Θάνου: Δόθηκαν οι βάσεις για ικανοποίηση των αιτημάτων των δικαστών

Την ικανοποίησή της εξέφρασε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου μετά τη συνάντηση που είχαν οι πρόεδροι των ανώτατων δικαστηρίων με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

57f61b311dc524ef1b8b46a2

«Θεωρούμε ότι δόθηκαν οι βάσεις για ικανοποίηση των αιτημάτων των δικαστών» ανέφερε και προσέθεσε ότι θα υπάρξει και δεύτερη συνάντηση για να συζητηθούν οι λεπτομέρειες.

Ερωτηθείσα αν υπήρξε συζήτηση σχετικά με το πρόσφατο «επεισόδιο» στο ΣτΕ και αν είπε κάτι ο πρωθυπουργός γι’ αυτό το θέμα και το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, η κ. Θάνου είπε ότι «καμία τέτοια αναφορά δεν έγινε».

Τσίπρας: Ουσιαστική προσπάθεια να διατηρηθούν οι ισχύουσες αμοιβές των δικαστικών

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι με την πρόταση για τα ειδικά μισθολόγια γίνεται μια ουσιαστική προσπάθεια για να διατηρηθούν χωρίς καμία μείωση οι ισχύουσες αμοιβές για τους δικαστικούς υπαλλήλους «και μια αναδιάρθωση που δίνει μια προοπτική δικαιοσύνης με βάση βεβαίως τις δημοσιονομικές δυσκολίες στις οποίες βρισκόμαστε». Είναι, τόνισε, «μια μεταρρύθμιση στα μισθολόγια που θα δώσει τη δυνατότητα να αποτυπωθεί με δικαιοσύνη η δυνατότητα εξέλιξης και σε κάποιες περιπτώσεις οι αναγκαίες αυξήσεις στους μισθούς εκείνων των λειτουργών που βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας». Ο πρωθυπουργός δεν περιορίστηκε στους δικαστικούς, αλλά έκανε αναφορά και στα μισθολόγια των ενστόλων, των πανεπιστημιακών, των γιατρών, του διπλωματικού σώματος κ.ά.

Από την πλευρά της κυβέρνησης συμμετέχουν επίσης ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος και ο γγ (δημοσιονομικής πολιτικής) του ΥΠΟΙΚ, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, ο οποίος παρουσιάζει την πρόταση για τα ειδικά μισθολόγια. Αυτό είναι και το θέμα που βρίσκεται στο επίκεντρο της συνάντησης, η οποία πραγματοποιείται έπειτα από αίτημα των δικαστικών και έχει προγραμματιστεί εδώ και μέρες.

«Θα ήθελα να απολογηθώ που καθυστέρησα να ανταποκριθώ στο αίτημά σας για συνάντηση εδώ και μια εβδομάδα, αλλά, όπως βλέπετε, οι εξελίξεις τρέχουν και καθημερινά το πρόγραμμά μας είναι πολύ γεμάτο αυτές τις μέρες», είπε ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος τους προέδρους των ανώτατων δικαστηρίων.

Εντούτοις, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, η κυβέρνηση έχει κάνει μια πολύ καλή επεξεργασία αναφορικά με την πρόταση που αφορά τα ειδικά μισθολόγια, «όπου πιστεύω γίνεται μια προσπάθεια ουσιαστική να μπορέσουμε να διατηρήσουμε χωρίς καμία μείωση τις ισχύουσες αμοιβές για τους δικαστικούς υπαλλήλους και μια αναδιάρθωση που δίνει μια προοπτική δικαιοσύνης, με βάση βεβαίως τις δημοσιονομικές δυσκολίες στις οποίες βρισκόμαστε». Ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι «μια μεταρρύθμιση στα μισθολόγια που θα δώσει τη δυνατότητα να αποτυπωθεί με δικαιοσύνη η δυνατότητα εξέλιξης και σε κάποιες περιπτώσεις οι αναγκαίες αυξήσεις στους μισθούς εκείνων των λειτουργών που βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας». «Και νομίζω», συνέχισε, «ότι είναι αναγκαίο αυτό να γίνει υπό την έννοια ότι πράγματι τα τελευταία χρόνια, ιδίως τα χρόνια τα 5 χρόνια της κρίσης, υπήρξαν πολύ μεγάλες ονομαστικές μειώσεις που απαξιώνουν το ρόλο λειτουργών που διαχειρίζονται πάρα πολύ κρίσιμα ζητήματα».

«Βεβαίως», επισήμανε ο πρωθυπουργός, «αντιλαμβάνεστε ότι ακόμα βρισκόμαστε σε μια περίοδο προσαρμογής και οι δυνατότητες που έχουμε είναι περιορισμένες», για να τονίσει ότι «εντούτοις προσπαθούμε με δικαιοσύνη, με αίσθηση δικαίου και με προσπάθεια να κατανεμηθούν με δικαιοσύνη τα βάρη αλλά και οι όποιες δυνατότητες προκύπτουν να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα». Ολοκληρώνοντας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η πρόταση που παρουσιάζεται, θα κριθεί κι από τους ίδιους και φυσικά από τις ενώσεις και τους ίδιους τους λειτουργούς στο χώρο της δικαιοσύνης και όχι μόνο, καθώς, όπως επισήμανε, τα ειδικά μισθολόγια αφορούν και στρατιωτικούς, ενστόλους με την ευρύτερη έννοια, αστυνομικούς αλλά και τους πανεπιστημιακούς και άλλους καθηγητές, το διπλωματικό σώμα και γιατρούς.

Οι Προτάσεις μας

Νέες αποκαλύψεις για το Predator: «Συστατικές επιστολές» ελληνικών υπηρεσιών στην Intellexa

pexels coding 1841550 1920

Νέες αποκαλύψεις για το Predator: «Συστατικές επιστολές» ελληνικών υπηρεσιών στην Intellexa

Νέα στοιχεία που ήρθαν στον φως της δημοσιότητας για ύπαρξη κρατικών εγγράφων – συστατικών επιστολών…

Σοβαρό ατύχημα στο Ράλλυ Δωδώνης: Αγωνιστικό έπεσε σε θεατές – Ένας τραυματίας

Lappas 9o Rally Sprint Dodonis

Σοβαρό ατύχημα στο Ράλλυ Δωδώνης: Αγωνιστικό έπεσε σε θεατές – Ένας τραυματίας

Διεκόπη το Ράλλυ Δωδώνης (Κυριακή 14/6) με απόφαση των διοργανωτών, καθώς αγωνιστικό αυτοκίνητο εξετράπη της…

Αλβανία: Διαδηλωτές γκρέμισαν τους φράχτες εργοταξίου για πολυτελές ξενοδοχείο

Screenshot 101

Αλβανία: Διαδηλωτές γκρέμισαν τους φράχτες εργοταξίου για πολυτελές ξενοδοχείο

Οι Αλβανοί διαμαρτύρονται εδώ και εβδομάδες κατά της ανέγερσης ενός πολυτελούς θέρετρου που προωθείται από…

Athens Pride: Πλήθος κόσμου στο κέντρο της Αθήνας για την πορεία υπερηφάνειας

Screenshot 102

Athens Pride: Πλήθος κόσμου στο κέντρο της Αθήνας για την πορεία υπερηφάνειας

To πρόγραμμα περιλαμβάνει πλήθος δράσεων, συζητήσεων, καλλιτεχνικών δρώμενων και μουσικών εμφανίσεων καθ’ όλη τη διάρκεια…

Σχετικά με ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΚΕ για το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου: Το έγκλημα δεν θα ξεχαστεί, απαιτούμε την τιμωρία των ενόχων

Screenshot 6 1536x833 1

ΚΚΕ για το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου: Το έγκλημα δεν θα ξεχαστεί, απαιτούμε την τιμωρία των ενόχων

Ανακοίνωση με αφορμή τη συμπλήρωση τριών ετών από το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου εξέδωσε το…

Νέες αποκαλύψεις για το Predator: «Συστατικές επιστολές» ελληνικών υπηρεσιών στην Intellexa

pexels coding 1841550 1920

Νέες αποκαλύψεις για το Predator: «Συστατικές επιστολές» ελληνικών υπηρεσιών στην Intellexa

Νέα στοιχεία που ήρθαν στον φως της δημοσιότητας για ύπαρξη κρατικών εγγράφων – συστατικών επιστολών…

«Πόλεμος» ανακοινώσεων ανάμεσα σε ΥΠΕΣ και Χάρη Δούκα – Η κόντρα για τις πολεοδομίες

δδουκας

«Πόλεμος» ανακοινώσεων ανάμεσα σε ΥΠΕΣ και Χάρη Δούκα – Η κόντρα για τις πολεοδομίες

Πηγές του Υπουργείου Εσωτερικών εξαπολύουν επίθεση κατά του δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα, με φόντο τη…