Ώρες αγωνίας για τους ανθρώπους που αγνοούνται από τη στιγμή του φονικού σεισμού που έπληξε Τουρκία και Συρία προκαλώντας μέχρι στιγμής τον θάνατο 21.000 ανθρώπων. Πρόκειται για μια από τις χειρότερες καταστροφές που έχουν σημειωθεί στην περιοχή εδώ και έναν αιώνα.
Θρήνος στην Τουρκία και τη Συρία
Οι χειρότεροι φόβοι για τα παιδιά της σχολικής ομάδας βόλεϊ από την Αμμόχωστο, η οποία ταξίδεψε για να συμμετάσχει σε τουρνουά στην περιοχή Αντιγιαμάν, την ημέρα του φονικού σεισμού, επιβεβαιώθηκαν.
Σύμφωνα με ανακοίνωση των αρχών, τα άψυχα σώματα 16 ανθρώπων βρέθηκαν στα ερείπια του ξενοδοχείου Isias, όπου διέμενε η ομάδα των 39 ατόμων.
Το επταώροφο ξενοδοχείο, όπου διέμεναν τα παιδιά, μαζί με γονείς και καθηγητές από το Turkish Maarif College της Αμμοχώστου, κατέρρευσε από τον σεισμό.
Τέσσερα άτομα της ομάδας κατάφεραν να βγουν από τα ερείπια με δικά τους μέσα αμέσως μετά τον σεισμό.
Η μικρότερη εκ των μαθητών (αγοριών και κοριτσιών) που βρέθηκαν στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο ήταν 14 ετών.
«Ο πόνος μας μεγάλος, τα λόγια δεν αρκούν, τα συλλυπητήριά μας», ανέφερε η σελίδα του σχολείου στο Facebook, η οποία νωρίτερα είχε αναρτήσει και φωτογραφίες από την αποστολή.
Σήμερα, μάλιστα έγινε και η κηδεία για ορισμένα από τα παιδιά, την ώρα που, σύμφωνα με τουρκικά Μέσα, ο δικηγορικός σύλλογος της Αμμοχώστου αναζητά ευθύνες από το ξενοδοχείο.
Οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες στα συντρίμμια μειώνονται σήμερα, περίπου 100 ώρες μετά τον φονικό σεισμό
Ένα πρώτο κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας, που αποτελείται από έξι φορτηγά, πέρασε χθες, Πέμπτη, στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές της βόρειας Συρίας από το συνοριακό πέρασμα Μπαμπ αλ Χάουα.
Διαβάστε περισσότερα: Σεισμός σε Τουρκία-Συρία: Πάνω από 21.600 νεκροί, σβήνουν οι ελπίδες για επιζώντες
Στην άλλη πλευρά των συνόρων, στην Τουρκία, χιλιάδες σπίτια έχουν καταστραφεί. Οι διασώστες εντείνουν τις προσπάθειές τους να βρουν επιζώντες στα συντρίμμια, παρά το γεγονός ότι έχει παρέλθει το κρίσιμο παράθυρο των 72 πρώτων ωρών μετά τον σεισμό. Η κατάσταση επιδεινώνεται από το πολικό ψύχος που επικρατεί στην περιοχή.
Εκατοντάδες διασώστες από πολλές χώρες επίσης αναζητούν επιζώντες στα ερείπια.
Κίνδυνος χολέρας
Σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους επίσημους απολογισμούς, από τον σεισμό μεγέθους 7,8 βαθμών έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 21.600 άνθρωποι, από τους οποίους 18.342 στην Τουρκία και 3.377 στη Συρία.
Εξάλλου ο ΟΗΕ εκτιμά ότι 23 εκατομμύρια άνθρωποι είναι «ενδεχομένως εκτεθειμένοι, ανάμεσά τους πέντε εκατομμύρια ευάλωτοι» και φοβάται ότι θα ξεσπάσει μεγάλη υγειονομική κρίση.
Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις ανησυχούν κυρίως για την εξάπλωση της επιδημίας χολέρας, η οποία έχει επανεμφανιστεί στη Συρία.