Newsroom

Newsroom

Οι πόροι του Πράσινου Ταμείου πηγαίνουν για την αποπληρωμη των δανειστών

To 2010 τα στελέχη της τότε κυβέρνησης συνέλαβαν μια λαμπρή ιδέα. Αυτή, της ίδρυσης ενός Ταμείου, οι πόροι του οποίου…

To 2010 τα στελέχη της τότε κυβέρνησης συνέλαβαν μια λαμπρή ιδέα. Αυτή, της ίδρυσης ενός Ταμείου, οι πόροι του οποίου θα πήγαιναν για την προστασία του περιβάλλοντος. Η ιδέα έλαβε σάρκα και οστά επί υπουργίας Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου και Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη. Ωστόσο το Ταμείο ουσιαστικά δε λειτούργησε ποτέ και αυτό με ευθύνη της Τρόικας.

Όπως καταγγέλλει, με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, η λεηλασία έγινε έπειτα από απαίτησης της Τρόικας.

Συγκεκριμένα με δύο νόμους, τον 4024/2011 και 4011/2013 επιβλήθηκε η μεταφορά των πόρων του Πράσινου Ταμείου για τη μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης. Πιο απλά χρησιμοποιούνται για τη μείωση της μαύρης τρύπας υπέρ των δανειστών με αποτέλεσμα, από το σύνολο των πόρων μόλις το 2,5% να πηγαίνουν για περιβαλλοντικές δράσεις.

Τα έσοδα του Ταμείου, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία προέρχονται από φόρους και τέλη. Όπως για παράδειγμα ο ειδικός φόρος κατανάλωσης βενζίνης, οι εισφορές από κατανάλωση ενέργειας, τα πρόστιμα για τα αυθαίρετα και ημιυπαίθριους.

Παράλληλα το Ταμείο, χρηματοδοτεί και έργα για την αντιπυρική προστασία των δασών, την προστασία των καμένων δασών, την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών θαλάσσιων ρύπανσης κτλ.

Στην ερώτησή του ο κ. Χουντής καταγγέλλει ότι η απόφαση για την αρπαγή των πόρων του Πράσινου Ταμείου έγινε σε εφαρμογή «προσυμφωνημένων δράσεων, που συνδέονται με την εκταμίευση δόσεων του δανείου που έλαβε η Ελλάδα από τα Κράτη Μέλη και το ΔΝΤ».

Επίσης καλεί την Κομισιόν «να εξηγήσει στους έλληνες πολίτες γιατί τους επιβάλλεται να εξακολουθούν να πληρώνουν «πράσινους» φόρους όταν τα χρήματα αυτά ουσιαστικά δεν πηγαίνουν σε περιβαλλοντικές δράσεις».

Βέλγιο: Κατάληψη στο πανεπιστήμιο της Γάνδης υπέρ των Παλαιστινίων και υπέρ της πράσινης μετάβασης

GM46aWlXwAAztWj

Βέλγιο: Κατάληψη στο πανεπιστήμιο της Γάνδης υπέρ των Παλαιστινίων και υπέρ της πράσινης μετάβασης

Oι φοιτητικές οργανώσεις «End Fossil Ghent» και «Ghent Students for Palestine» ένωσαν τις δυνάμεις τους…