Newsroom

Newsroom

OHE: «Ενδεχομένως περάσει αύριο κι άλλη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα»

Σύμφωνα με τον Μάρτιν Γκρίφιθς

gaza οηε

Τεράστια είναι η ανάγκη για επιπλέον ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Γενικός Γραμματέα του ΟΗΕ για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις και Βοήθεια Έκτακτης Ανάγκης, Μάρτιν Γκρίφιθς.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με όλα όσα δήλωσε ο κ. Γκρίφιθς στο Al Jazeera, το αίτημα αυτό για την επιπλέον βοήθεια ίσως γίνει δεκτό, αλλά όσο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο πλευρών αυτή θα είναι αρκετά μικρότερη απ’ αυτήν που στα αλήθεια χρειάζεται ο πλθηυσμός.

Πιο αναλυτικά ανέφερε: «Υπάρχει πιθανότητα αύριο να εισέλθει βοήθεια. Δεν πρόκειται να είναι τίποτα σε σχέση με τα επίπεδα που περιγράψατε με ακρίβεια ότι χρειάζονται, η βοήθεια θα φτάνει κάθε μέρα. Και ελπίζουμε ότι θα γίνει μια αξιόπιστη, αποτελεσματική και σε κλίμακα επιχείρηση.

Καταλαβαίνω ότι για κάποιους τα καύσιμα μπορεί να θεωρηθούν ως “αγαθό διπλής χρήσης”. Έχουμε μεγάλη εμπειρία σε πολλά μέρη του κόσμου σε πολλές συγκρούσεις σχετικά με τα ζητήματα της εισαγωγής των λεγόμενων αγαθών διπλής χρήσης.

Πρέπει να έχουμε σαφήνεια σχετικά με τα μέρη που δεν θα βομβαρδιστούν ή δεν θα δεχτούν επίθεση από κανέναν από καμία πλευρά.

Συνήθως, παρεμπιπτόντως, οι μη στρατιωτικές υποδομές, τα νοσοκομεία, τα σχολεία και ούτω καθεξής, εξαιρούνται στην πραγματικότητα από οποιαδήποτε επίθεση σε πόλεμο, σύμφωνα με τους κανόνες του πολέμου από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο

Με δόσεις…η ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα

Φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια εξήλθαν από τη συνοριακή διάβαση στη Ράφα και έφτασαν σήμερα στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπως δήλωσε στο Reuters ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος.

Τουλάχιστον 20 φορτηγά, που αναμένεται ότι θα εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας “αντιπροσωπεύουν μόνο το 3% από τον αριθμό των φορτηγών που εισέρχεται καθημερινά στη Γάζα για την κάλυψη υγειονομικών και ανθρωπιστικών αναγκών πριν από την πολεμική κρίση”, ανέφερε μία ανακοίνωση του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας.

Το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας εξέδωσε μία ανακοίνωση τονίζοντας ότι η εξαίρεση των καυσίμων από την ανθρωπιστική βοήθεια που φτάνει στη Γάζα, θα θέσει σε κίνδυνο τη ζωή όσων νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της περιοχής.

«Κάνουμε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα και την Αίγυπτο να συνεργαστούν άμεσα για τον εφοδιασμό σε καύσιμα και υγειονομικό υλικό πρώτης ανάγκης, πριν χαθούν περισσότερα θύματα στα νοσοκομεία”, ανέφερε η σχετική ανακοίνωση».

Η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά υποστήριξε σήμερα την ανάγκη ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας, ενώ η οργάνωση ενός τέτοιου διαδρόμου θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάπαυση του πυρός.

Η ίδια, έκανε το παραπάνω σχόλιο στην ομιλία της στη Διάσκεψη Ειρήνης του Καΐρου, μετά από την κλιμακούμενη πολεμική σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας

Δεν επιτρέπεται σε ταξιδιώτες να περάσουν το πέρασμα της Ράφα

Σύμφωνα με πληροφορίες οι άνθρωποι που περιμένουν επί μέρες να περάσουν το συνοριακό πέρασμα της Ράφα από τη Γάζα στην Αίγυπτο ενημερώθηκαν ότι δεν θα μπορέσουν να το κάνουν σήμερα.

Νωρίτερα σήμερα, η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ είχε αναφέρει σε ένα tweet ότι το πέρασμα θα είναι ανοιχτό από τις 10 το πρωί τοπική ώρα. «Εάν τα σύνορα ανοίξουν, δεν γνωρίζουμε για πόσο καιρό θα παραμείνουν ανοιχτά για τους ξένους πολίτες να αναχωρήσουν από τη Γάζα», ανέφερε.

Οι δυτικές χώρες πιέζουν για την εκκένωση των κατόχων ξένων διαβατηρίων από τη Γάζα εν μέσω των βομβαρδισμών του Ισραήλ.

 

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

ΦΙΤΕΣΕ

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

Η Φίτεσε υποβιβάστηκε εφέτος από την πρώτη κατηγορία για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια,…