"Ψηλαφίζοντας" τη μνήμη του σώματος

"Η μνήμη του σώματος"

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη φιλοξενεί την έκθεση με τίτλο “Η μνήμη του σώματος” από τις 29 Μαρτίου έως τις 4 Μαϊου του 2014 και θέτει στο επίκεντρο τη σωματική μνήμη και τις “διαδρομές” που ακολουθεί για να μετουσιωθεί σε πράξη και δημιουργία.

Πώς ενεργοποιείται η λειτουργία της σωματικής μνήμης; Τι θυμάται και τι ξεχνάει το σώμα;

Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες διερευνούν τα όρια της μνήμης του σώματος και θέτουν στο επίκεντρο τη δημιουργική και ποιητική τους διάσταση, με έργα τέχνης σύγχρονα και αιμηρά, που έχουν σκοπό να αποκαλύψουν τη “γυμνή” αλήθεια.

Με βίντεο, περφόρμανς, φωτογραφία, σχέδιο, ζωγραφική, animation και εγκατάσταση, αναζητείται η εικαστική προσέγγιση και επανερμηνεία της ενσώματης μνήμης, ατομικής και συλλογικής.

Η ομαδική έκθεση έχει τις υπογραφές των: Λουκίας Αλαβάνου, Μπάμπη Βενετόπουλου, Ζαφειρώς Γεωργιάδου, Λυδίας Δαμπασίνα, Κατερίνας Ζαχαροπούλου, Μαίρης Ζυγούρη, Μαρίας Λοϊζίδου, Πάνου Μπαλωμένο, Ράνιας Μπέλλου, Ξενοφώντος Μπήτσικα, Λήδας Παπακωνσταντίνου, Ελένης Παυλοπούλου, Ηλία Πούλου και Αθηνάς Τάχα.

«Συνειδητές και μεθοδικές πράξεις σε σχέση με τη μνήμη του σώματος, όπως είναι η καταγραφή, η επιλεκτική ανάκληση, η εκ νέου επίσκεψη και αναδιαπραγμάτευση του υλικού που συσσωρεύεται ως μνημονικό ίζημα, αλλά και για λιγότερο εσκεμμένες, σιωπηρές και απωθημένες διεργασίες που ξεπερνούν τους αντιληπτικούς μηχανισμούς, όπως είναι η υφή, το τραύμα και η εξιδανίκευση.

Η συλλογική μνήμη που ενσωματώνει ένα έργο τέχνης συχνά ανακινεί αμφιλεγόμενα γεγονότα, περιόδους και πρόσωπα του παρελθόντος που εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο σύγκρουσης στο παρόν. Το ανθρώπινο σώμα συλλαμβάνεται ως μία ρευστή συνθήκη που αποθηκεύει και ανακαλεί παρελθούσες εμπειρίες και συμπεριφορές ακόμη και όταν βρίσκεται σε κατάσταση αμνησίας. Προσλαμβάνεται ως ένα μνημονικό πλαίσιο που βιώνει το παρελθόν μέσω των αισθήσεων, αλλά και επιλέγει -όποτε χρειαστεί- την εξίσου ζωτική λειτουργία της διαγραφής ή της λήθης. Προσδίδουμε νόημα στις πράξεις, στις σχέσεις και στην ίδια μας την ύπαρξη, σύμφωνα με το τι επιλέγει το σώμα μας  να θυμηθεί  και τι να ξεχάσει», επισημαίνει η επιμελήτρια της έκθεσης, Συραγώ Τσιάρα.

Εκπαιδευτικές ξεναγήσεις

Στο πλαίσιο της έκθεσης «Η μνήμη του Σώματος» θα πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις βαθμίδες, οργανωμένες ξεναγήσεις σε ομάδες καθώς και ανοιχτές ξεναγήσεις για το κοινό από την επιμελήτριά της κάθε Σάββατο στις 12:00.

Πληροφορίες

29 Μαρτίου – 4 Μαΐου 2014

Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης l Αποθήκη Β1, λιμάνι

Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη, 56430 Θεσσαλονίκη

Τ: 2310 589141 – 3

www.greekstatemuseum.com

Εισιτήρια: 3 € ολόκληρο, 1,5 € φοιτητικό-μαθητικό, 1 € ομαδικά. Ισχύουν ατέλειες

Άλκης Καμπανός: Ένοχοι και οι 12 κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, πρότεινε η εισαγγελέας

Άλκης Καμπανός: Ένοχοι και οι 12 κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, πρότεινε η εισαγγελέας

Καταπέλτης ο εισαγγελέας - Την ενοχή και των 12 κατηγορούμενων για τη δολοφονία του Άλκη…

Εργαζόμενος βρήκε 50.000 ευρώ σε μετρητά και αμέσως σπατάλησε τις 14.000 σε διασκέδαση και κεράσματα

Εργαζόμενος βρήκε 50.000 ευρώ σε μετρητά και αμέσως σπατάλησε τις 14.000 σε διασκέδαση και κεράσματα

Τελικά, ο εργάτης επέστρεψε στον δικαιούχο το ποσό των 36.000 ευρώ που απέμεινε, ενώ είναι…