Newsroom

Newsroom

Ο Βαρουφάκης κέρδισε πολλά στο Παρίσι: Η Γαλλία αναγνωρίζει ότι το χρέος είναι πρόβλημα και περιμένει τις ελληνικές προτάσεις

Ο Γιάνης Βαρουφάκης έστειλε σαφές μήνυμα από το Παρίσι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποπληρώσει τα δάνεια που της…

varoufakis5

Ο Γιάνης Βαρουφάκης έστειλε σαφές μήνυμα από το Παρίσι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποπληρώσει τα δάνεια που της δόθηκαν, αν δεν υπάρξει συμφωνία για χαλάρωση της λιτότητας και στήριξη της ανάπτυξης. Ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για ένα νέο συμβόλαιο με την Ευρώπη άγνωστης διάρκειας, το οποίο θα διαδεχθεί το μνημόνιο.

 Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε σε δηλώσεις του μετά από το πέρας της συνάντησής του με τον γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν, ο οποίος έστειλε μηνύματα στήριξης: «Τα δάνεια που πήρε η Ελλάδα κατευθύνθηκαν κατά το μεγαλύτερο μέρος τους στο δημόσιο χρέος της χώρας. Δόθηκαν τεράστια δάνεια σε ένα κράτος που δεν μπορούσε να ανταπκριθεί στα χρέη του. Αυτό έχει κόστος και για τους εταίρους μας. Θέλουμε να μειώσουμε το κόστος αυτό, για να μπορέσουμε να αποπληρώσουμε τα πάντα και με τους τόκους» τόνισε, αποφεύγοντας να μιλήσει την φορά αυτή για κούρεμα του ελληνικού χρέους».

Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών ανάφερε πως σύντομα θα δει κι άλλους εταίρους που είναι αναγκαίοι για την αλλαγή σελίδας στην Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη: «Προσδοκώ να επισκεφτώ και το Βερολίνο αλλά και την Φραγκφούρτη για επαφές με την ΕΚΤ. Υπάρχει ήδη επαφή και με το ΔΝΤ ενώ αναμένω και συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ. Ο κ. Σόιμπλε με συνεχάρη και μου είπε κάποια στιγμή να συναντηθούμε χωρίς ωστόσο να έχει οριστικοποιηθεί μια ημερομηνία γι’ αυτό. Αυτό που ενδιαφέρει είναι να ελαχιστοποιήσουμε το κόστος για τους εταίρους, αλλά για να γίνει αυτό απαιτείται ανάπτυξη. Πρέπει να συνδεθούν οι αποπληρωμές με την ανάπτυξη ώστε να πάρουν όλοι τα λεφτά τους πίσω. Μπορεί να υπάρξει η ενδιάμεση συμφωνία ώστε να σχεδιαστεί το νέο πρόγραμμα που θα συμφωνηθεί με τους εταίρους».

Ο κ. Σαπέν, από την πλευρά του, υπογράμμισε πως μπορεί να υπάρξει νέο συμβόλαιο για την Ελλάδα, με κύριους άξονες την ανάπτυξη και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Τόνισε, επίσης, πως αποτελεί κοινή πεποίθηση της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα και των εταίρων της η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, επισημαίνοντας πως το ελληνικό χρέος είναι ένα θέμα που πρέπει να το εξετάσουμε: «Όταν το χρέος είναι 175% του ΑΕΠ δεν είναι κάτι απλό. Η Ελλάδα ψάχνει τρόπους να μειώσει το βάρος αλλά αυτό είναι ένα ζήτημα μεταξύ άλλων ζητημάτων που θα πρέπει να συζητηθούν. Θα μπορούσε να υπάρξει ένα νέο συμβόλαιο μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων με τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει η Ελλάδα για μεταρρυθμίσεις. Θα πρέπει να δοθεί μια ανάσα για την κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι επόμενες ημέρες θα είναι όσο το δυνατόν πιο ήρεμες, ώστε να σχεδιάσει ένα νέο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Βρισκόμαστει ήδη εν αναμονή των ελληνικών προτάσεων για τις κατάλληλες μεταρρυθμίσεις που θα φέρει  στο τραπέζι των συζητήσεων».

 

Σε κρίσιμη κατάσταση το 5χρονο αγοράκι που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Πειραιώς

2ddc1139 418e 49d4 89e5 2ee2952e483b

Σε κρίσιμη κατάσταση το 5χρονο αγοράκι που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Πειραιώς

Διασωληνωμένο στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παίδων - Πιο ελαφρά τραυματίστηκαν τα δύο μεγαλύτερα αδέλφια του

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

4944461

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

Μετά την θύελλα αντιδράσεων ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας αναμένεται να ασκήσει έφεση στο βούλευμα, αναφέροντας ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν πληροί…