Newsroom

Newsroom

Οι Κούρδοι ζητούν να δημιουργηθεί ειδικό δικαστήριο για τα εγκλήματα του ISIS

Ένα ειδικό διεθνές δικαστήριο με βάση το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας προκειμένου να εκδικαστούν τα εγκλήματα που έχει διαπράξει το Ισλαμικό Κράτος στις περιοχές που έλεγχε επί τέσσερα χρόνια, ζήτησαν να δημιουργηθεί οι Κούρδοι της Συρίας 

Η τζιχαντιστική οργάνωση κατηγορείται ότι διέπραξε πολλά εγκλήματα –ομαδικές εκτελέσεις, βιασμούς, απαγωγές– σε όλες τις περιοχές που έλεγχε στο Ιράκ και στη Συρία από το 2014 έως το 2019. Επίσης έχει αναλάβει την ευθύνη για πολλές επιθέσεις σε άλλες χώρες.

Μετά την κατάληψη του τελευταίου προπυργίου του ΙΚ στην Μπαγούζ της Συρίας από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), η αραβοκουρδική συμμαχία ανακοίνωσε ότι αιχμαλώτισε περισσότερους από 5.000 τζιχαντιστές που πλέον κρατούνται σε φυλακές της αυτόνομης κυβέρνησης που έχουν εγκαθιδρύσει ντε φάκτο οι Κούρδοι στις περιοχές που ελέγχουν στη βορειοανατολική Συρία.

Οι κρατούμενοι είναι Σύροι και Ιρακινοί, αλλά και περίπου 1.000 αλλοδαποί, επεσήμανε ο Άμπντελ Κάριμ Όμαρ, αξιωματούχος της κυβέρνησης των Κούρδων.

Αφού ζήτησαν μάταια από τις χώρες καταγωγής τους να τους δεχθούν πίσω, οι κουρδικές αρχές φαίνεται ότι άλλαξαν στρατηγική.

«Ζητάμε από τη διεθνή κοινότητα να δημιουργήσει ένα ειδικό διεθνές δικαστήριο στη βορειοανατολική Συρία», επεσήμαναν οι SDF και η αυτόνομη κουρδική κυβέρνηση.

Η δημιουργία ενός τέτοιου δικαστηρίου θα επιτρέψει «οι δίκες να γίνουν με δίκαιο τρόπο, βάσει του διεθνούς δικαίου και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα», πρόσθετε η ανακοίνωση.

Εξάλλου μιλώντας στο BBC ο Όμαρ, που είναι αρμόδιος για εξωτερικές υποθέσεις, εξήγησε ότι το γεγονός ότι τόσες λίγες χώρες έχουν επαναπατρίσει πολίτες του που είχαν ενταχθεί στο ΙΚ έχει αυξήσει τα προβλήματα της κουρδικής κυβέρνησης.

Οι κουρδικές αρχές δυσκολεύονται να διαχειριστούν τους κρατούμενους που βρίσκονται στις φυλακές τους, πόσο δε μάλλον να τους δικάσουν, επεσήμανε ο απεσταλμένος του BBC στη Συρία Αλίμ Μακμπούλ.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός απεσταλμένος στη Συρία Τζέιμς Τζέφρι δήλωσε σε δημοσιογράφους χθες Δευτέρα ότι προτεραιότητα τώρα είναι ο επαναπατρισμός των αλλοδαπών τζιχαντιστών και «να πειστούν οι χώρες να δεχθούν πίσω τους ξένους μαχητές».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ιρακινοί και οι Σύροι θα πρέπει να σταλούν στις πατρίδες τους «για να αποριζοσπαστικοποιηθούν και να επανενταχθούν στην κοινωνία ή, σε κάποιες περιστάσεις, για να τιμωρηθούν», ενώ οι άλλες χώρες θα πρέπει να ενθαρρυνθούν να «επαναπατρίσουν τους πολίτες τους».

Όταν ρωτήθηκε αν οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο δημιουργίας διεθνούς δικαστηρίου, ο Τζέφρι απάντησε: «Δεν το εξετάζουμε αυτή τη στιγμή».

Τεράστια επιτυχία για την κολύμβηση: Χάλκινο μετάλλιο για την Ελλάδα στα 4Χ50μ. ελεύθερο ανδρών στο Ευρωπαϊκό

Τεράστια επιτυχία για την κολύμβηση: Χάλκινο μετάλλιο για την Ελλάδα στα 4Χ50μ. ελεύθερο ανδρών στο Ευρωπαϊκό

Oι Κρίστιαν Γκολομέεβ, Στέργιος-Μάριος Μπίλας, Απόστολος Χρήστου και Ανδρέας Βαζαίος γράφουν ιστορία στο Οτοπένι της…

Μαλάλα Γιουσαφζάι: «Παράνομο και αδύνατο να είσαι κορίτσι» υπό το καθεστώς των Ταλιμπάν

Μαλάλα Γιουσαφζάι: «Παράνομο και αδύνατο να είσαι κορίτσι» υπό το καθεστώς των Ταλιμπάν

«Είναι επιτακτικό να αποκαλέσουμε το αφγανικό καθεστώς αυτό που πραγματικά είναι: ένα καθεστώς απαρτχάιντ βασισμένο…

Τραγωδία στην Πιερία: Δύο νεκροί και δύο τραυματίες μετά από σύγκρουση αυτοκινήτων

Τραγωδία στην Πιερία: Δύο νεκροί και δύο τραυματίες μετά από σύγκρουση αυτοκινήτων

Για τον απεγκλωβισμό των επιβατών των οχημάτων χρειάστηκε να επιχειρήσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία με 6…