Newsroom

Newsroom

Οι τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας

Του Θύμιου Πατρινού

Του Θύμιου Πατρινού

Πριν λίγες ημέρες, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Werner Hoyer παρατηρούσε στην «Καθημερινή» ότι παρά την αυξημένη ρευστότητα που χορηγεί η ΕΤΕπ στην Ελλάδα, αυτή δεν φτάνει στην ελληνική αγορά. Απέδωσε δε αυτή την κατάσταση στις μεσολαβούσες ελληνικές τράπεζες που δεν διοχετεύουν τα λεφτά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στο ότι «δεν υπάρχουν αρκετές επενδυτικές προτάσεις από την Ελλάδα. Οι πλούσιοι στην Ελλάδα δεν είναι φιλόδοξοι με τις ελληνικές επενδύσεις. Προτιμούν να επενδύσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα»! Και κατέληξε: «Ελάτε με καλές προτάσεις και θα τις χρηματοδοτήσουμε».  

Κι ενώ η ελληνική οικονομία έχει γονατίσει, οι τράπεζες διαφημίζουν το κύρος τους και δανείζουν το κράτος βγάζοντας σίγουρα και καλά λεφτά. Από τραπεζίτες, που δεν ήταν καλοί γιατί δάνειζαν με όρους διαπλοκής και όχι τραπεζικής, έγιναν αποκλειστικά αυτό που έκαναν πάντα, ραντιέρηδες. Η χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα παραμένει επί χρόνια έντονα αρνητική και το κράτος παίρνει όλη τη ρευστότητα με τα έντοκα και τα ομόλογα.  

Οι τράπεζες λοιπόν δεν δανείζουν, οι πλούσιοι δεν επενδύουν στην Ελλάδα, αλλά κάποιοι από αυτούς, όπως μας πληροφορεί το Bloomberg, «έχουν βάλει την Ελλάδα στο επίκεντρο του κόσμου της σύγχρονης τέχνης» και κάνουν τραπέζια των «400 καλεσμένων … που κάθονταν σε ένα τραπέζι μήκους 120 μέτρων». Ούτε στα πρωϊνάδικα του Mega δεν τα βλέπουμε πια αυτά. Πάλι καλά, καθώς άλλοι προτιμούν την ασφάλεια της Σιγκαπούρης και άλλοι την ασφάλεια της λίστας Λαγκάρντ. Εκτός κι αν τους κάτσει καμιά έτοιμη δουλειά, μια ιδιωτικοποίηση κάποιου κρατικού φιλέτου, μια «μικρή ΔΕΗ» … που κι αυτά είναι για λίγους. Βέβαια, αυτό δεν είναι επένδυση, είναι εξαγορά ενεργητικού σε πολύ καλή τιμή, με πελατεία έτοιμη. 

Και τώρα που δεν θα μείνει παραλία απούλητη, λιμανάκι, γεννήτρια και βρύση που να μην περάσει στον «ιδιωτικό τομέα» χάριν της ανάπτυξης, οι τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας, δηλαδή οι μεταπράτες που δεν μπόρεσαν με τόσα ΚΠΣ που κατασπάραξαν να φτιάξουν μια διεθνή μπράντα, μια εταιρεία τεχνολογίας, κάτι τις τέλος πάντων διεθνώς αναγνωρίσιμο, τώρα σκέφτονται, υπό όρους, να γίνουν παραγωγοί!… Διότι ζουν σε μια χώρα που είναι «αντιεπιχειρηματική», λες και τα τελευταία 25 χρόνια δεν μπορούσαν να επιβάλουν ότι ήθελαν στις κυβερνήσεις. Απλώς, ήταν μεταπράτες και ραντιέρηδες και τους βόλευε το εύκολο ή μόνο αυτό μπορούσαν. Τώρα, όμως τους απειλεί το ξένο κεφάλαιο και το επερχόμενο τέλος της διαπλοκής…

Έτσι, ο νέος πρόεδρος του ΣΕΒ Θοδ. Φέσσας, σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Οικονομική Επιθεώρηση» εξηγεί ότι «δεν μπορεί να περιμένει κανένας επενδυτής επτά χρόνια για να βγει μια άδεια για ξενοδοχείο ή για ένα εργοστάσιο κ.λπ. Δεν μπορεί να προσφεύγει κάποιος στη δικαιοσύνη και να περιμένει δεκαπέντε χρόνια μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεσή του ή να δικαιωθεί για ένα φορολογικό ζήτημα. Δεν μπορεί να πληρώνει 8% και 9% επιτόκιο, όταν ο Δυτικοευρωπαίος ανταγωνιστής του δανείζεται με 2%ή 3%». Και φυσικά «μόνο με ικανοποιημένους εργαζομένους μπορεί να πάει μια επιχείρηση μπροστά», γι΄ αυτό «θα προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο να συνεννοηθούμε πριν διαφωνήσουμε και μάλιστα πριν διαφωνήσουμε φωναχτά». Και για καλό και για κακό, ο κ. Φέσσας υπενθυμίζει: στον ΣΕΒ «κρίνουμε πολιτικές, όχι κόμματα».

Με δυο λόγια, θέλουν να δανειστούν για να επενδύσουν, καθώς δικά τους λεφτά δεν βάζουν. Θέλουν fast track αδειοδοτήσεις, δικαιοσύνη, φορολογική αμνηστία και συνεννόηση με τους εργαζόμενους. Δεν λέει τι θα παραδώσουν. Διότι από beach bar, πολυτελή εστιατόρια, και 5στερα ξενοδοχεία που τα νοικιάζουν all inclusive μπιρ παρά, χορτάσαμε. Μπορεί άραγε ο ΣΕΒ να ξαναγίνει σύνδεσμος βιομηχάνων και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, να κάνει έρευνα και να γίνει πραγματικός ιδιωτικός τομέας, γιατί ακόμη και εκείνο το ΙΟΒΕ κρατικοδίαιτο είναι… Μπορεί ο ιδιωτικός τομέας να φτιάξει οτιδήποτε χωρίς κρατικά ή κοινοτικά λεφτά; 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr