Newsroom

Newsroom

Οι ταινίες της εβδομάδας: Δύο μεγάλες σταρ στο δράμα του Τοντ Χέινς «May December»

Οι ερμηνείες των Τζούλιαν Μουρ και Νάταλι Πόρτμαν είναι το μεγάλο ατού της δραματικής ταινίας «May December» του Τοντ Χέινς, η οποία βασίζεται σε αυθεντικά γεγονότα.

may

May December (***)

Δραματική αμερικανικής παραγωγής 2023 (117)

Σκηνοθεσία: Τοντ Χέινς

Πρωταγωνιστούν: Νάταλι Πόρτμαν, Τζούλιαν Μουρ,Τσαρλς Μέλτον

Πριν από 24 χρόνια ο «απαγορευμένος» έρωτας της 36χρονης Γκρέισι και του 13χρονου Τζόι σόκαρε την αμερικανική κοινωνία. Τώρα ένα κινηματογραφικό πρότζεκτ αναλαμβάνει να μεταφέρει την ιστορία τους στη μεγάλη οθόνη, με τη διάσημη τηλεοπτική ηθοποιός Ελίζαμπεθ να αναλαμβάνει να υποδυθεί την Γκρέισι, η οποία μετά από την αποφυλάκιση της χώρισε τον πρώτο της άντρα, παντρεύτηκε τον Τζόι και μαζί δημιούργησαν με νέα οικογένεια με τρία παιδιά. Η σταρ ζητά από το ζευγάρι να της δοθεί η ευκαιρία να τους γνωρίσει καλύτερα για να μπει στο πετσί του ρόλου της.

Το σκηνικό μιας σαπουνόπερας βασισμένης σε αυθεντικά γεγονότα, προσφέρει την ευκαιρία στις Νάταλι Πόρτμαν και Τζούλιαν Μουρ να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους στη δημιουργία του Τοντ Χέινς. Στις ταινίες του αμερικανού σκηνοθέτη («Carol», «I’m not there», «Ο παράδεισος είναι μακριά») υπάρχει πάντα μια γραμμή που χωρίζει την ειδυλλιακή ζωή των ηρώων από την σκοτεινή πραγματικότητα.

Η ιδέα του φιλμ, με τον τίτλο να παραπέμπει σε έρωτες με διαφορά ηλικίας, προέκυψε από την αληθινή ιστορία της καθηγήτριας που βρέθηκε να κάνει σεξ με ένα μαθητή της. Για σεναριακούς λόγους το love story μεταφέρθηκε από την σχολική αίθουσα στην αποθήκη ενός pet shop.

Εκεί η γυναίκα ήταν υπάλληλος, ενώ το 13χρονο αγόρι εργαζόταν περιστασιακά. Αυτό που ενδιαφέρει τον ρηξικέλευθο Χέινς δεν είναι μόνο η αποκάλυψη της αλήθειας σε μια εν πολλοίς σκηνοθετημένη ζωή (η αποδόμηση της επίπλαστης ευτυχίας των προαστίων βρίσκεται στο στόχαστρο) αλλά και ο ανήθικος τρόπος με τον οποίο ενίοτε η τέχνη αντιγράφει την πραγματικότητα.

Στο δίπτυχο του προβληματισμού ο Χέινς ανταποκρίνεται πρωτότυπα με μια σκόπιμα συμβατική γραφή που θυμίζει σαπουνόπερα ενώ η στιλπνή σφραγίδα του αγγίζει τα όρια ενός ψυχοδράματος που δεν εκβιάζει το συναίσθημα.

Τουναντίον, κάποιες στιγμές το βιτριολικό χιούμορ αποκαλύπτει πολλά για τις προθέσεις των ηρώων, περισσότερα από όσα θα μπορούσε να αντλήσει μια εξουθενωτική σύγκρουση ρόλων. Το ζήτημα της ηθικής κυριαρχεί σε κάθε πλάνο, με τις δύο πρωταγωνίστριες να έχουν μια αντιπαράθεση που θυμίζει την μπεργκμανική «Περσόνα».

Οι Νάταλι Πόρτμαν και Τζούλιαν Μουρ είναι εξαιρετικές στο υποκριτικό μπραντ ντε φερ τους που καταλήγει σε ισοπαλία.

Όλη η ομορφιά και η αιματοχυσία (All the Beauty and the Bloodshed) (***)

Ντοκιμαντέρ αμερικανικής παραγωγής 2022 (122)

Σκηνοθεσία – σενάριο: Λόρα Πόιτρας Φωτογραφία: Ναν Γκόλντιν, Κλερ Κάρτερ, Ρόμπερτ Κολόντνι, Αλεξάντερ Λιούις, Λόρα Πόιτρας.

Η ζωή και το έργο της φωτογράφου Ναν Γκόλντιν, η οποία αφιέρωσε τα τελευταία χρόνια της ζωής της σε ένα διαρκή αγώνα κατά της φαρμακοβιομηχανίας Σάκλερ που κρύβονταν πίσω από τη θανατηφόρα ουσία οξυκωδόνη.

ABM 048 scaled

Η ταινία που κέρδισε το Χρυσό Λέοντα και ήταν υποψήφια για το όσκαρ του καλύτερου ντοκιμαντέρ αντλεί δύναμη από την ιστορία μιας συγκλονιστικής γυναίκας. Η Λόρα Πόιτρας («Citizenfour») στηρίζει όλο το έργο της πάνω στην αφήγηση της Γκόλντιν, η οποία με εξομολογητική διάθεση ξετυλίγει το νήμα της ζωής της.

P 54Nan and Brian in bed NYC 1983 scaled

Μιας ζωής, γεμάτης από δραματικά γεγονότα (η αυτοκτονία της αδελφής της) και ζωώδη ένταση, όπως φαίνεται στις συγκλονιστικές φωτογραφίες της που καταγράφουν θαρραλέα την ανεξέλεγκτη underground σκηνή της Νέας Υόρκης των 70ς.

ABM 029 scaled

Το Τέρας (Monster) (***)

Δραματική ιαπωνικής παραγωγής 2023 (125)

Σκηνοθεσία: Χιροκάζου Κόρε-έντα Πρωταγωνιστούν: Σακούρα Αντον, Εϊτα Ναγκαγιάμα, Σόγια Κουροκάουα

Ο μαθητής δημοτικού σχολείου Μινάτο αρχίζει να έχει περίεργη και αντικοινωνική συμπεριφορά προκαλώντας ανησυχία στη μητέρα του που φοβάται ότι το παιδί της είναι θύμα νταήδων στο σχολείο.

KBT7601 scaled

Η βραβευμένη για το σενάριο της στο φεστιβάλ των Κανών νέα ταινία Χιροκάζου Κόρε-έντα είναι ένα γενναίο έργο με επίκαιρο στοχασμό (οι δυσλειτουργικές οικογένειες, το bullying, οι σχέσεις εξουσίας ειδικά στο χώρο του σχολείου, η ομοφοβία είναι μερικά από τα θέματα του) που διατυπώνεται μέσα από το σχήμα μιας βίαιης ενηλικίωσης.

KBT0247 scaled

Χαμηλότονο και απέριττο το φιλμ του ιάπωνα δημιουργού που κέρδισε το 2019 το Χρυσό Φοίνικα με τους «Κλέφτες καταστημάτων» σκιαγραφεί υποδειγματικά το ψυχολογικό πορτρέτο ενός προέφηβου που ψάχνει εναγωνίως να βρει την πραγματική του ταυτότητα.

The Hunger Games: Η Μπαλάντα των Αηδονιών και των Φιδιών (The Hunger Games: The Ballad of Songbirds & Snakes) (**1/2)

Περιπέτεια αμερικανικής παραγωγής 2023 (157)

Σκηνοθεσία: Φράνσις Λόρενς Πρωταγωνιστούν: Τομ Μπλάιθ, Ρέιτσελ Ζέγκλερ, Πίτερ Ντίνκλατζ, Χάντερ Σάφερ

Στην μεταπολεμική Κάπιτολ ετοιμάζονται οι 10οι Αγώνες Πείνας και ο νεαρός Κοριολανός Σνόου αναλαμβάνει να γίνει ο μέντορας της Λούσι Γκρέι, που αποτελεί τον φόρο της περιοχής 12.

Στο πρίκουελ του περιβόητου franchise «Hunger games» τα βασικά συστατικά τηρούνται με ευλάβεια: πυκνή και καλοσχεδιασμένη δράση, ικανοποιητικές δόσεις δράματος και πειστική ανάλυση των βασικών χαρακτήρων. Εδώ πρωτοστατεί ο νεαρός Κοριολανός Σνόου που πριν γίνει ο αδίστακτος ηγέτης των πρώτων κινηματογραφικών Αγώνων με την μορφή του Ντόναλντ Σάδερλαντ, είχε τα πιο ανθρώπινα συστατικά ενός ιδεαλιστή νεαρού τον οποίο υποδύεται ο Τομ Μπλάιθ («The gilden age»).

Η Εξέλιξη (**1/2)

Δραματική ελληνικής παραγωγής 2023 (99)

Σκηνοθεσία: Περικλής Χούρσογλου Πρωταγωνιστούν: Αλέξανδρος Λογοθέτης, Βασίλης Κολοβός, Δημήτρης Ναζίρης, Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη

Ένας σκηνοθέτης και καθηγητής πανεπιστημίου πραγματοποιεί με τον ηλικιωμένο πατέρα του ένα ταξίδι με το τρένο που θα τους φέρει αντιμέτωπους με οδυνηρά μυστικά του παρελθόντος.

Είναι προφανής ο αυτοβιογραφικός χαρακτήρας του νέου φιλμ του Περικλή Χούρσογλου, ο οποίος υπογράφει ένα τρυφερό και απλό road movie από το οποίο δεν λείπουν οι έντονες δραματουργικές σκηνές αλλά ούτε και κάποιες χιουμοριστικές οάσεις που αποφορτίζουν την ηλεκτρισμένη σχέση πατέρα- γιου. Μια σχέση που δίνεται με ειλικρίνεια από τον έλληνα δημιουργό ο οποίος αποσπά δύο συνεπείς ερμηνείες από τους Αλέξανδρο Λογοθέτη και Βασίλη Κολοβό.

Καρυστιανού: Πρέπει να παίρνω ηρεμιστικό πριν ακούσω τον Μητσοτάκη να μιλάει για τα Τέμπη (video)

Μαρία Καρυστιάνου 1296x864 1

Καρυστιανού: Πρέπει να παίρνω ηρεμιστικό πριν ακούσω τον Μητσοτάκη να μιλάει για τα Τέμπη (video)

«Για ακόμη μια φορά η συνέντευξη έγινε σε πολύ ασφαλές περιβάλλον, με δημοσιογράφο ένα συγγενικό…

Η απίστευτη αποκάλυψη του Ματίας Αλμέιδα για τη μάχη του με την κατάθλιψη: «Είχα πρόβλημα με το αλκοόλ, νόμιζα ότι θα πεθάνω»

5990083

Η απίστευτη αποκάλυψη του Ματίας Αλμέιδα για τη μάχη του με την κατάθλιψη: «Είχα πρόβλημα με το αλκοόλ, νόμιζα ότι θα πεθάνω»

Συγκλονίζουν όσα αναφέρει ο Ματίας Αλμέιδα στην αυτοβιογραφία του

Συγκλόνισε ο Δημήτρης Παπανικολάου: «Σχολεία έδιωχναν την κόρη μου λόγω αυτισμού» (video)

παπανικολαου

Συγκλόνισε ο Δημήτρης Παπανικολάου: «Σχολεία έδιωχναν την κόρη μου λόγω αυτισμού» (video)

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης ο πρώην μπασκετμπολίστας προέβη σε μια συγκλονιστική αποκάλυψη σχετικά με την…

Πορτοσάλτε: Επίθεση στους εργαζόμενους της ΕΡΤ και όχι στον Ζούλα για το «κόψιμο» της λειτουργίας της Μ. Τετάρτης – Η απάντηση της ΠΟΣΠΕΡΤ (video)

Πορτοσάλτε

Πορτοσάλτε: Επίθεση στους εργαζόμενους της ΕΡΤ και όχι στον Ζούλα για το «κόψιμο» της λειτουργίας της Μ. Τετάρτης – Η απάντηση της ΠΟΣΠΕΡΤ (video)

Ο Άρης Πορτοσάλτε προτίμησε να επιτεθεί στους εργαζόμενους της δημόσιας τηλεόρασης και να αφήσει στο…