Newsroom

Newsroom

Oι Rebeletiko στο koutipandoras.gr: "Το δικό μας Μοναστηράκι κατέγραψε τα βήματα των καθημερινών ανθρώπων"

Εκεί που τα λαϊκά και παραδοσιακά ακούσματα, οι ήχοι από την Ανατολή, τα ερεθίσματα της πόλης , οι εικόνες από όλη την Ελλάδα και τα παράλια της Μικράς Ασίας γίνονται μουσική ανησυχία και βίωμα, οι Rebeletiko παρατηρούν, καταγράφουν και δημιουργούν, αφήνοντας το δικό τους στίγμα στη μουσική σκηνή της Αθήνας.

573c73151dc52445358b4d80

-Γιατί λέγεται “Μοναστηράκι” ο δίσκος σας;

Αν σταθεί κάποιος κατεβαίνοντας την Ερμού μπροστά στην πλατεία Μοναστηράκι μπορεί αμέσως να καταλάβει όλη την πορεία της Ελλάδας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Με φόντο τον Παρθενώνα στην πλατεία υπάρχει το εκκλησάκι της Θεοτόκου, το παλιό Τζαμί Τζισταράκη, παραδίπλα το Γιουσουρούμ και ο σταθμός. Όλα είναι εκεί έτσι ακριβώς όπως τα δημιούργησαν και όπως τα παρέδωσαν σε εμάς οι προηγούμενοι. Αυτή την εικόνα προσπαθήσαμε να δώσουμε και εμείς μέσα από τη μουσική μας. Το δικό μας Μοναστηράκι κατέγραψε τα βήματα των καθημερινών ανθρώπων που χαρακτηρίζουν την ιστορία και τα μετέφρασε σε ήχους. 

– Πώς η πόλη γίνεται για εσάς πηγή έμπνευσης;

Η πόλη γίνεται χώρος παρατήρησης κάθε στιγμή και σε κάθε γωνιά της. Οι καθημερινές μικρές ιστορίες που μπορεί κάποιος να φανταστεί ακούγοντας μια φράση, μια λέξη ή απλά κοιτάζοντας τους ανθρώπους που πηγαίνουν κάπου. Τα πάντα περιμένουν να αποκαλυφθούν και παραδοθούν στη μουσική μας «αδιακρισία». 

-Ποια είναι η αγαπημένη σας γειτονιά της Αθήνας;

Νομίζω τα Άνω Πετράλωνα. Έχουν ένα ιδιαίτερο χρώμα, λαϊκή ιστορία και κουλτούρα, είναι ένα χωριό μέσα στο Κέντρο της Αθήνας. 

– Πώς συνδυάζετε διαφορετικές μουσικές παραδόσεις και κουλτούρες;

Οι Rebeletiko προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα μελωδικό μωσαϊκό με ήχους και εικόνες από όλη την Ελλάδα και τα παράλια της Μικράς Ασίας. Προσπαθήσαμε να ταιριάξουμε όλη τη γνώση που είχαμε για τα λαϊκά και παραδοσιακά ακούσματα με καθημερινές ανησυχίες και μια δική μας αισθητική. Εκείνο όμως που έδεσε και διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα είναι η ικανότητα των εξαιρετικών μουσικών που συμμετείχαν, πάνω από είκοσι, κορυφαίοι ο καθένας στο είδος του στην Ελλάδα. 

-Τι σας γοητεύει περισσότερο στους ήχους από την Ανατολή;

Είναι η «εκφορά» των ήχων και η δωρικότητα που εκφράζουν. Σίγουρα όμως είναι και οι εικόνες που κουβαλάνε αυτοί οι ήχοι γιατί η μουσική έχει μνήμη και αποτυπώνει όλη την ιστορία που ακολούθησε για να φτάσει σήμερα στα αυτιά μας. 

– Πως θα σχολιάζατε το προσφυγικό ζήτημα; Αρκεί η αλληλεγγύη και η στήριξη των κατοίκων και των τοπικών κοινωνιών;

Σαφώς και όχι. Είναι απαραίτητη μεν προϋπόθεση αλλά το πρόβλημα είναι τεράστιο και πολύπλοκο. Δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει για να μπορέσουν οι πρόσφυγες να σταματήσουν να είναι το μπαλάκι στα οικονομικά και γεωπολιτικά παιχνίδια των ισχυρών- και όχι και τόσο έξυπνων. 

-Η συλλογικοποίηση είναι μία απάντηση στην κρίση που διανύουμε;

Είναι μια πολύ δυνατή απάντηση. Ειδικά στο χώρο της τέχνης μπορεί να αξιοποιήσει πολύ καλύτερα τη δυναμική της σκέψης και της δημιουργίας. Είναι διαφορετικό να προσπαθείς μόνος σου να λύσεις το γόρδιο δεσμό και διαφορετικό να έχεις μια ομάδα που σε στηρίζει και λειτουργεί αλληλέγγυα σε κάθε προσπάθεια. 

Τι συμβολίζει για εσάς η λαϊκή παράδοση;

Για εμάς η λαϊκή παράδοση δεν είναι συμβολική αλλά μια βιωματική και ενεργή οπτική. Αντλούμε όχι μόνο από την καταγωγή των ήχων της παράδοσης αλλά και από την ίδια της την ουσία.

Ποια στιγμή καθόρισε την πορεία της μπάντα σας;

Νομίζω όταν η Σοφία μπήκε στο παιχνίδι! Έδωσε την απαραίτητη πνοή με τα νιάτα της και το ταλέντο της σε εμάς τα κουρασμένα παλικάρια… 

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας;

Τώρα που μπήκα και εγώ στο παιχνίδι προσπαθώ να τους πείσω να κάνουμε ένα ταξίδι και να ηχογραφούμε με διαφορετικούς μουσικούς σε κάθε τόπο που θα επισκεπτόμαστε. Κατά τα άλλα έχουμε μέχρι και τον Ιούνιο κάποιες συναυλίες στην Ελλάδα στην Ιταλία και στη Γερμανία και μετά μπάνια !!!! 

Info:

Ο πυρήνας των Rebeletiko: Τάσος Γεωργόπουλος (λάφτα, κιθάρα και φωνητικά), Τάσος Γιαννούσης (μπουζούκι, τζουράς, μπαγλαμάς, στρέλα και φωνητικά) και Σοφία Μέρμηγκα, (κανονάκι και τραγούδι)

Συνέντευξη στην Ηλέκτρα Ζαργάνη


Κρήτη: 44χρονος επιτέθηκε στην κόρη του και συνελήφθη – Μητέρα και αδερφή προστάτεψαν το κορίτσι

βιασμος

Κρήτη: 44χρονος επιτέθηκε στην κόρη του και συνελήφθη – Μητέρα και αδερφή προστάτεψαν το κορίτσι

Ένα ακόμη περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας σημειώθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης με θύματα μία μητέρα και…