Newsroom

Newsroom

ΟΗΕ: Δεν έχει απομείνει κανένα ασφαλές μέρος για τους κατοίκους στη Γάζα

Την έντονη αντίδρασή του εξέφρασε ο ΟΗΕ απέναντι στις συνεχείς επιθέσεις του Ισραηλινού στρατού στη Γάζα, ακόμα και σε χώρους…

gaza10

Την έντονη αντίδρασή του εξέφρασε ο ΟΗΕ απέναντι στις συνεχείς επιθέσεις του Ισραηλινού στρατού στη Γάζα, ακόμα και σε χώρους που λειτουργούν ως καταφύγια για τους πρόσφυγες.

Μετά την επίθεση στο σχολείο που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 16 Παλαιστίνιους, τα Ηνωμένα Έθνη διακήρυξαν: «Φτάνει πια», εκφράζοντας την απόγνωσή τους για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο ΟΗΕ έθεσε το ερώτημα πού πρέπει να πάνε οι άμαχοι όταν τους προειδοποιούν οι Ισραηλινοί να φύγουν από τα σπίτια τους για να γλιτώσουν.

Ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν χαρακτήρισε την επίθεση απαράδεκτη και αδικαιολόγητη, τονίζοντας πως πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη.

«Θέλω να διευκρινίσω ότι για την ακριβή θέση αυτού του δημοτικού σχολείου είχαν ενημερωθεί 17 φορές οι ισραηλινές στρατιωτικές αρχές, και δη την προηγούμενη νύχτα, μερικές ώρες πριν από αυτήν την επίθεση» υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

«Δεν υπάρχει τίποτα πιο αναίσχυντο από το να επιτίθεσαι σε παιδιά που κοιμούνται» είπε.

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Γιαν Ελίασον τόνισε ότι δεν έχει απομείνει κανένα ασφαλές μέρος για το 1,8 εκατομμύριο κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας, εν μέσω των συγκρούσεων μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, από τις οποίες έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 1.200 Παλαιστίνιοι.

«Είναι μια στιγμή που πραγματικά λες φτάνει πια και πρέπει να ψάξεις να βρεις τις σωστές λέξεις για να πείσεις αυτούς που έχουν την εξουσία να το σταματήσουν», είπε ο Ελίασον μιλώντας σε δημοσιογράφους στα Ηνωμένα Έθνη.

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι προειδοποιεί τους κατοίκους για τις επικείμενες επιθέσεις τηλεφωνώντας σε σπίτια, στέλνοντας μηνύματα σε κινητά τηλέφωνα, με φυλλάδια ή ακόμη και με ψεύτικους πυραύλους που πέφτουν στις στέγες των σπιτιών. Όμως ο Ελίασον διερωτήθηκε: «Πού να πάνε; Έχουν απομείνει ελάχιστα μέρη για να πάνε στη Γάζα».

Ο υψηλόβαθμος διπλωμάτης του ΟΗΕ Τζον Γκινγκ είπε σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη ότι αυτό ήταν το πέμπτο σχολείο του Οργανισμού που φιλοξενεί αμάχους το οποίο βομβαρδίστηκε.

«Οι τοποθεσίες αυτές δεν είναι ασφαλείς. Πουθενά δεν υπάρχει ασφάλεια. Τους λένε να φύγουν από κάποιες περιοχές, όμως πού να πάνε;» διερωτήθηκε.

«Σε μια άλλη περιοχή του κόσμου εάν ήταν σε εξέλιξη συγκρούσεις θα είχαν (οι πολίτες) τουλάχιστον την επιλογή να διασχίσουν τα σύνορα και να αναζητήσουν καταφύγιο σε γειτονικές χώρες. Αυτοί (οι Παλαιστίνιοι) δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα», κατέληξε.