή χρήσης βίας από πλευράς της Ουάσιγκτον κατά του καθεστώτος Άσαντ.

Η Συρία έχει προθεσμία μέχρι τα μέσα του 2014 να καταστρέψει και όλα της τα αποθέματα σε χημικά όπλα.Το οπλοστάσιο της πιστεύεται ότι αποτελείται από περισσότερους από 1.000 τόνους του νευροπαραλυτικού αερίου σαρίν, θειώδους αερίου μουστάρδας και άλλων απαγορευμένων ουσιών σε δεκάδες σημεία σε ολόκληρη τη χώρα.

«Επιθεωρήσαμε προσωπικά όλες τις εργασίες καταστροφής», δήλωσε στο δίκτυο BBC ο Τζέρι Σμιθ, επικεφαλής της επιχείρησης από πλευράς του ΟΑΧΟ.
«Η Συρία δεν είναι πλέον σε θέση να διεξαγάγει καμία περαιτέρω παραγωγή ή ανάμειξη χημικών όπλων», πρόσθεσε.

Σε δήλωσή της, η αποστολή του ΟΑΧΟ σημειώνει ότι επισκέφθηκε και έλεγξε 21 από τις 23 τοποθεσίες παραγωγής χημικών όπλων στη Συρία. Οι άλλες δύο ήταν δύσκολες στην πρόσβαση, ωστόσο ο εξοπλισμός τους είχε ήδη μεταφερθεί σε άλλα σημεία, δήλωσε η αποστολή.