Newsroom

Newsroom

Τσίπρας: Αυτό είναι το νέο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης – Να ανοίξει η συζήτηση στον προοδευτικό χώρο

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για την αναγκαιότητα ενός μεγάλου αναπτυξιακού σοκ, παρουσιάζοντας τους άξονες του νέου σχεδίου Εθνικής Ανασυγκρότησης που προτείνει, με ορίζοντα το 2030.

τσιπρας αλεξης ινστ

Μήνυμα προς το σύνολο της προοδευτικής παράταξης έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στην εκδήλωση του Ινστιτούτου, προειδοποιώντας πως ο κίνδυνος της ανόδου της Δεξιάς, ελλοχεύει.

«Αν η σημερινή ανισορροπία του πολιτικού συστήματος, αν δεν αποκατασταθεί από τα αριστερά, ο κίνδυνος είναι να αποκατασταθεί ακόμη δεξιότερα. Από την άνοδο της Ακροδεξιάς, όπως βλέπουμε να συμβαίνει σε μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες. Το μόνο παρήγορο και ουσιαστικά ελπιδοφόρο είναι ότι κάτι αρχίζει σιγά σιγά να κινείται. Όχι σε επίπεδο πολιτικής αντιπολίτευσης. Εκεί ο «κανένας» συνεχίζει να προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Αλλά σε επίπεδο κοινωνικής αντιπολίτευσης», σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στα όσα είχε πει στη Συνδιάσκεψη του Ιουνίου για την συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων όπου μεταξύ άλλων καλούσε «να μάθουμε πρόσθεση και πολλαπλασιασμό και να αφήσουμε τη διαίρεση και την αφαίρεση» είπε με έναν τόνο απογοήτευσης «Φοβάμαι ότι τους μήνες που πέρασαν συνέβη το αντίθετο». Ταυτόχρονα, είπε,  «οι πολιτικές εξελίξεις είναι τόσο σύνθετες που δε μπορούν να απαντηθούν με απλά εκλογικά μαθηματικά» και «ίσως να μην αρκεί πια η πρόσθεση». 

«Αν δεν αλλάξουμε πορεία, θα ξαναπέσουμε σε τοίχο και μάλιστα συντομότερα από όσο ίσως πιστεύουμε», είπε μεταξύ άλλων.

Παράλληλα ο  Αλέξης Τσίπρας, παρουσίασε το «μανιφέστο» του για την Οικονομία. Μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει ένας νέος εθνικός στόχος – αντίστοιχος της ένταξης στην ΕΟΚ το ’70 και ’80, της ένταξης στην ευρωζώνη το ’90 και της εξόδου από την κρίση το ’10 πρέπει να είναι «η επιτάχυνση της σύγκλισης με όρους κοινωνικής συνοχής και δικαιοσύνης, με όρους συμπερίληψης των λαϊκών στρωμάτων που έβαλαν πλάτη για να μείνει η χώρα όρθια».

Alexis Tsipras

Νέο Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης στη βάση των 4Α – Ανάπτυξη, Αναδιανομή, Ασφάλεια, Ανθεκτικότητα

Ο πρώην πρωθυπουργός παρουσίασε και την πρόταση του για ένα νέο Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης, που θα στηρίζεται στα «4Α». Στην Ανάπτυξη, Αναδιανομή, Ασφάλεια και την Ανθεκτικότητα.

Ανάπτυξη μεσοπρόθεσμη, με τρόπο διατηρήσιμο – η αναγκαία και βασική προϋπόθεση χωρίς την οποία η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με υπαρξιακές προκλήσεις.

Αναδιανομή και δικαιοσύνη – με στήριξη του κοινωνικού κράτους και προστασία της εργασίας – ώστε οι καρποί της ανάπτυξης να διαχέονται στο σύνολο της κοινωνίας,

Ανθεκτικότητα – για να είναι σε θέση η χώρα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που θέτει η γεωπολιτική αβεβαιότητα, η κλιματική κρίση καθώς και νέες πιθανές διαταραχές στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού,

Ασφάλεια – απέναντι στην αυξημένη εγκληματικότητα, αλλά και απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, στις δημόσιες υποδομές και συγκοινωνίες, αλλά και στις αλλαγές που φέρνει στη ζωή των ανθρώπων η μετάβαση σε ένα νέο σύνθετο περιβάλλον εργασίας.

Απέναντι στο επιτελικό κράτος που αποτελεί «μηχανισμό για την αναπαραγωγή πελατειακών σχέσεων, την προστασία ολιγοπωλίων και τη διαχείριση συμφερόντων που φτάνει στο όριο της παρεοκρατίας».

Αναφέρθηκε ειδικότερα στην ανάγκη για βαθιά μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης με σκοπό την ενίσχυση των δυνατοτήτων του κράτους να επιτελέσει τον αναπτυξιακό και κοινωνικό του ρόλο, απέναντι στις πρακτικές του επιτελικού κράτους που ανέθεσε σε ιδιωτικές εταιρείες συμβούλων όλο και περισσότερες κρίσιμες λειτουργίες της διοίκησης. Έδωσε παραδείγματα την ίδρυση δημοσίων φορέων ενέργειας και υποδομών από την νέα βρετανική κυβέρνηση.

Η δημόσια διοίκηση πρέπει να ενισχυθεί ώστε να αναλάβει «τον ρόλο του επόπτη και συντονιστή που προσεγγίζει ολιστικά το αίτημα της αναβάθμισης των υποδομών της χώρας, του ΕΣΥ, της ενέργειας και της πράσινης μετάβασης. Φέρνοντας μαζί δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, πιστωτικά ιδρύματα και περιφέρειες υπό ένα κοινό μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό».

Παράλληλα πρέπει να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις στους θεσμούς και ιδιαίτερα στην Δικαιοσύνη. Θωράκιση και ενίσχυση των ανεξάρτητων αρχών και ιδιαίτερα της Αρχής Ανταγωνισμού.

Πιο συγκεκριμένα τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ένα «Μεγάλο εθνικό σχέδιο επενδύσεων στο ανθρώπινο κεφάλαιο, στις υποδομές, την πράσινη μετάβαση, στην υγεία ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις οικονομικού μετασχηματισμού, προσέλκυσης κεφαλαίων σε νέες παραγωγικές και όχι υπάρχουσες δραστηριότητες, με στόχο την επίτευξη μεσοπρόθεσμων διατηρήσιμων ρυθμών ανάπτυξης στην περιοχή του 2-2,5% την επόμενη δεκαετία….

Με ορθή και διαφανής αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων σε αντίθεση με την διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης που διακρίνεται από αδιαφάνεια, έλλειψη οράματος (τίποτα για στεγαστική πολιτική και 2% για ΕΣΥ) και αποκλεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων υπέρ τω μεγάλων εταιρειών. Διεκδίκηση ευκαιριών που ενδεχομένως δημιουργεί Έκθεση Ντράγκι σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα επενδύσεων.”

Σύγκρουση με τα μεγάλα συμφέροντα για να εξασφαλισθεί τόσο ο υγιής ανταγωνισμός, όσο και η μείωση των ανισοτήτων

  • με δίκαιη φορολόγηση του μεγάλου πλούτου και των μεγάλων εισοδημάτων, αντιστροφή του μίγματος έμμεσων/άμεσων φόρων και αντιμετώπιση φοροδιαφυγής,
  • Με έναν τραπεζικό τομέα που στηρίζει την καινοτομία και την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, αντί να αναπαράγει πελατειακές πρακτικές και να στηρίζει ολιγοπώλια
  • δημιουργία εξωχρηματιστηριακής αγοράς ενέργειας όπου οι τιμές θα διαμορφώνονται με βάση διμερή συμβόλαια, όπως γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη και όχι από τέσσερις εταιρείες που ελέγχουν να ανεβάζουν τις τιμές. Επιπλέον ανάπτυξη ενεργειακών κοινοτήτων που θα μειώσουν αισθητά τις τιμές.

«Η χώρα χρειάζεται άμεσα ένα μεγάλο αναπτυξιακό σοκ, εφάμιλλο των αντίστοιχων της περιόδου Τρικούπη και Βενιζέλου για να μη χάσει οριστικά το τρένο της σύγκλισης. Η υλοποίηση ενός Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα με ορίζοντα το 2030. Ένα Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης με κεντρικό το ρόλο ενός στρατηγικού αναπτυξιακού κράτους. Ενός κράτους Ευθύνης και όχι Διαπλοκής. Με ορθή και διαφανή αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων. Με μεταρρυθμίσεις σε κρίσιμους τομείς της δημόσιας διοίκησης, της δικαιοσύνης, της παιδείας και θωράκιση των θεσμών. Με σαφές, πολυετές, ρεαλιστικό, βιώσιμο πλάνο δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων κατά προτεραιότητα στους κρίσιμους τομείς των υποδομών, του ανθρώπινου κεφαλαίου, του Εθνικού Συστήματος Υγείας», ανέφερε στη συνέχεια.

«Με παρεμβάσεις για την αλλαγή του παραγωγικού προτύπου, όπως η ενίσχυση της βιομηχανίας, της μεταποίησης και της παραγωγής ποιοτικών προϊόντων διατροφής. Με έναν τραπεζικό τομέα που στηρίζει την καινοτομία και την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, αντί να αναπαράγει πελατειακές πρακτικές και να στηρίζει ολιγοπώλια

Με σχέδιο και κίνητρα για την προσέλκυση νέων παραγωγικών επενδύσεων στις νέες ψηφιακές τεχνολογίες και τη καινοτομία. Και κυρίως με αποφασιστικότητα σύγκρουσης με τα μεγάλα συμφέροντα», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στο Ναύπλιο: Παιδί έχασε τη ζωή του πέφτοντας από τις κερκίδες του γηπέδου

Αδιανόητη μαντινάδα των Droulias Brothers στον Κασιδιάρη: «Ηλία αδερφάκι, έπρεπε να τις έριχνες στον γέρο Παπαδάκη» (video)

Συνελήφθη άνδρας που απειλούσε διαδικτυακά τον Μάριο Σαλμά

Καμένα Βούρλα: Πήγε να ανοίξει το βενζινάδικο και εντόπισε νεκρό άνδρα – Πιθανολογείται ότι είχε βγει να ζητήσει βοήθεια

Δείτε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο koutipandoras.gr

Κεφαλονία: Υγειονομικός κατέρρευσε εν ώρα υπηρεσίας – Τον επανέφεραν με κάρπα μέσα στο νοσοκομείο

argostoli

Κεφαλονία: Υγειονομικός κατέρρευσε εν ώρα υπηρεσίας – Τον επανέφεραν με κάρπα μέσα στο νοσοκομείο

Ένα δραματικό περιστατικό που πάγωσε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σημειώθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς…

Ανατριχίλα στην Τούμπα: Η μητέρα οπαδού που σκοτώθηκε στη Ρουμανία χτύπησε το τύμπανο

5032059

Ανατριχίλα στην Τούμπα: Η μητέρα οπαδού που σκοτώθηκε στη Ρουμανία χτύπησε το τύμπανο

Τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε ιεροτελεστία πριν τις εντός έδρας αναμετρήσεις του «δικέφαλου του…

Λαζόπουλος με φόρα στο «Αλ Τσαντίρι Νιούζ» – Ήρθε το 2026 και ο Μητσοτάκης εδώ μπάστακας

lazo

Λαζόπουλος με φόρα στο «Αλ Τσαντίρι Νιούζ» – Ήρθε το 2026 και ο Μητσοτάκης εδώ μπάστακας

Ο οικοδεσπότης του «Αλ Τσαντίρι Νιούζ» επέστρεψε το βράδυ της Τετάρτης δίνοντας το σύνθημα για…

Οι Προτάσεις μας

Τροχαίο στην Περιφερειακή Αιγάλεω: Εκτροπή απορριμματοφόρου – Ελαφρά τραυματίας ο οδηγός

CropImage 3

Τροχαίο στην Περιφερειακή Αιγάλεω: Εκτροπή απορριμματοφόρου – Ελαφρά τραυματίας ο οδηγός

Ο οδηγός του οχήματος εγκλωβίστηκε μέσα στο απορριμματοφόρο και απεγκλωβίστηκε από δυνάμεις της Πυροσβεστικής

Έγκλημα Τραμπ: Ακυρώνει την απόφαση του Ομπάμα για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου

AP26005064676955

Έγκλημα Τραμπ: Ακυρώνει την απόφαση του Ομπάμα για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου

Εξεγείρονται επιστήμονες και υπερασπιστές του περιβάλλοντος, που θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη

Σχετικά με ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λατινοπούλου: Ξενοφοβική ατζέντα με πρόταση για κλειστά κέντρα σε Γυάρο και Μακρόνησο με καταναγκαστικά έργα

6771286

Λατινοπούλου: Ξενοφοβική ατζέντα με πρόταση για κλειστά κέντρα σε Γυάρο και Μακρόνησο με καταναγκαστικά έργα

Οι δηλώσεις της Λατινοπούλου αναπαράγουν το σκληρότερο ξενοφοβικό και ρατσιστικό λεξιλόγιο της άκρας δεξιάς, ενώ…

Αποκάλυψη Κόκκαλη: Έγγραφο ΟΠΕΚΕΠΕ δείχνει επιδοτήσεις σε 29.000 χωρίς παραγωγή

ΟΠΕΚΕΠΕ

Αποκάλυψη Κόκκαλη: Έγγραφο ΟΠΕΚΕΠΕ δείχνει επιδοτήσεις σε 29.000 χωρίς παραγωγή

Ο βουλευτής υποστηρίζει ότι, παρά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις στα τέλη Νοεμβρίου περί εξυγίανσης του συστήματος,…

Στην Ευρωβουλή οι απειλές Μαρινάκη προς τον δημοσιογράφο Χ. Αβραμίδη – Ερώτηση Αρβανίτη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

arvaniti

Στην Ευρωβουλή οι απειλές Μαρινάκη προς τον δημοσιογράφο Χ. Αβραμίδη – Ερώτηση Αρβανίτη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ο αντιπρόεδρος της πολιτικής ομάδας της Αριστεράς και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για αντιθεσμική…

Άδωνις: Πυρά κατά Ανδρουλάκη για Παναγόπουλο – «Αν τον θεωρεί κλέφτη, γιατί τον στηρίζει τόσα χρόνια;»

Άδωνις

Άδωνις: Πυρά κατά Ανδρουλάκη για Παναγόπουλο – «Αν τον θεωρεί κλέφτη, γιατί τον στηρίζει τόσα χρόνια;»

«Στην πολιτική πρέπει να υπάρχει λίγη γενναιότητα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Άδωνις Γεωργιάδης

Κωνσταντοπούλου μετά την ανεξαρτητοποίηση Καραγεωργοπούλου: «Η αγάπη στο τέλος θα νικήσει»

Κωνσταντοπούλου

Κωνσταντοπούλου μετά την ανεξαρτητοποίηση Καραγεωργοπούλου: «Η αγάπη στο τέλος θα νικήσει»

Σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Ζωή Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι «τα μικρά ή…