Ο Τσίπρας, ο Tραμπ και οι φονιάδες

Αυτές τις μέρες στη μόδα της δεξιάς προπαγάνδας βρίσκετε ότι ο Τσίπρας που φώναζε «φονιάδες των λαών Αμερικάνοι» επισκέφτηκε τον πρόεδρο Trump στον Λευκό Οίκο. Και μπορεί ένας αφελής, ακόμα και Αριστερός, να χάβει το παραμύθι όμως και αυτή τη φορά η Δεξιά έβγαλε τα μάτια της μόνη της.

5992ea251dc5244e018b45c7 1

Του Ανδρέα Κουρέα

Καταρχήν στην Αριστερά δεν υπάρχει ρατσισμός. Οποιοσδήποτε νοήμων άνθρωπος αντιλαμβάνεται πως το σύνθημα δεν αναφέρεται στους «Αμερικάνους» αλλά στις εκάστοτε ιμπεριαλιστικές Κυβερνήσεις των ΗΠΑ. Αλήθεια, δεν ήταν «φονιάδες των λαών» όταν ισοπέδωναν τη Γιουγκοσλαβία ή το Ιράκ; Άρα ο Τσίπρας ορθά φώναξε το συγκεκριμένο σύνθημα. Σε αντίθεση με τη Δεξιά που φαίνεται να συναινεί σε τέτοιου είδους στρατιωτικές επεμβάσεις. Και τότε και τώρα.

Αυτός που δεν συναίνεσε, και αυτό οφείλουμε να του το πιστώσουμε, ήταν ο Trump. Σε συνέντευξη του στο CNN το 1999 κατέκρινε τις ΗΠΑ για την επέμβαση στο Κόσοβο. «Κοιτάξετε τι έχουμε κάνει σε αυτή τη χώρα και σε αυτούς τους ανθρώπους, και τους θανάτους που έχουμε προκαλέσει» ήταν τα λόγια του Trump, σε μια έντιμη παραδοχή πως η χώρα του ήταν όντως ο φονιάς ενός λαού. Παρόμοιες δηλώσεις έκανε και πιο μετά για το Ιράκ. Ακόμα και προεκλογικά ρωτούσε πού είναι τα όπλα μαζικής καταστροφής που οι ΗΠΑ έλεγαν πως υπήρχαν στο Ιράκ. Οπότε αν η Δεξιά θέλει να ειρωνευτεί την επίσκεψη Τσίπρα στον Trump ας βρει κάτι άλλο και όχι το συγκεκριμένο σύνθημα στο οποίο φαίνεται να συμφωνούν οι δυο τους.

Ας υποθέσουμε όμως πως ο Τσίπρας ως Πρωθυπουργός θα έπρεπε να επισκεφτεί κάποιον ιμπεριαλιστή Πρόεδρο των ΗΠΑ τύπου Bush ή Clinton. Αυτό θα σήμαινε πως ακυρώνει την εναντίωση του στον ιμπεριαλισμό; Φανταστείτε δηλαδή τι θα έλεγαν όλοι αυτοί αν ο Τσίπρας έλεγε πως δεν θα επισκεφτεί τον οποιονδήποτε Πρόεδρο των ΗΠΑ. Με ύφος 1000 καρδιναλίων θα τον καλούσαν να σοβαρευτεί και να ασκήσει τα καθήκοντα του ως Πρωθυπουργός, να αφήσει τις ιδεολογικές αγκυλώσεις (η ειρήνη είναι αγκύλωση για τη Δεξιά), να σκεφτεί το καλό της χώρας του, και άλλα πολλά. Με λίγα λόγια, είτε πάει ο Τσίπρας στις ΗΠΑ είτε δεν πάει, η Δεξιά θα έχει να πει και να ειρωνευτεί.

Φυσικά η Δεξιά στη προσπάθεια της να χτυπήσει τον Τσίπρα έβγαλε τα μάτια της μόνη της. Όχι μόνο για τους λόγους που έγραψα πιο πάνω. Διότι ακόμα και αν η ειρωνεία τους για την επίσκεψη του Τσίπρα είχε κάποια βάση τότε μπαίνει ένα μεγάλο ερώτημα: γιατί τίθεται ηθικό ζήτημα μόνο αν ένας Αριστερός Πρωθυπουργός της Ελλάδας επισκεφθεί τους «φονιάδες των λαών»; Ίσως επειδή η Δεξιά δεν μπήκε ποτέ στον κόπο να αρθρώσει έστω μια λέξη υπέρ ενός λαού που σφαγιάστηκε από τους Αμερικάνους. Και αφού δεν κατηγόρησε τους φονιάδες μπορεί άνετα να τους επισκέπτεται, χωρίς κανένα ηθικό ζήτημα. Εξάλλου τι ηθικό ζήτημα να τεθεί εκεί που δεν υπάρχει ήθος; Ή ακόμα, ίσως επειδή άθελα της η Δεξιά παραδέχεται πως είναι στη φύση της να επισκέπτεται, να συναναστρέφεται και να στεγάζει φονιάδες διαφόρων ειδών. Όπως και άλλους εγκληματίες. 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Aποθεώνει «Ζάρι» και Σάττι το BBC: Αvant-garde ηχητικό κολάζ με τύμπανα, reggaeton και ζουρνά

sati 5 1024x682 1

Aποθεώνει «Ζάρι» και Σάττι το BBC: Αvant-garde ηχητικό κολάζ με τύμπανα, reggaeton και ζουρνά

«Φέτος, υπάρχει μια αναζωογονητική τάση χωρών που χρησιμοποιούν αρχαίες μουσικές παραδόσεις για έμπνευση και Sτην…

Ραγκούσης: «Μακάρι να κάνω εγώ λάθος» – Τα στοιχεία για τις Ευρωεκλογές και το «καμπανάκι»

Ραγκούσης

Ραγκούσης: «Μακάρι να κάνω εγώ λάθος» – Τα στοιχεία για τις Ευρωεκλογές και το «καμπανάκι»

Ο Γιάννης Ραγκούσης με μια μακροσκελή ανάρτηση προειδοποιεί για τις Ευρωεκλογές

Τέμπη – Αποκάλυψη: Αυτά είναι τα ηχητικά των συνομιλιών πριν και μετά το «νεκρό» 11λεπτο (audio)

ΤΕΜΠΗ Ατυ

Τέμπη – Αποκάλυψη: Αυτά είναι τα ηχητικά των συνομιλιών πριν και μετά το «νεκρό» 11λεπτο (audio)

Στο ηχητικό ντοκουμέντο που δημοσιεύει το documentonews.gr ακούγεται ο σταθμάρχης της Λάρισας να συνομιλεί με άγνωστο άντρα (όχι…

Με Ζουμπουλία και Ελένη Λουκά… η ελληνική απάντηση στην μάγισσα της Ιρλανδίας – Χαμός στη Eurovision (video)

eurovision μάγισσα

Με Ζουμπουλία και Ελένη Λουκά… η ελληνική απάντηση στην μάγισσα της Ιρλανδίας – Χαμός στη Eurovision (video)

Επικές αντιδράσεις προκάλεσε το τραγούδι της Ιρλανδίας στη Eurovision με τις πεντάλφες και τη «μαγική»…