Newsroom

Newsroom

Οι πιθανές παρενέργειες της τρίτης δόσης

Με ποια εμβόλια για τον κορονοϊό πρέπει κάνουν την τρίτη δόση οι πλήρως εμβολιασμένοι

emvolio 2

Η  πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, μιλώντας στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου από το υπουργείο Υγείας, αναφέρθηκε  στη σημαντική γνώση και εμπειρία που έχει συγκεντρωθεί πλέον από τους 11 μήνες που έχει ξεκινήσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα, τονίζοντας ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά για την παραλλαγή Δέλτα και ασφαλή.

Σχετικά με τις πιθανές παρενέργειες από την τρίτη δόση, η Μαρία Θεοδωρίδου σημείωσε ότι ενδέχεται να υπάρχει μόνον πόνος στο σημείο της ένεσης, πυρετός, πονοκέφαλος που συνήθως διαρκούν μία ή δύο μέρες. «Από 0,3% έως 1% μπορεί να εμφανιστεί μια σύστοιχη διόγκωση των μασχαλιαίων λεμφαδένων που μπορεί να διαρκέσει ως ένα μήνα και επανέρχεται χωρίς ιδιαίτερη θεραπεία»

Η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε επίσης στη χορήγηση της τρίτης δόσης που στοχεύει στην αύξηση της προστασίας, τονίζοντας παράλληλα ότι ο βασικός πυλώνας παραμένει το σχήμα των δύο δόσεων, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η επιτροπή εμβολιασμών εξετάζει την χορήγηση τρίτης δόσης και σε άτομα που νόσησαν πριν ή μετά τον εμβολιασμό. Για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, σημείωσε ότι αυτά «ανταποκρίθηκαν πλήρως στην πρόληψη της εργαστηριακά τεκμηριωμένης λοίμωξης. Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά στην προστασία από τη σοβαρή νόσο και το θάνατο και αποτελεσματικά και ασφαλή για την παραλλαγή Δέλτα».

Αναφορικά με τις έγκυες γυναίκες που νόσησαν κατά τον τοκετό και θήλασαν τα παιδιά τους, επεσήμανε πως σύμφωνα με μελέτη, ανιχνεύθηκαν εργαστηριακά αντισώματα της μητέρας και του βρέφους. Όπως είπε ο μητρικός θηλασμός προστατεύει το βρέφος.

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

ΦΙΤΕΣΕ

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

Η Φίτεσε υποβιβάστηκε εφέτος από την πρώτη κατηγορία για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια,…