Newsroom

Newsroom

Όλα τα σενάρια ανοιχτά για την προέλευση του κορονοιού

«Όλες οι υποθέσεις παραμένουν ανοικτές» δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιο Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, απορρίπτοντας, εμμέσως τα σχόλια που έκαναν πρόσφατα ειδικοί του οργανισμού και είχαν χαρακτηρίσει απίθανη την πιθανότητα διαρροής του κορονοϊού από κινεζικό εργαστήριο.

corona 5073863 1920 2

Σε σημερινή του ενημέρωση ο κ. Γρεμπρεγεσούς δήλωσε ότι η ομάδα των ειδικών συνεχίζει να εργάζεται για να ολοκληρώσει την έρευνά της και ότι όλα τα σενάρια και οι υποθέσεις παραμένουν ανοιχτές σε περαιτέρω μελέτες. 

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ ανέφερε χαρακτηριστικά:

Όπως γνωρίζεται η ανεξάρτητη ομάδα ειδικών που μελετά την προέλευση του Covid-19 ολοκλήρωσε την αποστολή στην Κίνα. Αυτή ήταν μια διεθνής ομάδα με ειδικούς από την Αυστραλία, τη Δανία, τη Γερμανία, την Ιαπωνία, την Ολλανδία, το Κατάρ, τη Ρωσία, το Ην. Βασίλειο, τις ΗΠΑ και το Βιετνάμ. Η ομάδα περιελάμβανε ειδικούς από τον ΠΟΥ, τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων και τον Οργανισμό Τροφίμων και Υγείας των ΗΠΑ.

Θέλω να ευχαριστήσω όλα τα μέλη της διεθνούς αποστολής για τη δουλειά τους, καθώς πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό επιστημονικό επίτευγμα σε πολύ δύσκολες συνθήκες. 

Η ομάδα των ειδικών εργάζεται ακόμη για τα τελικά συμπεράσματα και αναμένουμε τόσο την τελική έκθεση όσο και μια λεπτομερή ενημέρωση. Έχουν διατυπωθεί κάποια ερωτήματα για το εάν ορισμένες από τις υποθέσεις έχουν απορριφθεί. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι όλες οι υποθέσεις παραμένουν ανοικτές και απαιτείται περαιτέρω μελέτη.

Οι ανακοινώσεις της 9ης Φεβρουαρίου

Μόλις πριν από δύο ημέρες, ο Πέτερ Μπεν Εμπαρέκ, επικεφαλής της αποστολής που ταξίδεψε στην Κίνα είχε ανακοινώσει πως θεωρείται «εξαιρετικά απίθανο» η μετάδοση του νέου κορονοϊού στους ανθρώπους να έγινε από κινέζικο εργαστήριο.

Η διεθνής ομάδα εμπειρογνωμόνων αποτελούμενη από ειδικούς από την Κίνα και τον Οργανισμό ανακοίνωσε ότι δεν βρήκε στοιχεία που να συνομολογούν στην παρουσία του ιού στην πόλη αυτή πριν από την ανακοίνωση της εμφάνισής του τον Δεκέμβριο 2019.

Τα κύρια σενάρια

Σύμφωνα με τον Πέτερ Μπεν Έμπαρεκ, κορυφαίο ειδικό του ΠΟΥ για τις ζωονόσους, η ομάδα διεξήγαγε επιστημονικές έρευνες για τα τέσσερα κύρια σενάρια σχετικά με το πώς ο SARS-CoV-2, ο ιός που προκαλεί την Covid-19, εξαπλώθηκε στους ανθρώπους.

  • Πρώτο σενάριο: Ένα και μόνο πρόσωπο εκτέθηκε στον SARS-CoV-2 μέσω άμεσης επαφής με το είδος ξενιστή, τη νυχτερίδα horseshoe bat. Ο ιός μπορεί να κυκλοφορούσε μεταξύ των ανθρώπων για ένα διάστημα πριν περάσει στην πυκνοκατοικημένη Ουχάν.
  • Δεύτερο σενάριο, το οποίο θεωρείται το πιο πιθανό. Μετάδοση στους ανθρώπους μέσω ενός ακόμη άγνωστου ενδιάμεσου είδους. Ο Λιάνγκ Ουανιάν, ειδικός της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας, δήλωσε πως οι παγκολίνοι είναι πιθανοί υποψήφιοι, όμως και άλλα ζώα -περιλαμβανομένων των μινκ και ακόμη και των γάτων- μπορεί να αποτέλεσαν επίσης δεξαμενές του ιού.
  • Τρίτο σενάριο: Η ασθένεια Covid-19 προήλθε από το πρώτο ή το δεύτερο σενάριο και στη συνέχεια μεταδόθηκε μέσω προϊόντων της ψυχρής αλυσίδας. Κινέζοι ειδικοί απέδωσαν αργότερα συστάδες της Covid-19 σε εισαγόμενα κατεψυγμένα τρόφιμα και αναφέρουν το ενδεχόμενο να προκάλεσαν και το ξέσπασμα στην Ουχάν.
  • Τέταρτο σενάριο: Ο SARS-CoV-2 διέρρευσε από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, το οποίο είναι γνωστό πως είχε μελετήσει κορονοϊούς. Ωστόσο, ο Μπεν Εμπάρεκ απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτό και δήλωσε πως δεν θα ερευνηθεί περαιτέρω. Ατυχήματα συμβαίνουν, δήλωσε, αλλά είναι «πολύ απίθανο» να είναι αυτό που συνέβη στην προκειμένη περίπτωση.

Βέλγιο: Κατάληψη στο πανεπιστήμιο της Γάνδης υπέρ των Παλαιστινίων και υπέρ της πράσινης μετάβασης

GM46aWlXwAAztWj

Βέλγιο: Κατάληψη στο πανεπιστήμιο της Γάνδης υπέρ των Παλαιστινίων και υπέρ της πράσινης μετάβασης

Oι φοιτητικές οργανώσεις «End Fossil Ghent» και «Ghent Students for Palestine» ένωσαν τις δυνάμεις τους…