Newsroom

Newsroom

Οι εκδηλώσεις της εβδομάδας: Europeana, Μάνος Ελευθερίου και Τσίκι – Τσίκι

Οι δικές μας προτάσεις για αυτή την εβδομάδα: σινεμά, κινηματογράφος, θέατρο και εκδηλώσεις.

ακριθακης

«Τσίκι – Τσίκι» 

Η έκθεση πραγματοποιείται με αφορμή την επέτειο συμπλήρωσης 80 χρόνων από τη γέννηση και 25 χρόνων από τον θάνατο του σημαντικού Ελληνα ζωγράφου Αλέξη Ακριθάκη. Πρόκειται για την πρώτη οργανωμένη παρουσίαση της ομότιτλης σειράς έργων του καλλιτέχνη αφιερωμένη αποκλειστικά σε μια από τις πιο αναγνωρίσιμες τεχνικές του, το «τσίκι-τσίκι», όπως την αποκάλεσε χαρακτηριστικά ο συγγραφέας Κώστας Ταχτσής στα μέσα του ’60. Σε επιμέλεια της Χλόης Geitmann-Ακριθάκη και του ιστορικού τέχνης και επιμελητή Αλέξιου Παπαζαχαρία.

INFO

Από 24/09, 20.00, Μουσείο Ελληνικού Πολιτισμού, Κουμπάρη 1 & Βασ. Σοφίας

5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης

Ποιητές πρώτης γραμμής από την Ινδία και τη Βολιβία έως τη Φινλανδία και την Παλαιστίνη επισκέπτονται τη χώρα μας και διαβάζουν ποίηση με Ελληνες ομότεχνούς τους σε διάφορα σημεία της πόλης, σε δήμους, συνοικίες, ιδρύματα και εμβληματικά κτίρια. Ο Γερμανός Μίκαελ Αουγκουστιν, η Ινδή Σουχάτα Μπχατ, ο Ισπανός Χουάν Κάρλος Μέστρε, ο Σλοβένος Αλές Στέγκερ, η Φινλανδή Σίνικα Βούολα βρίσκονται ανάμεσα στους ποιητές που φιλοξενούνται στο φεστιβάλ.

INFO

23-26/09, www.poetscirkle.gr

Αφίσα και συναισθήματα

Τα συναισθήματα γράφουν ιστορία: η έκθεση αφίσας των Ute και Bettina Frevert αφορά την επιρροή των συναισθημάτων στην πολιτική και την κοινωνία και σκιαγραφεί πώς ο φόβος, η ελπίδα, η αγάπη ή η οργή έχουν διαμορφώσει ιστορικά γεγονότα τα τελευταία 100 χρόνια. Αφορμή για την έκθεση αποτελούν οι πολυάριθμες επέτειοι του έτους 2019, οι οποίες ενθαρρύνουν την ενασχόληση με την ιστορία της δημοκρατίας και της δικτατορίας στη Γερμανία.

INFO:

Ινστιτούτο Γκαίτε, Θεσσαλονίκη, Έως 15/10

Αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου

Ο Γιώργος Νταλάρας και ο Μίλτος Πασχαλίδης θα δώσουν μια μεγάλη συναυλία αφιερωμένη στον Μάνο Ελευθερίου στο θέατρο Πέτρας. Ο Μάνος Ελευθερίου μας χάρισε πάνω από 400 αγαπημένα τραγούδια που μελοποιήθηκαν από τους σημαντικότερους συνθέτες των τελευταίων 50 χρόνων. Τον Γιώργο Νταλάρα, τον Μίλτο Πασχαλίδη αλλά και την ταλαντούχα Ασπασία Στρατηγού, που θα τραγουδήσει μερικά από τα ωραιότερα λαϊκά του Μάνου, συνοδεύουν εννέα εξαιρετικοί μουσικοί.

INFO

25/09, 21.00

«Η παράδοση συναντά τη μόδα» στο Σουφλί

Το Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και το Εθνικό Μουσείο Μετάξης της Κίνας παρουσιάζουν την έκθεση «Η παράδοση συναντά τη μόδα» στο Μουσείο Μετάξης του Ιδρύματος στο Σουφλί. Η έκθεση περιλαμβάνει σύγχρονα μεταξωτά ρούχα και αξεσουάρ από τις συλλογές του Εθνικού Μουσείου Μετάξης της Κίνας. Ενα κεντημένο πανωφόρι από κόκκινο σατέν με μοτίβα λουλουδιών και πτηνών, το μπροκάρ τσιπάο, τα βαμμένα μπλε μεταξωτά μαντίλια και πολλές άλλες εντυπωσιακές δημιουργίες «ταξιδεύουν» το κοινό στη μακρινή Κίνα.

INFO

Εως 20/10, Μουσείο Μετάξης, Ελ. Βενιζέλου 73, Σουφλί

«Europeana» στο ΚΠΙΣΝ

Ενα έργο σε σύλληψη και σκηνοθεσία της ηθοποιού, περφόρμερ και σκηνοθέτιδας Ραφίκας Σαουίς και σε μουσική του συνθέτη Σταύρου Γασπαράτου. Το «Europeana», ένα έργο για τα εφηβικά όνειρα, αποκαλύπτει την ομορφιά, την τρυφερότητα και τις ανησυχίες της εφηβείας με τη συμμετοχή 60 νέων από διαφορετικές κοινότητες και χώρες. Επίκεντρο του έργου αποτελούν 150 καταγραμμένες αφηγήσεις ασυνόδευτων προσφυγόπουλων.

INFO

26,27,28/09, 20.30, ΚΠΙΣΝ

Επίσης:

– Το ΚΕΘΕΑ RELOAD 4.0 έρχεται στο Θέατρο Τέχνης για να γεφυρώσει –με όχημα την τέχνη– τους ανθρώπους των θεραπευτικών προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ με όλους και όλες τους υπολοίπους (22-26/09)

– Η πολυδραστική ομάδα τέχνης Fabrica Athens και ο Τεχνοχώρος Φάμπρικα διοργανώνουν για έβδομη συνεχόμενη χρονιά το Φεστιβάλ Χειροποίητου και Ανακυκλώσιμου Θεάτρου (Από 27/09, Τεχνοχώρος Fabrica)

 

Κρήτη: 44χρονος επιτέθηκε στην κόρη του και συνελήφθη – Μητέρα και αδερφή προστάτεψαν το κορίτσι

βιασμος

Κρήτη: 44χρονος επιτέθηκε στην κόρη του και συνελήφθη – Μητέρα και αδερφή προστάτεψαν το κορίτσι

Ένα ακόμη περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας σημειώθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης με θύματα μία μητέρα και…